Home Lifestyle Auto 3 concepte de mașini electrice prezentate la CES 2020

3 concepte de mașini electrice prezentate la CES 2020

0

Pe parcursul evenimentului Consumer Electronics Show 2020, au apărut diferite companii cu diferite concepte de mașini electrice. În articolul de față, vă arătăm 3 concepte de mașini electrice care ne-au atras atenția. Printre acestea, se numără concepte de la Hyundai, Sony și Mercedes.

3 concepte de mașini electrice – Taxiului zburător de la Hyundai

Este normal ca orice producător de automobile să menționeze mobilitatea în orice conferință de presă. Hyundai știe cât de importantă este mobilitatea. Așa că, în loc să vorbească despre configurațiile mașinilor, compania ne spune despre o mașină zburătoare.

În cadrul unui parteneriat cu Uber, Hyundai a anunțat taxiul zburător SA-1 la conferința de la CES 2020. Deși la eveniment s-a prezentat un model mai mic al conceptului, varianta mare a acestuia este disponibilă la standul companiei.

SA-1 este mult mai mare decât se anticipase. Vehiculul cu 4 locuri pentru pasageri are dimensiuni impresionante. Datorită elicelor redundante, acesta poate fi un sistem de transport aerian viabil. Deși Hyundai este cunoscută pentru producția auto, își dorește extinderea către segmentul aeronavelor. Un singur dezavantaj al companiei este că trebuie să concureze cu Bell și Airbus. Ambele companii având în plan dezvoltarea de taxiuri aeriene. Bell și Airbus sunt pe această piață de mult timp, dar Hyundai vrea să arate că se poate ridica la nivelul lor.

3 concepte de mașini electrice de la CES 2020

Prototipul Vision S de la Sony, al doilea din cele 3 concepte de mașini electrice

Este de apreciat faptul că Sony și-a putut ascunde conceptul de mașină electrică înainte de prezentarea de la CES 2020. Într-o epocă în care este greu să ții ceva ascuns – pe lângă faptul că peste 10 companii diferite au colaborat cu Sony -, este impresionant.

Prototipul Vision-S este mai mult decât ai fi putut aniticipa. Mașina nu este creată pentru drumurile publice, dar se spunem că poate fi condusă și pe ele. Vehiculul electric a fost testat în timpul conferinței de presă de la CES.

Conform unui reprezentant de la Sony, Tatsuya Koeda, următoarea etapă în dezvoltarea conceptului este cum vor funcționa sistemele de conducere autonomă, funcțiile de siguranță și bordul acesteia, odată ce va ajunge pe un drum real.

Cât despre caroseria mașinii, nu are un concept futuristic, ci mai degrabă unul realistic. Mașina seamănă mai degrabă cu un Porsche Taycan sau cu o Tesla. În interiorul acesteia vei fi întâmpinat de ecranele bordului, asemănătoare cu ale unei mașini de la Lucid Motors.

Sony s-a bazat mai mult pe interiorul mașinii

Potrivit inginerului Ogawa-san, echipa s-a concentrat mai mult asupra interiorului, ca să arate de ce este Sony în stare. Aceștia nu vor să fie într-o competiție cu producătorii auto. Este doar o etapă pentru tehnologia și software-ul care sunt deseori invizibile într-o mașină.

Când vine vorba de divertisment, Sony se pricepe la asta. Nu numai că prototipul are ecrane extinse pentru afișarea informațiilor, dar sistemul audio vine cu difuzoare atașate pe fiecare tetieră în parte. De asemenea, este capabil să transmită muzica prin 360 Reality Audio.

Acest lucru formează un nou standard audio, peste cel stereo. Chiar dacă este încă în dezvoltare, demonstrația a impresionat spectatorii. Pe viitor, sistemul și difuzoarele 360 Reality Video ar putea fi introduse și pe mașinile Ford, Toyota sau altele. Însă, deși surprinde la capitolul auto, Sony uită să satisfacă categoria de clienți dornici de mai mult la capitolul foto/video și mobile.

Implementarea senzorilor LiDAR

De ceva vreme, Sony a lucrat la sezonrii LiDar. Termenul cu care compania a venit pentru totalitatea acestor senzori este Oval. Când vine vorba de exterior, vor fi introduși senzori pentru detectarea drumului, a obiectelor, a oamenilor din jur și chiar și a vitezei.

În interior, mașina va fi echipată cu senzori Time of Flight (ToF), care vor detecta pasagerii și șoferul. Senzorii vor ajusta setările pentru a se potrivi tuturor persoanelor din mașină. Acestea includ ajustări ale scaunului, spațiului de la picioare și chiar setări pentru 360 Reality Audio.

Despre interfața utilizatorului, Owaga spune că a fost o parte crucială a prototipului. Camera de bord poate transmite conținutul către bord, unde poți adăuga muzică de fundal și chiar și efecte vizuale. Pasagerul poate glisa conținutul, hărțile și mai multe funcții din bordul pasagerului.

Este doar un prototip

Mașina este capabilă de conducere autonomă de nivel 2, care include direcția, accelerația și frânarea. De asemenea, un șofer tot trebuie să existe pentru a prelua controlul dacă este nevoie. Koeda spune că o echipă se ocupă în continuare de acest aspect, dar rezolvarea acestor provocări este un obiectiv destul de îndepărtat.

Nu trebuie să te lași păcălit de caroseria obișnuită a mașinii. În timpul prezentării, aceasta de-abia s-a mișcat, iar butoanele ferestrelor nu erau funcționabile, plus alte mici detalii care indică faptul că, până la urmă, e un concept.

Prototipul este doar o dovadă că Sony este foarte serios în ceea ce privește implicarea în tehnologia mobilității, doar că trebuie să facă o mașină capabilă de așa ceva.

Conceptul de la Mercedes – Benz, inspirat din filmul Avatar – cel mai ”ciudat” dinte cele 3 concepte de mașini electrice

Cu toate că au trecut mai bine de 10 ani de la filmul lui James Cameron, Mercedes-Benz s-a inspirat din Avatar pentru conceptul prezentat la CES 2020. Transportul viziunii avansate de la Mercedes-Benz (AVTR) este o mașină electrică ce poate fi condusă înainte și în laterale.

Mașina este un spectacol de lumini, cu ecrane care se extind dincolo de bord. Portierele sunt invizibile, pentru a putea vedea mai bine afară din interiorul ei. Vehiculul se folosește de senzori biometrici pentru o legătură mai strânsă cu șoferul acesteia. Mașina nu are volan.

Pur și simplu devii unul cu mașina, cum un Na’vi din Avatar devenea una cu natura. Din fericire, este doar un concept, și este puțin probabil ca următorul S Class să vrea să devină una cu tine pentru a merge la serviciu.

Cât de ciudată este interfața mașinii

Sistemul de informații al mașinii este diferit de orice ai văzut până acum. În timp ce conduci, poți ridica mâna și interfața îți va apărea pe corp. Apoi, interfața îți va urmări mâna în timp ce vei face diferite selecții. De semenea, mai are o serie de controale prin gesturi care ar trebui să fie naturale și să nu-l pună pe șofer să învețe gesturi noi. Un alt aspect ciudat al mașinii este portbagajul. Acesta este format din 33 de trape circulare care se deschid și se închid.

Și mai ciudat este că acestea comunică cu șoferul, dar și cu cei din jur. Probabil este doar o funcție pentru amuzament ,implementată doar de dragul conceptului. În timpul evenimentului, Mercedes a spus despre concept că este aproape o ființă vie și o extensie a naturii și a omului.

Șeful companiei, Ola Källenius, a vorbit despre planul producătorului de a crea o mașină cu impact zero. James Cameron a apărut pe scenă și a a spus că nu a fost impresionat la început de această idee, dar mai târziu a devenit întru totul implicat. „A fost o evaluare totală a ciclului de viață.” spune acesta.

Cameron a mai declarat că acum este vorba numai despre susteinabilitate. „Când mă uit la mașina de aici, văd o mașină frumoasă. Văd manifestarea fizică a unei idei.” spune acesta despre concept.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version