„Sărutul morţii” într-o relaţie şi la ce trebuie să fiţi atenţi

NoobZ
de - acum 2 ani în Cultura

După o zi petrecută departe de partenerul de viaţă, ai intenţia să mergi acasă, să îl iei în braţe şi să îl întrebi cum se simte, doar că, imediat ce intri pe uşă, reproşurile vin năvală şi nu faci decât să iniţiezi o nouă ceartă în cuplu.

Discuţiile de cuplu sunt constructive, iar din când în când acestea trebuie să aibă loc. Mai mult decât atât, John Gottman, un psiholog de la Universitatea din Washington şi fondator al Institutului Gottman este de părere că aceste certuri sunt „perfect normale”.

„Ce se întâmplă după aceste discuţii sunt lucrurile la care ar trebui să fii cel mai atent”, spune acesta.

Când îţi exprimi frustrarea cu privire la o anumită situaţie, iar partenerul de viaţă încearcă să vină cu argumente, ai tendinţa să nu îţi ceri scuze, ba chiar adopţi o atitudine autoritară, lucru care vă pune cu adevărat relaţia în pericol.

Sfidarea, combinată cu un amestec de furie și dispreţ, formează un cocktail mult mai toxic decât frustrarea în combinaţie cu negativitatea. Atunci când alegi să sfidezi, nu faci decât să îţi plasezi partenerul de viaţă la un nivel inferior ţie, lucru ce va face imposibilă comunicarea de la egal la egal.

Gottman împreună cu psihologul Robert Levenson de la Universitatea din California-Berkely au aflat că acest tip de comportament este atât de puternic încât folosit împreună cu comportamentul negativ, defensiviva şi blocajul, poate prezice divorţul cu o acurateţe de 93%.

„Sfidarea”, spune Gottman, „este sărutul morţii!”

Procentul de 93% reiese în urma unui studiu ce a durat 14 ani şi la care au participat 79 de cupluri din America de Vest (dintre care 21 au divorţat în perioada în care s-a desfăşurat studiul), publicat în anul 2002. De atunci, au urmat zeci de cercetări în ceea ce priveşte căsnicia şi divorţul, care au fost legate de anumite comportamente negative.

Un studiu recent, la care au participat 373 de cupluri proaspăt căsătorite, a demonstrat că partenerii care ţipau unul la celălalt au arătat dispreț reciproc, iar şansele de divorţ în primul an de căsnicie au crescut considerabil.

Fiind conştient că eşti pe punctul de a face un lucru negativ care ar putea afecta partenerul de viaţă este primul pas prin care poţi combate o eventuală ceartă sau despărţire. Dacă reuşeşti să eviţi comportamentul sfidător sau să îl înlocuieşti cu unul pozitiv, atunci şansele sunt mult mai mari să vă bucuraţi de o relaţie de durată.

Comentarii

comentarii