More

  Cardurile SD: Clasele de viteză și de ce contează ele

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Cardurile SD: Când contează viteză unui card SD? Aș putea să vă țin pe jar și să inserez răspunsul undeva în articolul acesta. V-aș forța să îl parcurgeți în întregime. Asta dacă sunteți curioși. Dar nu o voi face. Vă voi da răspunsul direct: „Tot timpul”. Ce? Nu vă prea ajută? Evident.

  Pentru că nu aceasta este informația de care aveți nevoie. Trebuie să știți fiecare situație și, în funcție de fiecare situație, ce standard de viteză să căutați. Pentru că nu vrei nici să subdimensionezi, pentru că nu îți vei putea face treaba și dai banii degeaba. În același timp, nu vrei nici să supradimensionezi, pentru că deși îți faci treaba, ții niște bani blocați, tot degeaba.

  Ca urmare, astazi vom trata un pic toate acele mici hieroglife, care deși nu sunt hieroglife, când nu știi ce înseamnă fiecare, este dificil să alegi în cunoștință de cauză. Nu o sa intru nici prea mult în detaliu și nu voi fi foarte tehnic. Mă voi rezuma strict la ce vedem pe card, pe înțelesul tuturor.

  Cardurile SD: Vom vorbi aplicat pe două exemple

  Iar ca exemplu, vom avea cardurile pe care le folosim noi de obicei. Este vorba despre Kingston Canvas React Plus de 128GB și Kingston Canvas Go! Plus de 256GB. Le folosim alternativ, în funcție de taskurile pe care le avem. Sunt două carduri de memorie SD care au schimbat celelalte carduri microSD, pe care le foloseam cu un adaptor. Cardurile microSD le folosim acum pentru smartphone și camerele GoPro, exact cum este firesc.

  Panasonic G80

  Înainte de orice, trebuie să menționăm faptul că există o legătură între clasa de viteză a gazdei (dispozitivul folosit) și clasa de viteză a cardului de memorie. Gazda în cazul nostru este aparatul pentru care cumpărăm cardul SD. De obicei, aparatul indică standardul de care are nevoie un card. Noi folosim aparatul mirorless Panasonic G80. Acesta are inscripționat logo-ul SDXC și clasa UHS-II. Asta ne indică exact tipul cardului pe care ar trebui să îl folosim pentru acest aparat.

  Mai jos avem un grafic care ne indică diferitele clase de viteză:

  Card SD: clasa de viteză video
  Card SD: clasa de viteză video

  Toate aceste clase de viteză ne indică viteza minimă de scriere. Viteza minimă de scriere este cuprinsă între 2MB/s și 90MB/s. Observăm că există 3 clase de viteză, dar care sunt destinate unor întrebuințări diferite.

  Clasa de viteză marcată cu acel ”C” oferă viteze de scriere minime de 2MB/s, 4MB/s, 6MB/s, 8MB/s și 10MB/s. Această viteză este importantă pentru înregistrarea clipurilor video, în special. Rezoluția la care înregistrezi clipurile va determina viteza de scriere de care ai nevoie pentru card, respectiv o viteză minimă de scriere.

  Clasa de viteză UHS a fost introdusă în anul 2009 și a fost creată special pentru cardurile de memorie SDHC și SDXC. UHS utilizează magistrala de date care nu funcționează cu dispozitivele care nu folosesc standardul UHS. Dar totuși, ce se întâmplă dacă introduci un card UHS într-un dispozitiv care nu folosește standardul UHS? Va seta implicit valoarea magistralei de date la standardul Clasei de viteză „C”. Lucrul pe care trebuie să îl reținem despre această clasă de viteză este că vitezele oferite prin noua magistrală de date (BUS) este potrivită pentru înregistrarea unor clipuri video cu rezoluție HD. USH oferă două clase de viteză: UHS-1, care oferă o viteză minimă de 10MB/s și UHS-3, care oferă 30MB/s.

  Clasa de viteză video, marcată cu un „V”, a fost creată pentru înregistrarea clipurilor video cu rezoluții foarte ridicate. Dar nu se rezumă doar la rezoluția clipurilor. Celelate standarde de viteză nu pot oferi capacitatea de a înregistra mai multe fluxuri video, clipuri video 360, conținut de tip realitate virtuală sau rezoluție 8K și chiar mai mare.

  Observăm că ambele carduri au standardul SDXC, iar Kingston Canvas React Plus vine cu clasa UHS-II. Asta nu înseamnă că nu este bun Kingston Canvas Go! Plus. Este bun și vă pot spune că l-am folosit fără probleme.

  Cardurile SD: Ce reprezintă SDXC?

  Am menționat anterior despre clasa de viteză UHS că a fost creată pentru cardurile SDHC și SDXC. SDXC reprezintă standardul folosit. Acest standard indică intervalul de capacitate în care este disponibil acest model și sistemul folosit pentru fișiere.  Standardul SDXC oferă posibilitatea unei capacități de stocare care pornește de la 32GB și ajunge până la 1TB.

  În vreme ce sistemul folosit pentru fișiere este exFAT. De ce este important să știi acest detaliu? Atunci când vrei să formatezi cardul direct de pe calculator, va trebui să alegi sistemul de formatare. Ai de ales între FAT, exFAT sau NTFS. De obicei, sistemul corect este cel indicat implicit (marcat cu „Default”). Dar dacă acesta nu este marcat corespunzător și formatezi în NTFS, te poți trezi că deși ai spațiu suficient pe card, primești eroare că nu ai spațiu suficient.

  Dacă vi se pare mare capacitatea de 1TB disponibilă pentru standardul SDXC, aflați că mai există încă un standard. SDUC oferă capacități de stocare mai mari de 2TB și care poate ajunge până la 128TB. Ați auzit bine. 128TB de date înghesuite într-o bucățică de material cu dimensiuni de 32 x 24 x 2.1 mm și o greutate de aproximativ 2g. La acest nivel am ajuns.

  De ce avem atât de multe standarde înscrise pe carduri?

  Acum că am reușit să clarificăm toate aceste aspecte și știm ce înseamnă și ce oferă fiecare clasă, să analizăm cardurile noastre. De ce insist pe acest aspect? Pentru că avem mai multe clase care indică același lucru. O să vă explic imediat.

  Cardurile SD Kingston Canvas React Plus și Kingston Canvas Go! Plus sunt carduri SDXC. Asta înseamnă că folosesc noul tip de magistrală UHS, diferită de cea folosită pentru standardul SD. Acum, poate că unii dintre voi sunteți nedumiriți cu privire la toate aceste marcaje. De ce pe ambele carduiri am Clasa 10, care indică o viteză minimă de 10MB/s, dar în același timp și clasa UHS-3, care indică viteză minimă de 30MB/s? Mai mult, pentru Kingston Canvas Go! Plus înțeleg de ce am UHS-3, pentru că am și V30, dar Kingston Canvas React Plus are UHS-3 și V90, despre care știm că oferă viteză minimă 90MB/s. De ce are toate aceste clase care indică viteze diferite? DE CE?

  Păi haideți să o luăm pe rând. Am explicat mai sus că există trei clase de viteză care, oarecum, identifică trei standarde pentru întrebuințări diferite. Deși nu putem să folosim un card cu standard SD pe un dispozitiv care are nevoie de standardul UHS, putem folosi un card UHS pe un dispozitiv care este non-UHS. De ce putem face asta? Pentru că, așa cum am explicat mai sus, dispozitivul va seta cardul implicit la clasa de viteză C. De aceea avem pe aceste două carduri și clasa de viteză C10. Astfel, vom ști că dacă folosim acest card cu un dispozitiv non-UHS, vom avea clasa de viteză C10, cu viteză minimă de scriere de 10MB/s.

  Există o diferență majoră de perfoprmanță între cele două carduri Kingston

  Acum, diferența între clasa de viteză UHS și clasa de viteză pentru video este de două trepte pentru viteză, dar după cum indică și graficul de mai sus, de utilizare. Ambele carduri sunt bune pentru a capta clipuri video la rezoluție 4K, iar noi pentru asta le folosim, alternativ.

  Folosim deja cardurile SD de peste 2 luni, iar pentru ceea ce avem noi nevoie, Kingston Canvas Go! Plus este perfect. Oferă un spațiu destul de mare pentru a înregistra cât mai multe clipuri video în format 4K. Kingston Canvas React Plus oferă viteze superioare și poate fi folosit pentru a înregsitra clipuri în format 8K. Din păcate, noi nu deținem aparatură atât de performantă. Cu toate acestea, suntem pregătiți pentru momentul în care va veni și acel moment. La urma urmei, cardul este garantat pe viață.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.