More

  Tabletă sau smartphone de 700 lei? Cum aleg

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Nu am mai primit de multă vreme propunerea să testăm tablete. Majoritatea dispozitivelor asupra cărora ne-am concentrat atenția în ultima perioadă au fost smartphone-urile mid-range și high-end și o serie de laptopuri din diferite categorii de interese.

  De fapt, aproape nici nu mai vedeam importanța sau utilitatea unei tablete, dat fiind că avem disponibile pe piață suficient de multe modele de phablet-uri care să ne satisfacă nevoile. Am acceptat propunerea Archos de a testa tableta de 10 inchi Sense 101x, iar concluziile le răgăsiți mai jos.

  În primul rând, nu ai de ce să alegi între un smartphone și o tabletă, dacă bugetul îți permită să le deții pe amândouă. În funcție de obiectivul pe care îl ai cu fiecare în parte, stabilești fără probleme și gradul de necesitate al produsului în viața ta. Dar, dacă totuși deții 700 lei și nu știi dacă să-ți schimbi smartphone-ul cu un low-end – mid-range rezonabil sau să cumperi o tabletă pe care să o folosești în interes personal sau profesional, iată câteva lucruri care sperăm că te vor ajuta să iei cea mai bună decizie.

  Un smartphone mid-range de 700 lei sau puțin peste această sumă, te limitează din foarte multe puncte de vedere, pornind de la diagonala display-ului, care de regulă nu depășește 5.2 inchi, până la capacitatea bateriei (care atrage după sine durata de viață la o singură încărcare) și terminând cu rezistența produsului, memoria de care dispune și sistemul de operare.

  La suma de 700 lei, poți achiziționa un telefon decent, din categoria low-end spre mid-range, cum ar fi Huawei P9 Lite Mini 2017Samsung Galaxy J3 (2016)Samsung Galaxy J3 (2017) sau un Motorola Moto M, iar oferta nu se limitează aici. Dar, ceea ce trebuie să știi este că maximum de memorie de care poți să beneficiezi este de 3 GB de RAM cu 32 GB mediu de stocare internă sau poate de o combinație de 4 GB de RAM cu 16 GB mediu de stocare. Nu e rău deloc, dar …

  Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă acest lucru, haideți să ne amintim că deja avem pe piață smartphone-uri cu memorie de 6 GB de RAM și 256 GB mediu de stocare. Altfel spus, dacă ai în plan să îți stochezi foarte multe informații pe telefon, la un moment dat s-ar putea ca acesta să se blocheze, să își dea restart sau să te scoată din aplicații, poate chiar nici să nu îți mai permită să instalezi anumite aplicații, în funcție de dimensiunea lor.

  Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, smartphone-urile ieftine sunt smartphone-uri și ele, dar în cea mai mare parte te poți baza pe acestea pentru task-urile uzuale, cum ar fi apelurile vocale, navigarea pe internet, utilizarea anumitor tipuri de aplicații (unele aplicații nu sunt disponibile pe diferite modele de smartphone-uri, lucru influențat și de sistemul de operare pe care rulează telefonul).

  Dacă ai nevoie de un smartphone pentru activități uzuale și nu vrei să efectuezi multi-tasking, nu ai de urmărit camerele de supraveghere de acasă sau de la birou și nici nu ești fan binging pe Netflix, un telefon la prețul de 700 lei este o alegere înțeleaptă în fața unei tablete.

  Dar, dacă nu vrei să te limitezi la o diagonală a display-ului de 5 inchi, vrei o baterie puternică care să te țină cel puțin 3 zile, să fie rezistentă la apă, la șoc, să ruleze un sistem de operare cât de cât actual și să mai și facă poze la o rezoluție acceptabilă, ai putea să mergi pe varianta de 700 lei pe o tabletă.

  Ce cred despre tablete

  Personal, sunt adepta smartphone-urilor cu diagonală de cel mult 5.2 inchi, dar nu spun desigur nu nici unui phablet de 5.7 sau peste 6 inchi, mai ales dacă e vorba de prezentări, documentare, vizionare foto / video. Când vine momentul să îmi schimb telefonul, principiul de selecție este aproape la fel ca cel pe care îl aplic când cumpăr pantofi: să fie de calitate, durabil, prietenos și să fi auzit de bine de producător.

  Smartphone-urile și pantofii sunt elementele în care investesc cel mai mult în viață, iar explicația cred că este de la sine înțeleasă.

  Dar, luând în considerare situațiile în care bugetul te condiționează, aș merge pe varianta tabletă și smartphone, care se completează reciproc. Un smartphone low-end spre mid-range sau chiar mid-range, nu oferă toate beneficiile când vine vorba de baterie, de rularea anumitor aplicații, diagonală și calitatea display-ului, iar de rezistență la șoc, praf și apă nici nu mai poate fi vorba.

  Astfel, nu o să vorbesc neapărat din perspectiva mea despre tablete, pentru că nu simt că fac parte din publicul țintă, dar o să mă pun în locul tatălui meu, care mi-a ascultat recomandările și este foarte mulțumit.

  Pentru că, nu a reușit niciodată să țină un smartphone întreg mai mult de câteva săptămâni, am decis că e cazul să meargă pe o versiune de telefon cu 4G cu taste, rezistent la impact de orice natură. Dar, pentru a nu se simți izolat de mediul virtual și să se mențină la curent cu ce se întâmplă în timp real peste tot în lume și mai ales pentru a urmări camerele de supraveghere de la magazinul pe care îl deține, am achiziționat și o tabletă.

  Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la tableta Archos Sense 101x

  Archos Sense 101x este o tabletă de luat cu tine la munte, la mare, în expediții sau, dacă lucrezi în zone cu pericol ridicat sau în care folosești unelte grele. O văd mai degrabă potrivită pentru bărbați decât pentru femei și în același timp este aproape un must-have pentru familiile cu bebeluși de la 10 luni la 4 ani.

  Raport calitate-preț, tableta putea fi mai ieftină, dacă este să ne referim la rezoluția display-ului, care are doar 800 x 1280 pixeli și greutatea de 600 g, dar dacă e să luăm în calcul durata de viață a bateriei de peste 3 zile (datorită celor 6000 mAh) și carcasa robustă care asigură protecție împotriva prafului, șocului și apei, tragem linie și ne dăm seama că 700 lei nu e deloc o sumă prea mare.

  Nu-mi place la Archos Sense 101x că deși este portabilă, este cam grea (jumătate din gramajul celui mai ușor laptop din lume), iar dacă e să o porți cu tine la birou – acasă și invers sau chiar în vacanțe (dar nu te deplasezi cu mașina personală), gramele în plus din ghiozdan se vor resimți.

  Desigur, acolo unde ai parte de avantaje, trebuie să existe și dezavantaje. Nu ar mai fi mari lucruri de spus despre tabletă, decât că răspunde cu certitudine necesităților unei familii care are nevoie de un ”obiect de distras atenția” pentru cei mici sau unui bărbat amator sau profesionist de expediții.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.