Experimentul iniţiat de Google, princare foloseşte inteligenţa artificială pentru opţimizarea consumului de energie, începe să dea roade.

Demis Hassabis, cercetător în cadrul proiectului DeepMind, a declarat că inteligenţa artificială a reuşit reducerea consumului generat de centrele de date ale Google cu „mai multe puncte procentuale”, mulţumită utilizării echipamentelor sale extra eficiente, cum ar fi sistemul de răcire.

Nu se ştie cu certitudine cât de multă energie economiseşte sistemul, dar Google a folosit puţin peste 4.4 gigawaţi oră numai în anul 2014. Chiar şi o mică parte din acel consum ar economisi sute de milioane de dolari. Practic, achiziţionarea DeepMind se amortizează singură.

Compania vede un potenţial şi mai mare pe viitor, în ceea ce priveşte economisirea energiei. Inteligenţa Artificială ştie acum unde sunt lacunele din acoperirea sitemului, indicând Google locurile în care ar trebui să monteze mai mulţi senzori pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică.

Cu toate acestea, acest sistem software are limitările sale, în ceea ce priveşte economisirea energiei pe care Google o consumă. Este, totuşi, o investiţie relativ mică care poate genera dividente considerabile, iar asta nu numai pentru Google, ci poate contribui la îmbunătăţirea mediului înconjurător.