More

  LG Display decontează alegerea panourilor OLED

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  LG Display decontează alegerea panourilor OLED. Dar înainte să intrăm în detalii cu privire la asta, să trecem un pic prin contextul global actual al pieței de televizoare. LG Display are planuri să livreze 4 milioane de panouri OLED TV în 2019. Asta după ce în 2018 a adus în piață 2.9 milioane de panouri. Astfel, ia naștere o întrebare firească: ”În cursa către succes, unde poziționează LG intersul consumatorului final?”

  Mai ales în contextul în care, compania a ignorat (sau tratat superficial) timp de 7 ani semnalele de alarmă cu privire la efectul ”burn-in” în cazul panourilor OLED.

  Potrivit ZDNET.com, LG Group cere socoteală diviziei LG Display pentru afișajul OLED. În vreme ce principalul rival, Samsung Electronics, își îndreaptă atenția către panourile MicroLED și QD-OLED, conducerea vrea să înțeleagă strategia LG Display. Iar la drept vorbind, și noi suntem la fel de curioși să aflăm detalii.

  E în interesul fiecărui consumator care alege un televizor cu panou de la LG Display să fie elucidat acest aspect. De vreme ce, compania este cel mai mare producător de display-uri LCD (Liquid Crystal Display) și un mare furnizor de panouri pentru producătorii de televizoare din piață.

  Prețurile LCD a scăzut atât de mult încât profitul LG Display a fost afectat exponențial în 2018. Mai exact, față de 2017 a scăzut cu 96,2%. Profitul pe televizoare OLED a crescut și el foarte puțin.

  În cealaltă tabără, Samsung Electronics nu a bătut pasul pe loc

  Cu ocazia scăderii prețurilor LCD, producătorul sud-coreean a performat mai bine decât se aștepta piața în zona LCD-urilor cu strat quantum dot (QD). Tehnologie pe care o numește QLED.

  În 2018, Samsung a lansat oferta MicroLED TV, care se compară cu OLED la nivelurile de negru. Mai mult decât atât, la începutul acestui an, Samsung Display a confirmat că dezvoltă panouri QD-OLED. Cunoscute pe larg drept panourile quantum-dot organic light emitting diode.

  Zvonurile din piață spun că, în cadrul LG s-a instalat neîncrederea și panica la apariția veștii QD-OLED. Astfel, am putea vorbi despre o temere pe termen scurt din partea LG, că Samsung va acapara piața LCD prin QLED? Și despre o temere pe termen lung, că Samsung va cuceri piața prin lansarea QD-OLED?

  LG a pariat pe OLED încă din 2012 – Acum, LG Display decontează alegerea panourilor OLED

  Samsung a decis în 2014 să nu mai folosească OLED și să treacă la panourile QD-LCD pe televizoarele high-end. La acel moment, LG a fost încântat de poziția de lider pe OLED, dar se pare că nu a luat în calcul defectul de ”burn-in” care acum îl calcă pe bătături.

  Samsung a renunțat la panourile OLED, pe de o parte din cauza tehnologiei, pe de altă parte din cauza profitului. Conducerea companiei a ajuns la concluzia că pixelii OLED (problema pixelului albastru) au o durată de viață mai mică decât a altui tip de panou. Acest lucru provoacă, din păcate, retenția de imagine cunoscută generic ca ”burn-in”.

  Pentru că, o soluție la această provocare putea fi găsită doar pe termen scurt, Samsung a considerat că OLED este potrivit, mai degrabă, pentru smartphone-uri. Întrucât, acestea au ecran mai mic, ciclul de viață al produsului este mai scurt, consumă mai puțină energie și nu manifestă aceleași probleme ca în cazul televizoarelor.

  Decizia Samsung a fost intens dezbătută, nu a fost luată ușor, iar în cele din urmă asistăm la introducerea unor noi tehnologii. Una mai fiabilă și mai sigură, spune producătorul.

  LG Display decontează alegerea panourilor OLED – A preferat să nu se adreseze direct problemei pixelului albastru

  Ci mai degrabă, să vină cu un ”artificiu” prin care să mascheze efectul ”burn-in”. Astfel, compania a lansat OLED-urile albe. Folosind o rețea compusă de OLED-uri albe, LG putea suprapune o serie de filtre de culoare pentru a produce 4 subpixeli: roșu, verde, albastru și alb.

  Această ”formulă de avarie”, dacă o putem numi așa, avea scopul de a proteja pixelul albastru de îmbătrânire. Dacă analizăm profund această decizie, ne dăm seama că, de fapt, OLED-ul adus de LG nu e un ”OLED adevărat”. Asta pentru că, intervenea pe triada RGB: roșu, verde și albastru, după cum a atenționat și Samsung la un moment dat.

  Totuși, LG a dus decizia mai departe la nivelul grupului și a considerat că OLED este, de fapt, viitorul televizoarelor. Deși, LG Display a înregistrat profituri pe OLED abia anul acesta. După ce producătorul a investit miliarde în îmbunătățirea ratei de producție a panourilor OLED de dimensiuni mari. Profiturile record au fost datorate în fond pieței LCD, nu OLED.

  LG Electronics, LG Display și LG Uplus trec prin schimbări la nivel de structură

  După decesul lui Koo Bon-moo în luna mai anul trecut, Koo Kwang-mo a preluat conducerea alături de Kwon Yong-soo, acesta din urmă în calitate de CEO. Toate cele trei afaceri trebuie să dea acum socoteală și să se schimbe, dar cel mai mare accent se pune pe LG Display.

  Iar LG Display se confruntă cu o mare provocare. În ultimii trei ani de zile a împărțit veniturile și piața cu Samsung. Iar competitorul său nu a dat niciun moment semne că lasă garda jos, nici la nivel de venit, nici de profit. Ci, mai degrabă arată că are planuri mari de viitor.

  Divizia de display-uri de la LG nu pare să aibă un plan de rezervă. În vreme ce, conducerea grupului și piața pun mari presiuni.

  Semnele că Samsung vine puternic din urmă au fost acolo

  Samsung a dat primele semne că nu se lasă cu una cu două. Când, în 2016, a semnat un contract masiv pentru producția a 100 de milioane de panouri OLED pentru telefoanele Apple.

  Desigur, a fost un câștig simbolic! Dar, a demontrat faptul că, pariul făcut de Samsung cu privire la deschiderea pieței de smartphone-uri pentru OLED în fața celei TV a fost câștigat. Iar la acest moment, toți cei 3 mari jucători de pe piața de smartphone-uri folosesc display OLED.

  În materie de televizoare, Samsung nu a pierdut, doar s-a repoziționat în luptă și are șanse mari să câștige.

  Decizia producătorului să redenumească SUHD în QLED în 2017 s-a dovedit inspirată, pe măsură ce anii au trecut. Dat fiind că din 2017, prețurile panourilor LCD au scăzut exponențial pe baza producției masive din partea rivalilor chinezi.

  LG a resimțit din plin această scădere de preț și a pierdut din vedere nevoia de a ridica ”un zid de apărare” pentru televizoarele OLED.

  Samsung a luat între timp o decizie inspirată în 2017

  În sensul că, CEO-ul Samsung la acel moment, Kwon Oh-hyun a respins propunerea Samsung Display de a extinde a 8-a generației a liniei LCD. Întrucât, nu exista nicio garanție că investiția va fi recuperată, dată fiind scăderea prețului LCD, spun sursele apropiate subiectului la acea vreme.

  Astfel, Samsung Electronics a reușit să realizeze profituri din criza LCD, vânzându-le la un preț premium cu un strat QD. În vreme ce, sarcina Samsung Display a fost de a găsi soluții de viitor. Lucru ce a dus la QD-OLED anunțat la începutul acestui an.

  IHS estimează că prețul panoului LCD va avea un cost mediu global de 508 dolari pentru T1 din 2019. Această cifră este de așteptat să scadă, prețul mediu global al LCD-urilor pentru T4 din 2023 urmând să scadă la aproximativ 393 dolari.

  LG Display decontează alegerea panourilor OLED – Avantajele OLED peste LCD

  OLED, în comparație cu LCD, oferă un raport al diafragmei mai ridicat (o cantitate mai mare de lumină care poate proveni dintr-o zonă de afișare). Deoarece OLED poate emite lumină de una singură, asigură luminozitate mai ușor, în comparație cu LCD-urile.

  Dezavantajul este că, pentru a profita de raportul de deschidere mai mare, crește luminozitatea necesară și implicit consumul de energie electrică. Mai departe, creșterea consumului de energie duce la reducerea duratei de viață a diodei – o altă cauză a efectului de „burn-in”.

  Dacă urmărești să crești calitatea imaginii, de la Full HD la UHD, la 8K și așa mai departe, ai nevoie de tot mai multă putere.

  Ce a făcut Samsung

  A amplificat luminozitatea până la capacitatea maximă pentru televizoarele sale QLED. În vreme ce, televizoarele LCD se puteau ocupa fără probleme de cantitatea de energie necesară.

  Așa a reușit Samsung să lanseze televizoare cu rezoluție 8K mai devreme decât LG. În vreme ce LG plănuiește să lanseze OLED-ul 8K de 88 inchi spre finalul acestui an, Samsung deja vinde în magazine televizorul Samsung 8K.

  Dar, să revenim un pic la QLED, MicroLED, QD-OLED și OLED

  Samsung împinge masiv în față tehnologiile QLED, MicroLED și QD-OLED. Samsung Display investește în QD-OLED, în vreme ce Visual Display se ocupă de QLED și MicroLED. Viitorul este incert, iar piața de display-uri este fragmentată. Apple și Foxconn au anunțat că dezvoltă și ele panouri MicroLED, dar axat pe dispozitive, nu pe TV.

  Sharp, deținut de Foxconn analizează piața de panouri OLED de mari dimensiuni. Mai sunt și BOE, Innolux, HannStar Display, AU Optronics, Japan Display și Panasonic pe zona OLED. Iar pe LCD sunt Sony, Philips, TCL, Skyworth, Hisense, Toshiba, Haier, Changhong, Vizio, Sanyo, Hitachi, Pioneer și Mitsubishi.

  E o provocare să te pronunți ce soluții inovative vor mai exista în materie de tehnologie TV. Iar oricât ar împinge OLED în față producătorul LG, nu vorbim totuși de un ecosistem, ca în cazul LCD. Mai ales pentru că destul de puțini producători le creează.

  Pe MicroLED, Samsung adoptă o strategie mixtă

  Are versiuni de 219 inch pentru companii și de 75 inchi pentru uz casnic. MicroLED folosește LED-uri individuale ca pixeli. Asta înseamnă că, cu cât le face Samsung mai mici, cu atât mai mulți pixeli vor putea încăpea în același spațiu.

  Reducând dimensiunea, reduci costurile. Una dintre cele mai mari provocări în comercializarea de masă a tehnologiei.

  samsung TV

  LG Display decontează alegerea panourilor OLED

  LG nu pare să fie acoperit în vreoun fel. Vine doar cu OLED pentru TV. Are în plan, cum spuneam și la începutul articolului, să livreze 4 milioane de panouri în 2019. Iar dacă în 2018 televioarele OLED au reprezentat 20% din totalul de panouri vândute, obiectivul anul acesta este de 30%.

  Țelul este unul realist, iar compania se bucură de furnizorul principal LG Electronics.

  Dar, zic să mă apropii de o concluzie

  Și, revin la ”burn-in”, că aici e buba la OLED. Samsung Diplay ar trebui să înceapă producția QD-OLED în 2020. În 2021, Samsung Electronics ar putea lansa un produs comercial emblematic. Chiar dacă LG va crește cu succes pe zona de televizoare OLED, Samsung va avea capacitatea să intre în ecosistem când acesta începe să înflorească.

  Spre deosebire de LG, care a aplicat un ”artificiu” prin OLED alb, Samsung va folosi pixelul albastru ca sursă de lumină. Astfel, va utiliza filtre color de culoare roșie și verde QD, care în teorie scad șansele de ardere.

  Realizând acest lucru, Samsung QD-OLED va putea evita arderea, iar panourile vor reda ”culori adevărate”, nefolosind filtre de pixeli albi.

  LG Display a riscat și a pariat totul pe OLED. Vedem dacă va și avea succes cu asta. Potrivit surselor din interiorul LG, citate de ZDNET.com, de la care am și preluat informațiile de interes pentru voi, compania a început să facă reduceri masive de la venirea lui Kwon la conducere.

  Urmărim ce se va mai întâmpla pe piața de televizoare. Ca de obicei, întrebările și completările le așteptăm în comentarii. Se așteaptă un an al provocărilor în materie de tehnologii TV.

  Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  1 Comment

  1. In Romania LG NU deconteaza panourile afectate de burn in. La 6 luni dupa expirarea garantiei de 2 ani la un LG55C8PLA am platit 3500 lei pentru inlocuirea panoului afectat. Asta a reprezentat 50% din pretul de achizitie al televizorului nou. Deci panourile facute in 2019 sunt cam praf…

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.