More

  Ţeapa nu ţi-o dau doar ceilalţi, ţi-o mai dai şi singur

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Tehnologia este o nişă pe care nu toată lumea o înţelege sau poate că nu mulţi doresc să o aprofundeze, dar de aceasta depinde mare parte din viaţa noastră, fie că vorbim de planul personal sau de cel profesional. Avem tehnologie începând de la periuţa de dinţi până la maşina care ne duce zilnic la birou sau chiar la vasul de toaletă.

  Totuşi, nu ne documentăm suficient cu privire la produsele de tehnologie pe care alegem să le achiziţionăm. Discutam zilele trecute cu doi prieteni care, deşi folosesc smartphone-uri, spun că preferă să consume conţinut de divertisment de pe o tabletă sau de pe un convertibil şi rareori achiziţionează astfel de dispozitive noi, preferându-le pe cele second hand.

  Unul dintre ei şi-a cumpărat o tabletă convertibilă, iar celălalt o tabletă de 10 inchi, iar prima mea întrebare a fost: „Ce marcă e produsul şi ce pachet de specificaţii are?”. Cu privire la marcă am primit rapid răspuns, dar când a venit momentul specificaţiilor, răspunsul primit înapoi a fost: „Nu ştim exact, dar pentru ce avem noi nevoie, dispozitivul este perfect. În plus, am dat şi foarte puţini bani pe el.”

  „Bine, bine, şi pentru ce ai tu nevoie de dispozitiv?”, întreb. „Pentru filme, să urmăresc camerele de supraveghere de la firmă şi să navighez pe internet.”, răspunde unul din ei. „Să stau pe net, să sun urgent unde am treabă şi cam atât”, răspunde cel cu tableta. Am încercat să aprofundez discuţia, dar am tras rapid concluzia că nu este indicat să încerci să demontezi principiile de achiziţionare ale unui consumator, pentru că nu vei avea sorţi de izbândă. Cel mai bine este să laşi timpul să-şi facă treaba şi după ce s-a adeverit ceea ce tu ştiai de la început, să îi explici omului păţit care este morala întâmplării.

  De ce să dau atât de mulţi bani pe un telefon la noi, când pot să iau ceva mult mai ieftin din China

  „De ce să dau o gălăgie de bani pe un dispozitiv, când pot să iau un produs mai ieftin de pe piaţa din China sau de la competiţie?”, îmi spune cineva la un moment dat. Ei bine, pentru a nu te ţepui singur, în principiu. Când achiziţionezi un produs destinat altei pieţe, am mai explicat şi în cazul LG G4 boot loop, dacă ţi se strică dispozitivul, nu ai şanse să îl repari în garanţie decât dacă te afli cu el pe piaţa căreia îi este destinat. Mai exact, dacă telefonul tău este destinat pieţei din Shanghai, iar tu îl cumperi din România, nu vei beneficia de garanţia produsului la tine pe continent, lucru valabil şi dacă acesta este cumpărat din SUA sau Africa.

  Da, este adevărat, sunt mult mai ieftine dispozitivele electronice pe pieţele din China sau India, dar dacă le cumperi şi în 2 luni de zile se defectează, cine suportă reparaţia? Tu, clar, după care vei blama producătorul că ceea ce face nu este etic.

  De ce să cumpăr un telefon nou, când îl pot lua de pe piaţa second hand

  Acelaşi lucru este valabil şi atunci când cumperi un smartphone second hand, pentru că e mai ieftin cu câteva sute de lei decât la un retailer sau operator autorizat. Zici că ai făcut o economie generoasă, că te-ai ales cu un dispozitiv foarte bun, pentru care alţii au plătit ca „fraierii” preţul întreg, dar la câteva luni constaţi că întâmpini o problemă de fabricaţie.

  Tu spui că ai aceleaşi drepturi ca oricare alt utilizator care şi-a cumpărat produsul nou şi susţii chiar că ai alocat un grad de încredere firmei, fără să conştientizezi şi să recunoşti faptul că în primul rând ai ales de fapt să „închei o afacere profitabilă pentru tine” şi „să fii în rând cu oamenii buni”, în vreme ce la capitolul documentare înainte să achiziţionezi un dispozitiv second hand ai cam lipsit de la ore.

  Nu este greşit să cumperi dispozitive second hand, să nu se înţeleagă acest lucru. Dar dacă alegi să faci acest lucru, asumă-ţi şi riscurile şi documentează-te în detaliu. Doar astfel vei afla că niciodată un dispozitiv second hand nu este comercializat sub aceeaşi legislaţie ca un produs nou. În plus, depinde şi de unde cumperi aceste produse la mâna a 2-a: dacă sunt de la retaileri care le vând resigiliate sau de pe diferite site-uri precum OLX, La jumate sau altele.

  În plus, nu poţi avea pretenţia ca producătorul să te trateze în mod egal cu un client care cumpără produsul nou şi beneficiază de garanţie, fie vorba şi de o problemă de fabricaţie, îndeosebi dacă nu deţii niciun fel de act pentru respectivul produs.

  Da, poate că review-urile pentru un anumit telefon sunt foarte bune pe internet, dar întotdeauna acestea sunt realizate cu produse noi, proaspăt lansate, care nu au trecut prin mai multe mâini de utilizatori (sau cel puţin aşa spune regula). Acesta nu este un criteriu după care să te ghidezi şi în urma căruia să alegi să cumperi un dispozitiv second hand.

  Nu putem întotdeauna să căutăm Acarul Păun, mai trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva suntem şi noi părtaşi la aşa zisele ţepe pe care le luăm, prin faptul că nu alegem canale oficiale de achiziţioare ale produselor, cumpărăm dispozitive second hand sau optăm pentru un anumit brand doar pentru că oferă cel mai mic preţ.

  Voi ce părere aveţi despre acest subiect? Vă invit să dezbatem pe larg problema în comentarii.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.