De ce trebuie să ţii cont data viitoare când bei bere din pahar

Mădălina Gănescu
de - acum 2 ani în Cultura

Nu este nimic mai relaxant şi mai plăcut decât să ieşi în oraş cu prietenii şi să savurezi o bere rece, în mod special atunci când afară este extrem de cald.

Foarte multe persoane au tendinţa să renunţe să consume berea din pahar, în favoarea sticlei, pentru că le este teama ca nu cumva acesta să nu fi fost spălat corespunzător după ce a fost utilizat de un alt consumator.

Din fericire, există o metodă foarte simplă prin care îţi poţi da seama dacă paharul din care bei berea când ieşi în oraş este curat sau nu: dacă în paharul tău ai mai multă spumă decât bere. Mai exact, tot ce trebuie să faci este să urmăreşti dacă berea este mai acidulată în paharul tău decât ar trebui să fie în mod normal.

Citeşte şi: 40 de lucruri pe care să le faci până la 40 de ani

De ce? Petele de murdărie creează suprafeţe aspre care agită berea. Acest lucru este numit „punct de nucleaţie”, care produce un loc pentru gazul dizolvat din berea ta, de regulă „dioxidul de carbon”, să pătrundă şi să favorizeze formarea bulelor.

Procesul fizic este asemănător cu ceea ce se întâmplă atunci când dai drumul la o tabletă Mentos într-o Coca-Cola dietetică. Gazul dizolvat din suc produce acidularea.

În timp ce gazul creează bulele în mod natural, acest proces poate fi accelerat prin oferirea unui spaţiu de care bulele se pot agăţa. Un obiect cu suprafeţe rigide sau o suprafaţă accidentată – spre exemplu Mentos sau murdăria de pe pahar- poate fi catalizatorul bulelor.

Citeşte şi: iPhone 7 cu două display-uri şi tastatură de laptop

În clasicul experiment cu Mentos şi Cola fără zahăr, bomboana cu mentă şi sucul formează atât de multe bule încât cauzează o adevărată erupţie.

Nucleaţia este, de regulă, un lucru bun atunci când vine vorba de bere. Tot mai mulţi producători de bere şi de pahare au creat pahare cu gravură pe pentru a agita berea şi pentru a promova senzaţia de aciditate şi spuma.

Dar dacă aciditatea vine de la un pahar murdar, atunci ar trebui cu siguranţă să îl duci înapoi la bar şi să ceri unul curat.

Producătorii de bere investesc mult timp în cercetare pentru a se asigura că produsul lor are cel mai bun gust atunci când este consumat de client.

Crezi că este o pură coincidenţă că bei bere dintr-un pahar care are o gravură pe fund? Ei bine, află că nu! Producătorii de bere şi de pahare apelează la acest truc pentru a face berea mai acidulată.

Poza de mai jos prezintă o comparaţie dintre un pahar curat (dreapta) sau unul murdar ori cu gravură pe fund (stânga).

beer glass widget

Data viitoare când bei bere în oraş, verifică paharul, dacă are gravură pe fund, este posibil să îl fi nimerit pe cel curat, în schimb, dacă berea este acidulată şi cu multă spumă, iar paharul este unul simplu, s-ar putea să nu fi fost spălat corespunzător.

Comentarii

comentarii

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ