Nu înveli şi nu găti mâncarea în folie de aluminiu

Mădălina Gănescu
- 1.07.2016, 14:24 în Cultura
1

SHARES

Dacă găteşti peşte, legume sau pregăteşti o porţie de carne pentru cina ce va avea loc în seara aceasta, există şanse să înveleşti mâncarea în folie de aluminiu. Ce s-ar putea să nu realizezi este că o parte din folie se la lipi de mâncarea ta, iar asta ar putea să dăuneze sănătăţii tale.

Cercetarea condusă de Ghada Bassioni, profesor şi director al Departamentului de Chimie de la Universitatea Ain Shams a analizat cu precădere aluminiul şi utilizarea aluminiului la gătit şi pregătit mâncarea. Aluminiul nu apare doar sub formă de folie, acesta este cel mai cunoscut material folosit de oameni în ţările dezvoltate când vine vorba de gătit. Cratiţe şi tigăi au în componenţă acest material şi chiar şi ustensilele folosite pentru gătit sau mâncat conţin acest material.

Uneori mai găsim în bucătării şi recipiente din cupru, dar de cele mai multe ori acestea sunt înlocuite de vasele din aluminiu pentru că sunt mai ieftine pentru producţia în masă şi sunt şi mai uşor de curăţat.

În timp ce gătitul mâncării în cratiţe sau tigăi din aluminiu nu este un lucru rău, depozitarea acestora în folie de aluminiu este un lucru cu adevărat problematic. Mai mult decât atât, folia de aluminiu devine şi mai periculosă în contact cu mâncare acidulată sau picantă care este preparată la temperaturi ridicate.

Sulfatul de aluminiu, care este derivat din aluminiu, este folosit drept coagulant în timpul procesului de purificare al apei potabile. Oamenii de ştiinţă explorează dacă supra-expunerea la aluminiu ar putea reprezenta o ameninţare asupra sănătăţii umane. Spre exemplu, concentraţiile ridicate de aluminiu au fost depistate în ţesuturile creierelor la pacienţii bolnavi de Alzheimer.

Aluminiul te expune şi la alte riscuri cu privire la sănătate. Studiile au sugerat că aluminiul ar putea fi dăunător unor pacienţi ci boli de oase sau boli renale. De asemenea, aluminiul reduce rata de creştere a celulelor creierului uman.

Cercetările au arătat că folia de aluminiu este extrem de periculoasă atunci când o folosit pentru a găti carne sau legume coapte. Asta pentru că aluminiul care migrează în mâncare în timpul procesului de gătit este peste limita permisă stabilită de Word Health Organisation.

Astfel, cercetătorii sunt de părere că folia de aluminiu nu ar trebui să fie utilizată la gătit. În schimb, aceştia recomandă folosirea vaselor de porţelan atunci când pregătim preparate la cuptor. De asemenea, atunci când laşi carnea la marinat, este bine să nu o acoperi cu folie de aluminiu, pentru că aluminiul din folie începe să pătrundă în mâncare în funcţie de ingredientele folosite precum condimentele picante.

Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!