More

  Recunoașterea facială a chinezilor, păcălită de o mască

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Recunoașterea facială a chinezilor a fost păcălită de o mască inventată de câțiva cercetători. Deși tehnologia a fost considerată una dintre cele mai sigure pentru confirmarea identității atât pe telefon, cât și la terminalele de plată, se pare că nu este chiar atât de sigură.

  Această tehnologie fiind încă în dezvoltare, nu este de mirare că există probleme în ceea ce o privește. Astfel, un experiment a arătat că poate fi păcălită cu o mască 3D.

  Recunoașterea facială a chinezilor, pusă la îndoială de un experiment

  Compania de inteligență articifială Kneron a realizat un clip cu testele din cadrul experimentului. Acestea s-au derulat pe terminalele de recunoaștere facială din China, astfel demonstrându-se că pot fi păcălite.

  Din clip reiese că un cercetător verifică terminalele AliPay și WeChat din magazinele din China. Acesta a folosit o mască 3D a feței lui, pe care terminalele au identificat-o ca fiind fața acestuia, astfel permițându-i achitarea produselor.

  Într-un alt test, același cercetător își introduce cartea de identitate în turnichetul gării, în timp ce poartă masca 3D. Sistemul de recunoaștere facială a recunoscut, ca și în testul anterior, acea mască drept fața cercetătorului.

  Totuși, clipul realizat arată aceeași persoană în ambele teste cu aceeași mască. Nu se știe dacă masca a fost identificată din prima încercare sau nu și nici dacă o altă mască ar funcționa în locul acesteia.

  Ce a demonstrat experimentul cercetătorilor

  Chiar dacă sistemele de recunoaștere facială au identificat masca drept o persoană, acestea nu se bazează în totalitate pe recunoaștere.

  Atât terminalele AliPay cât și WeChat i-au cerut cercetătorului să-și introducă numărul de telefon. La gară, cercetătorului i s-a cerut un act de identitate înainte de începerea scanării faciale.

  Deși experimentul a fost filmat, sursa The Verge a solicitat să nu fie oferite publicității imaginile. Însă, informațiile au fost făcute publice, exact cum sunt relatate mai sus.

  În septembrie 2017, compania Apple a declarat că Face ID a fost testat în totalitate pe măști 3D. Apple a colaborat cu producători profesionali de măști 3D pentru a forma rețele neurale folosite de Face ID.

  Este posibil, totuși, ca Apple să folosească diferiți algoritmi pentru recunoașterea facială față de cei folosiți în experimentul creat de Kneron.

  Experimentul ne arată că aceste sisteme de recunoaștere facială mai au mult până să ne capete încrederea. De asemenea, mai există și probleme legate de reglementări care trebuie puse la punct.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here