More

  Stântul Ilie 2017: Datini, obiceiuri şi superstiţii

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an pe 20 iulie. Acesta este considerat o divinitate a Soarelui şi a focului, comparat cu Helios din mitologia greacă şi cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă. Se spune că, Sfântul Ilie sau Sfântul Prooroc Ilie, provoacă tunete, trăznete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile şi pe deasupra hotărăşte unde şi când să bată grindina.

  Religia spune că Sfântul Ilie, pe vremea când era pământean, a săvârşit multe păcate, cel mai mare menţionat fiind uciderea părinţilor săi la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat şi l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer „într-o trăsură cu roţi de foc trasă de doi sau patru cai albi înaripaţi”.

  Acolo, Sfântul Ilie se spune că cutreieră norii, fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc pentru a pedepsi răul pe care aceştia l-au săvârşit. Se mai spune şi că dracii se ascund pe pământ prin arbori, pe sub streaşina caselor, în turlele bisericilor şi chiar în trupuri de animale, iar când Ilie trăsneşte năprasnic, nu-i scapă niciunul dintre ei.

  Tradiţiile şi obiceiurile spun că în ajunul zilei de Sfântul Ilie, „fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi goale se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă”. Dacă noapte visau cânepa verde, era semn că se vor mărita cu tineri flăcăi frumoşi, iar dacă o visau uscată, acestea aveau să se mărite cu bărbaţi bătrâni.

  În dimineaţa zilei de Sfântul Ilie „se culeg plante de leac, precum busuiocul, care trebuie puse în podul casei, sub streşini sau în cămară”. Femeile duc acasă busuioc de la biserică, după ce acesta a fost sfinţit, îl dau foc, iar cenuşa se foloseşte în scopuri terapeutice pentru copii care fac bube la gură.

  Superstiţiile de Sfântul Ilie spun că „nu e bine să se consume mere până în data de 20 iulie şi nici nu e bine ca aceste fructe să se bată unul de altul pentru că atrag grindina”. De asemenea, datinile au mai arătat că merele sfinţite la biserică de Sfântul Ilie se transformă în mere de aur pe lumea cealaltă.

  Dacă tună de Sfântul Ilie, superstiţiile spun că fructele vor avea viermi, iar alunele se vor usca. De Sfântul Ilie nu se lucrează, se culeg în zori plante de leac, se duc berbecii la berbecar, dacă plouă, va ploua încă 20 de zile, iar dacă tună merele şi alunele vor fi viermănpase.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.