More

  Excesul de Facebook şi Instagram declanşează depresia

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Un studiu indică faptul că cei care îşi petrec foarte mult timp pe Facebook sau pe Instagram, pot experimenta o formă de depresie.

  Pe cei care stau zilnic pe reţelele de socializare cu siguranţă i-a încercat un sentiment de invidie, declanşat de pozele cu prietenii lor, care se distrează şi se simt bine. Acest lucru se produce cel mai des în momentul în care persoana se află acasă, plictisită, iar afară este o vreme mohorâtă, în timp ce prietenii sunt în vacanţă, la soare şi distracţie.

  Cu toate acestea, este posibil ca aceste sentimente nevinovate de invidie să fie începutul a ceva mult mai grav? Poate utilizarea reţelelor de socializare să fie motivul pentru care apare depresia?

  Un studiu recent, realizat în Statele Unite şi sponsorizat de către Institutul Naţional al Sănătăţii Mentale, a identificat o „asociere puternică şi semnificativă între social media şi depresia, întâlnită la un eşantion de adulţi„. Studiul arată că nivelul depresiei creşte odată cu timpul petrecut pe reţelele de socializare, cât şi cu numărul de vizite pe site-urile respective, în fiecare săptămână.

  Lucrurile pot fi remediate

  Studiile anterioare au indicat că legătura dintre utilizarea reţelelor de socializare şi depresie este mult mai complexă şi este influenţată de mult mai mulţi factori.

  Ca o componentă pozitivă, reţelele de socializare ne permit să păstrăm legătura cu prietenii şi rudele cu care nu reuşim să ne vedem foarte des. Ne permite scurte interacţiuni pentru a menţine relaţia. Pe de altă parte, reţelele de socializare ne pot stârni şi ne hrănesc sentimente nepotrivite.

  Cu toţii simţim nevoia să fim plăcuţi şi acceptaţi de către cei din jur, iar social media poate exploata această vulnerabilitate. „Like”-urile reprezintă moneda de schimb din mediul social, iar cei care au stima de sine scăzută pun mare preţ şi caută incuviinţarea de la cei din jur prin atragerea de like-uri şi comentarii, ca modalitate de a creşte stima de sine.

  În acest fel, social media se poate transforma într-un concurs de popularitate. Desigur, câştigarea unui concurs de popularitate prin strângerea celor mai multe like-uri are un efect pe termen scurt, pentru ridicarea moralului, fiind un mod precar de a spori stima de sine.

  Stă în firea umană să ne comparăm cu alţii. De cele mai multe ori, comparaţia poate fi un mod de a aspira la mai mult, un mod de a ne îmbunătăţi pe noi însine, dar în cele mai multe cazuri se întâmplă tocmai invers.

  O mare problemă a reţelelor de socializare este că utilizatorii arată o imagine a lor care tinde să fie pozitivă, interesantă şi palpitantă, în acelaşi timp. Acest lucru nu este tot timpul aşa, iar pentru cei care privesc pe reţelele de socializare pot avea impresia că toţi ceilalţi se distrează mai mult, iar ei nu, din nou, lucru care este neadevărat.

  Reţelele de socializare nu au numai lucruri negative

  Foarte mulţi părinţi au îndoieli în ceea ce priveşte utilizarea reţelelor de socializare de către copiii lor, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să consoleze adolescenţi care ajung la lacrimi, în urma unor certuri online.

  Fie că ne place sau nu, reţelele de socializare vor mai fi prezente în vieţile noastre foarte mult timp de acum înainte, iar pentru mulţi dintre tineri renunţarea la mediul online înseamnă pierderea accesului la propria reţea de prieteni. Pentru ei nu este o opţiune.

  Pentru moment, nu ştim suficient despre impactul pe termen lung pe care îl pot avea reţelele de socializare asupra sănătăţii mentale. Între timp, poate cea mai bună opţiune este să recunoaştem faptul că reţeaua de socializare este un mod foarte bun de a păstra legătura cu prietenii şi că interacţiunile noastre de pe reţea nu ar trebui să ne influenţeze stima de sine.

  Ar fi bine să avem în vedere şi faptul că, deşi toată lumea pare că se distrează foarte bine, algoritmul reţelelor de socializare favorizează postările pozitive, cu lucrurile interesante pe care oamenii le fac. Practic, expun cele mai frumoase părţi ale vieţii lor, dar nu înseamnă că se distrează mai mult decât noi.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.