More

  LG G4 şi Nexus 5X prezintă problema boot loop. Clienţii români, neglijaţi de LG

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Am scris pentru prima dată pe Noobz.ro despre problema boot loop în cazul LG G4 în luna ianuarie 2016, când începuseră să fie semnalate primele terminale care prezentau această problemă de fabricaţie în Statele Unite ale Americii.

  Despre LG G4 boot loop

  Pentru că majoritatea dispozitivelor se lansează mai întâi peste ocean şi la 2 – 3 luni după asta şi în România, calculele noastrea arătau la acea oră că era doar o chestiune de timp până când telefoanele LG G4 comercializate în Europa, respectiv România, să prezinte această problemă de fabricaţie, iar LG România întârzia să ofere o comunicare oficială, ba chiar a lansat LG G5 în cea mai mare linişte, fără prezenţă prea mare în online, TV sau outdoor, cum s-a întâmplat de altfel la lansarea LG G4.

  Astfel, la începutul lunii iulie 2016 a apărut primul client LG G4 care ne-a contactat pentru că telefonul său intrase în boot loop, care nu prezenta urme de şoc mecanic, dar ESD ROM i-a anulat garanţia pe motiv de şoc mecanic. Am scris la acea vreme nu doar despre situaţia primului client, ci şi despre cea a următorilor 4 clienţi care au trecut exact prin aceeaşi întâmplare cu ESD-ROM şi LG România, iar până în acest moment numărul acestora s-a apropiat de 20.

  Aşa cum era normal, am contactat reprezentanţii LG România şi am stabilit o întâlnire în cadrul căreia să ni se explice detaliat fenomenul boot loop în cazul LG G4, cum poate face un tehnician diferenţa între şoc mecanic şi boot loop, dar mai ales de ce nu s-a comunicat vreme de 5 luni de zile nimic oficial în România despre problema de fabricaţie a telefonului LG G4, pe care LG Electronics o recunoscuse la nivel mondial şi şi-o asumă, potrivit comunicatului oficial emis de companie în presa din străinătate.

  Nu am reuşit la acel moment să înţelegem clar cum este deosebit un „şoc mecanic” de un boot loop, dar ni s-a precizat că dacă telefonul prezintă urme de şoc mecanic pe suprafaţa carcasei (zgârieturi, îndoituri, display spart), chiar dacă telefonul nu s-a defectat – nu s-a instalat boot loop – atunci când a fost izbit sau scăpat (indiferent că incidentul a avut loc cu o lună sau două în urmă), LG România îşi alocă dreptul să refuze efectuarea reparaţiei de boot loop în garanţie, chiar dacă de la headquarters s-a transmis clar că BOOT LOOP LG G4 se repară în GARANŢIE, pentru că este o problemă de fabricaţie, ce trebuie suportată de producător. 

  Ei bine, aceste informaţii ne-au fost comunicate pentru că am solicitat să dezbatem subiectul boot loop LG G4, dar Divizia de Smartphone-uri LG România nu a avut nici cea mai mică intenţie să iasă în întâmpinarea clienţilor pentru a-i informa cu privire la telefoanele în care au investit sume de peste 2000 de lei şi care la instalarea unui boot loop presupuneau reparaţii care ar fi costat între 800 – 1400 lei.

  Cum a tratat LG România subiectul LG G4 boot loop

  Am mai aflat în momentul întâlnirii din iulie 2016 de la Radu Mirică, reprezentant LG România, că acordul pentru reparaţia în garanţie a problemei boot loop LG G4 este acordat strict de compania LG. Totuşi, ESD-ROM, service autorizat LG România pentru efectuarea reparaţiilor smartphone-urilor, nu doar că a fost informat cu privire la problema de fabricaţie boot loop LG G4 abia după ce a cerut Noobz.ro explicaţii de la LG România şi a scris pe marginea acestui subiect, ci a continuat să pună diagnosticul de „şoc mecanic” pentru telefoanele LG G4 cu boot loop până în ziua de astăzi.

  În continuare ne vin pe adresa redacţiei mesaje din partea clienţilor LG G4 afectaţi de boot loop, iar poveştile acestora par să fie trase la indigo, îndeosebi experienţa cu call center-ul LG România şi service-ul autorizat ESD-ROM.

  LG România spune că, dacă telefonul prezintă urme de şoc mecanic (zgârieturi, colţuri îndoite, display spart), nu efectuează reparaţia pentru problema de fabricaţie boot loop, pentru că un boot loop pare să se instaleze şi atunci când au loc astfel de incidente. Dar cum facem cu faptul că LG România a refuzat să informeze oficial clienţii cu privire la problema boot loop şi care ar fi motivele pentru care nu ar trebui să considerăm modul în care sunt trataţi clienţii cu boot loop rea-voinţă sau chiar înşelăciune? Este o întrebare, credem noi, mai mult decât pertinentă, la care LG România ar trebui să răspundă public numaidecât, mai ales pentru că, astăzi aflăm că LG Electronics oferă banii înapoi pentru toate smartphone-urile Nexus 5X afectate de o problemă de hardware, care se numeşte, ce să vezi, BOOT LOOP.

  În plus, LG România nu a transmis în niciun moment poziţia oficială a companiei mamă LG Electronics, care spune, potrivit presei străine, că recunoaşte şi îşi asumă problema de fabricaţie hardware boot loop şi reparaţiile telefoanelor LG G4 care prezintă aceast defect se repară de către producător în garanţie, fără să mai fie specificaţi alţi termeni, precum condiţionările de „şoc mecanic”. 

  Am solicitat LG România în urmă cu mai bine de o lună de zile să ne spună dacă LG V10 prezintă problema hardware boot loop, la fel ca LG G4, aşa cum se zvoneşte în presa din străinătate, dar şi până la această oră totul e tăcere. Pe această cale, o să adresez din nou întrebarea, de data aceasta şi cu privire la terminalele Nexus 5X? LG România, ce le poţi spune clienţilor LG G4, LG V10 şi Nexus 5X, despre problema boot loop, cât de tare a fost afectată piaţa din România de această problemă de hardware şi când vor fi clienţii trataţi cu mai multă seriozitate de service-ul autorizat LG România, ESD-ROM? Nu ne aşteptăm să primim un răspuns la problemele clienţilor, dar insistăm cu tărie să fie folosită în mod „abuziv” secţiunea de comentarii de mai jos, de către LG România şi ESD-ROM, pentru ca toţi clienţii afectaţi să primească un răspuns oficial, cel puţin, direct de la sursă. Desigur, acceptăm şi comunicatele pe adresa redactie@noobz.ro, în speranţa că cineva şi-ar putea aloca din timpul preţios şi pentru acest lucru.

  La un simplu calcul, cei aproape 20 de clienţi afectaţi de boot loop în cazul LG G4, care ne-au scris, aduc în caseria LG România o sumă de aproximativ 20.000 lei. Pentru o companie ca LG ar putea însemna puţin lucru, dar pentru un cetăţean român care poate că are un venit de doar 1000 lei / lună înseamnă tot. Chiar la momentul la care ne ocupăm de redactarea acestei opinii, un nou client LG G4 ne-a anunţat printr-un mesaj pe Facebook că s-a instalat boot loop pe telefonul său şi că nu mai găseşte garanţia, iar Germanos nu îi ia în calcul sesizarea. Oare de ce nu sunt instruiţi partenerii LG România să informeze clienţii care pierd documentul care atestă garanţia (fie în urma unui incediu sau a unei inundaţii, fie din neatenţie),starea produsului şi garanţia acestuia poate fi analizată în funcţie de IMEI-ul telefonului, printr-un apel la call-center-ul LG România – 0312283542?

  Consider că LG România nu doar că a tratat problema de fabricaţie LG G4 total dezinteresat, ci a şi obstrucţionat accesul mass-media la o informaţie de interes naţional. Desigur, putem presupune că utilizatorii LG G4 ar putea să se folosească de pretextul boot loop pentru a intra în posesia unor dispozitive noi sau pentru a efectua o reparaţie în urma unui „şoc mecanic” gratuit, aşa cum ni s-a sugerat din partea reprezentanţilor companiei, dar să fim serioşi, ce om normal la cap şi-ar distruge singur telefonul şi ar accepta să stea fără el vreme de 1 – 2 săptămâni, cât timp este efectuată reparaţia, ba chiar să rişte să nu îi fie efectuată reparaţia decât contra-cost, lucru ce l-ar costa jumătate din preţul telefonului?

  Mesaje din partea clienţilor LG G4 afectaţi de boot loop

  „Oricum, am văzut că toate telefoanele primite de ESD ROM sunt cu şoc mecanic. E şi normal după o perioadă să nu mai arate ca în tiplă. Am dat 20 de milioane pe acest telefon, mi se pare strigător la cer ce se întâmplă. Oriunde am sunat, la LG şi ESD ROM, domnii de acolo s-au prefăcut că nu au auzit în viaţa lor de această problema, când colo sunt ataţia păgubiţi.”Alina Trofim

  „Am achiziţionat un LG G4 cam pe la începutul anului 2016 de la Germanos şi acum a intrat în boot loop. Problema este că nu mai găsesc garanţia şi factura. Cei de la Germanos mi-au trimis un mail cu factura, dar nu vor să primească telefonul fără garanţie. Telefonul nu a fost zgâriat, lovit, nu prezintă urme de soc mecanic. Îmi puteti da un sfat? Ce ar trebui să fac să beneficiez de garanţie?”Luigi Bîrjac

  „Eu deţin 2 telefoane LG G4, amandouă cu boot loop şi la amândouă mi-a fost refuzată garanţia!
  – Unul dintre ele cumpărat de la Germanos, pe motiv ca am schimbat ecranul, lucru care nu are nimic de a face cu problema lor hardware.
  – Al 2-lea cumpărat de la eMAG. Acesta are ecranul crăpat de acuma 4 luni şi boot loop-ul s-a produs acum 2 săptămâni. Pe fişa de retur scrie bineînţeles doar ŞOC MECANIC.”Tudor Dimboianu

  Nexus 5X boot loop

  Revenind puţin la subiectul fierbinte al zilei, care face referire la boot loop în cazul Nexus 5X, un smartphone care a prins destul de bine la public de altfel, se pare că LG Electronics nu mai acceptă întoarcerea în service a acestor produse pentru a fi reparată problema boot loop, ci oferă direct integral banii înapoi clienţilor:

  „Ne pare său să auzim că ai experimentat o problemă cu LGH790-ul tău şi apreciem că ne oferi posibilitatea de a efectua reparaţia în garanţie. Am primit dispozitivul tău în centrul nostru de reparaţii, dar din păcate o piesă necesară reparaţiei nu mai există pe stocul nostru şi nu mai este disponibilă.

  Pentru a repara această greşeală, ne dorim să vă oferim înapoi suma integrală investită în dispozitiv. Această sumă va fi stabilită de furnizorul de la care aţi achiziţionat produsul. Returnarea banilor poate dura aproximativ 4 săptămâni din cauza sărbătorilor.”, este un e-mail pe care un client Nexus 5X l-a primit din partea service-ului autorizat LG, mesaj ce a ajuns imediat pe Reddit.

  Google a încetat să vândă Nexus 5X de îndată ce a lansat Pixel şi Pixel XL, dar unii retaileri au continuat să vândă produsul la ofertă, chiar dacă LG Electronics a încetat să producă piese de schimb pentru dispozitiv.

  Există o serie de service-uri neautorizate care se oferă să rezolve problema de boot loop la schimbul unei sume modice, pentru că, susţin ele, aceasta poate fi reparată din software. Acest lucru nu este deloc aşa, problema boot loop este recunoscută de LG Electronics ca fiind de hardware. Mai exact, nu se realizează un contact între două piese în interiorul telefonului.

  Concluzie LG G4 boot loop în România

  Iar ca să închei cu problema care a afectat un număr destul de mare de utilizatori LG G4, LG România ar trebui să ţină cont de faptul că datoria jurnaliştilor sau a bloggerilor nu este să intermedieze repararea produselor defecte, ci pur şi simplu să îi informeze pe utilizatori cu privire la ce este de făcut. Aşadar, cei 5 clienţi afectaţi de LG G4 boot loop, care au primit aviz de „şoc mecanic” de la ESD-ROM şi la care li s-au anulat iniţial garanţiile, ca mai apoi să se revină asupra deciziei şi să li se repare produsele, nu ar fi trebuit să fie nevoiţi să apeleze la noi pentru a li se rezolva o problemă care în mod normal ţine strict de bucătăria internă LG România. Putem negreşit să punem la dispoziţia ESD-ROM, respectiv LG România, mesajele clienţilor LG G4 afectaţi, dar asta nu rezolvă problemelor celorlalţi clienţi care nu au îndrăznit să ne scrie sau nu au reuşit să găsească la timp informaţiile pe marginea acestui subiect.

  Aşteptăm cu interes o reacţie oficială a LG România cu privire la situaţia LG G4 care persistă şi nu se va încheia cel mai probabil câtă vreme va mai fi comercializat produsul. Iar dacă luăm în calcul şi ofertele operatorilor şi retailerilor pentru LG G4 din perioada de Black Friday şi sărbătorile de iarnă, nu ar fi exclus ca sesizările boot loop LG G4 să continuă să apară. Aşadar, cum tratăm de acum încolo clienţii LG G4 afectaţi, LG România, dacă până acum au fost aproape total neglijaţi?

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.