More

  De ce îţi schimbi brusc, des şi incontrolabil, starea de spirit

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Cercetătorii au creat o platformă digitală audio care poate modifica tonul emoţional din vocile oamenilor în timpul în care acestea vorbesc, pentru a-i face să sune mai fericiţi, mai trişti sau mai speriaţi.

  Noi rezultate arată că în timpul în care subiecţii îşi ascultă vocea modificată, aceştia îşi schimbă starea de spirit în concordanţă cu noile emoţii.

  „Se cunosc foarte puţine aspecte cu privire la mecanismul din spatele producţiei emoţiilor vocale”, spune autorul studiului, Jean-Julien Aucouturier, de la French National Centre for Scientific Research (CNRS), Franţa.

  Citeşte şi: STUDIU: Dietele bogate în fibre îţi afectează intestinele

  „Cercetările anterioare au sugerat că oamenii încearcă să managerieze şi să controleze emoţiile, spre exemplu, reţinerea unei expresii sau reformularea sentimentelor. Noi am dorit să investigăm cât de sensibili devin oamenii la propriile expresii emoţionale.”

  Într-un studiu iniţial, ce a folosit un roman pe o platformă digitală, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), participanţii au citit o poveste scurtă în timpul în care şi-au auzit propria voce modificată, sunând mai fericită, mai tristă sau mai speriată, prin intermediul unor căşti.

  Studiul a decoperit că participanţii nu au avut la cunoştinţă că vocile lor au fost modificate, în vreme ce starea emoţională s-a schimbat în concordanţă cu emoţiile modificate. Acest lucru indică faptul că oamenii nu îşi controlează întotdeauna propria voce pentru a atinge un anume ţel, ci aceştia îşi ascultă propria voce pentru a învăţa modul în care se simt.

  Citeşte şi: Mucegaiul magic: Produsele alimentare conservate ucid celulele canceroase

  Co-autorul studiului, Katsumi Watanabe, de la Waseda University şi University of Tokio din Japonia, consideră că platforma ar putea folosită în scopuri terapeutice, spre exemplu, pentru tulburări de stări de spirit, prin inducerea atitudinii pozitive sau prin modificarea emoţiilor prin intermediul tonului vocii modificat.

  Studiul a fost condus de cercetători de la Science and Technology of Music and Sound Lab (STMS), (IRCAM/CNRS/UPMC) şi LEAD Lab (CNRS/University of Burgundy) din France, Lund University din Suedia, Waseda University şi University of Tokyo din Japan.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.