More

  16 lucruri pe care nu le ştiai despre somn

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Somnul este absolut esenţial pentru fiecare fiinţă umană. Deşi oamenii de ştiinţă nu au reuşit, încă, să afle totul despre acest proces, se ştiu, totuşi, multe lucruri despre această activitate.

  Fiecărui mamifer, pasăre şi la majoritatea reptilelor, amfibienilor şi peştilor li se atribuie o funcţie de somn. Iată 16 lucruri pe care cel mai probabil nu le ştiai despre somn.

  » Ce se întâmplă atunci când dormi: creierul se încarcă, celulele se repară, corpul eliberează hormoni importanţi.

  Citeşte şi: Cum afli dacă ai virusul STAGEFRIGHT pe Android

  » Ai nevoie de un anumit număr de ore de somn, în funcţie de vârsta pe care o ai: 16 ore pentru bebeluşi, 10 ore pentru copii între 3 şi 12 ani, 10 ore pentru copii cu vârste între 13 şi 18 ani, 8 ore pentru adulţi cu vârste între 19 şi 55 de ani şi 6 ore pentru persoanele peste 65 de ani.

  » Putem visa doar feţe pe care le-am văzut deja, fie că ne aducem aminte de ele sau nu. Parasomnia este o tulburare de somn care te determină să faci lucruri neobişnuite în timpul somnului. Infracţiunile comise în timpul parasomniei includ: condusul în timpul somnului, redactarea cec-urilor rele, crima, molestarea minorilor, violul.

  » 12% dintre persoanele de pe planetă visează doar în alb şi negru. Acest număr obişnuia să fie mai mare, dar de la inventarea televizorului color, tot mai multe persoane visează în culori.

  Citeşte şi: Cum declanşezi starea de bine şi amintirile pozitive

  » Să visezi este absolut normal. Persoanele care nu visează, de obicei, au tulburări de personalitate.

  » Poziţiile de somn ţi-ar putea determina personalitatea

  -> Poziţia fătului este reprezentativă pentru 41% dintre persoane. Acestia sunt oameni calzi şi primitori.
  -> Poziţia dreaptă este adoptată doar de 15% dintre persoane şi o întâlnim la persoanele care se adaptează destul de greu în medii noi.
  -> Cu picioarele drepte şi mâinile întinse este poziţia adoptată de 13% dintre persoane, acestea fiind percepute ca firi deschise, dar destul de suspecte.
  -> Poziţia soldatului este caracteristică persoanelor retrase, care reprezintă 8% din populaţia lumii.

  Citeşte şi: 50 de lucruri incredibile, dar adevărate, despre planeta Pământ

  -> Pe burtă cu braţele întinse este o poziţie pe care o întâlnim la 7% dintre persoane. Acestea sunt firi distractive, cărora le place să petreacă constant.
  -> Poziţia stea de mare este adoptată de 5% dintre persoane, acestea fiind buni ascultători.

  » 1 din 4 cupluri căsătorite dorm în paturi separate.

  » Soldaţii britanici au fost primii care au dezvoltat o metodă prin care să stai treaz 36 de ore fără să îţi fie somn. Când erau obosiţi, aceştia îşi puneau ochelari speciali care simulau lumina de la răsăritul soarelui, iar asta îi trezea imediat.

  Citeşte şi: „Poarta către Rai” – Ce se întâmplă când masezi acest punct al urechii

  » Mamiferele care dorm cel mai mult: urşii Koala, dorm până la 22 de ore pe zi, liliacul maro, petrece până la 19.9 ore pe zi dormind şi Pholidota doarme până la 18 ore pe zi.

  » Mamiferele care dorm cel mai puţin: Girafele dorm în jur de 1.9 ore pe zi, în reprize de 5 – 10 minute, căprioara doarme în medie 3.09 ore pe zi, iar elefantul asiatic 3.1 ore pe zi.

  » Când delfinul doarme, doar jumătate din creierul lui se opreşte. Cealaltă jumătate este în funcţiune pentru a ajuta la ciclul respirator.

  Citeşte şi: Cum poţi întrerupe, curăţa şi şterge istoricul YouTube

  » Există şanse mai mari să mori dacă te privezi de somn, decât dacă nu mănânci. Ai nevoie de 2 săptămâni de foamete ca să mori, dar fără somn, în 10 zile poţi să mori.

  » Persoanele nevăzătoare pot vedea imagini în somn. Cei născuţi orbi experimentează vise care implică emoţii, sunete, miros şi atingere, nu privelişti.

  » La 5 minute de la trezire, reuşim să uităm 50% din ceea ce am visat, iar în 10 minute uităm până la 90%.

  » 1 din 50 de adolescenţi încă mai fac pe ei în somn.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.