More

  A crescut volumul de date care pot fi consumate în roaming

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Începutul anului 2020 aduce vești bune pentru utilizatorii care călătoresc și folosesc servicii de roaming. Începând cu data de 1 ianuarie 2020 pentru majoritatea planurilor tarifare a crescut volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate în roaming în UE/SEE. Asta fără aplicarea unor taxe suplimentare.

  Mai mult decât atât, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, au scăzut și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior.

  Ce trebuie să știți despre suprataxă

  – suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 22%, de la 4,5 la 3,5 Euro/GB, fără TVA;
  – suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproximativ 7%, de la 0,85 la 0,79 eurocenţi/minut, fără TVA.

  În 2020, RCS&RDS S.A. este autorizat nivelul maxim de suprataxă de 0,79 eurocenţi/minut, fără TVA. Asta în condițiile prevăzute în Decizia președintelui ANCOM nr. 679/2019.

  A crescut volumul de date care pot fi consumate în roaming  – Când se aplică suprataxe datelor în roaming

  Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România.

  Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE. Totul fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil).

  Volumul de consum rezonabil a crescut cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.

  După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă. Asta chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. Cu începere de la 1 ianuarie 2020 suprataxa nu va putea depăși 3,5 Euro/GB (0,35 eurocenţi/MB), fără TVA.

  A crescut volumul de date care pot fi consumate în roaming. Care este volumul de consum rezonabil în roaming în UE/SEE începând cu 1 ianuarie 2020

  a)  în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra-opțiuni) care includ trafic de date nelimitat. Dar și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 3,5 Euro, fără TVA. Utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB:

  • – 2 x (prețul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare, fără TVA împărțit la 3,5 Euro)

  b)  în cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE. Asta fără taxe suplimentare. Cantitatea de date este exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminuează):

  • – creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE împărțit la 3,5 Euro

  Calculator limită date „Roam like at home”: aplicație ANCOM

  Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget, accesibilă aici.

  Aplicaţia a fost actualizată cu tariful de 3,5 Euro/GB. Acesta este valabil începând cu data de 1 ianuarie 2020. Aplicația oferă rezultate relevante pentru toți utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming. Cu excepţia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.

  Mai multe informații cu privire la „Roam like at home” sunt publicate în secțiunea dedicată acestui subiect, de pe InfoCentrul ANCOM, aici.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.