More

  TikTok, un cal troian sau o fereastră asupra lumii

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Cine s-ar fi gândit că o aplicație social media concepută pentru a distra oamenii, poate deveni măr al discordiei în plan geo-politic? Dacă aveați impresia că doar Huawei are probleme cu Statele Unite ale Americii, ei bine, aflați că mai sunt și alții. Spre exemplu, TikTok, care împreună cu WeChat au primit un ordin de la Administrația Trump să își încheie operațiunile în America în termen de 45 de zile sau să accepte să fie cumpărate de o companie americană.

  Dacă dați un simplu search pe YouTube sau Google, găsiți zeci de opinii cu privire la situația prin care trece TikTok. Așa încât, am decis să nu aduc încă o opinie, ci mai degrabă câteva noțiuni de know-how. E important, zic eu, să înțelegem ce este TikTok, cum a luat naștere, cum s-a dezvoltat și de ce a ajuns să fie un factor de stres pentru SUA. La final, trageți singuri concluziile dacă ceea ce se întâmplă cu TikTok în State e justificat sau nu.

  Versiunea video a articolului

  TikTok este o aplicație de video-sharing deținută de ByteDance

  O companie de tehnologie din Beijing, China, fondată în 2012 de Zhang Yiming. Însă, înainte de a fi TikTok, aceasta se numea Musical.ly. Autorii aplicației sunt Alex Zhu și Luyu Yang care au decis să vândă Musical.ly în noiembrie 2017 celor de la ByteDance, cu un total de peste 200 de milioane de utilizatori.

  Musical.ly a fost lansat inițial pe piețele din China și America. Însă, a prins tracțiune mult mai bine în rândul adolescenților din State, motiv pentru care fondatorii s-au concentrat mai mult pe piața americană. În 2015, Musical.ly, acum TikTok a ajuns pe locul 1 în iOS App Store pentru cea mai descărcată aplicație gratuită în peste 30 de țări.

  În data de 9 noiembrie 2017, ByteDance cumpără Musicaly.ly

  Pentru suma de un miliard de dolari americani, potrivit celor vehiculate. Totuși, există și estimări de 800 de milioane de dolari. La aproximativ un an de zile de la achiziționare, Bytedance a contopit Musical.ly și TikTok. Astfel, a rămas doar TikTok, pe care a perfectat-o în ceea ce vedem astăzi, la doi ani distanță.

  În China, inițial ByteDance a lansat Douyin în septembrie 2016. Mai târziu, în 2017 a lansat TikTok pentru iOS și Android pe majoritatea piețelor din afara Chinei. Totuși, aplicația a devenit disponibilă la nivel global, și în America, abia atunci când s-a contopit cu Musical.ly, pe 2 august 2018.

  Deși Douyin și TikTok sunt aproximativ identice, acestea rulează pe servere separate. Cel puțin, după cum spune compania, nu au nicio legătură una cu cealaltă. Decizia luată de companie are de-a face cu cenzura chineză și cu îngrijorările celorlalte țări cu privire la securitatea națională.

  ByteDance spune că deși are biroul central în Beijing, TikTok are și birouri globale. Aplicația este hostată în funcție de piețele unde este disponibilă. Birourile includ Dublin, Los Angeles, New York, Londra, Paris, Berlin, Dubai, Mumbai, Singapore, Jakarta, Seul și Tokyo.

  În august 2020, TikTok raportează că a depășit un miliard de utilizatori la nivel global

  Asta în mai puțin de 4 ani de la lansarea inițială. Dintre aceștia, aproximativ 500 de milioane sunt utilizatori activi lunar.

  CEO-ul TikTok este american. Dar a fost angajat abia la 1 iunie anul acesta, când scandalul cu America a început să ia amploare. Numele său este Kevin Mayer și a fost director al uneia dintre diviziile de business ale companiei Walt Disney. De asemenea, acesta deține și funcția de COO în cadrul ByteDance.

  Operațiunile TikTok în America sunt administrate în Los Angeles de Managerul General Vanessa Pappas.

  Dar cine este fondatorul ByteDance și TikTok?

  Ei bine, un tânăr antreprenor și filantrop pe nume Zhang Yiming. Acesta s-a născut în aprilie 1983 în China și a reușit să facă din ByteDance cel mai valoros startup din lume, cu o valoare de 75 de miliarde de dolari. Averea acestuia este estimată la 22.6 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe a 9-a poziție în topul celor mai bogate persoane din China.

  Interesant este că, după ce și-a finalizat studiile în Tianjin, Zhang a lucrat pentru platforma Kuxun, pe postul de Director Tehnic, iar în 2008, atenție, a părăsit Kuxun pentru Microsoft. Însă, nu a fost mulțumit de regulile corporatiste ale companiei, motiv pentru care s-a alăturat unui startup care a eșuat.

  Cine s-ar fi gândit că la doar 12 ani după prima interacțiune cu Microsoft, Zhang avea să fie condiționat de un ordin al administrației prezidențiale Trump să vândă TikTok chiar corporației în care nu a reușit să se integreze.

  Dar să aflăm și câte ceva despre ByteDance

  A fost fondată de Zhang în 2012, pe fondul migrării utilizatorilor de la computere la smartphone-uri. La un moment dat, Grupul Privat Susquehanna International a fost de acord să investească în startup. Primul produs al ByteDance a fost o publicație de știri care a atras alți investitori, precum Sequoia Capital în 2014.

  În septembrie 2015, ByteDance a lansat TikTok, cunoscut ca Douyin în China, dar fără prea multe surle și trâmbițe. Produsul a prins foarte bine în rândul milenialilor și a devenit popular la nivel global.

  După legătura scurtă pe care Zhang a avut-o cu Microsoft, să vă mai ofer o informație cât se poate de interesantă. Site-ul de știri de mare succes lansat de ByteDance a fost închis în 2018 de Administrația de Radio și Televiziune din China.

  Zhang și-a cerut scuze public și a argumentat faptul că aplicația a fost ”neconformă cu valorile de bază socialiste”

  De asemenea, a mai spus că Neihan Duanzi, cum se numea platforma, a fost implementată neținându-se seama de multe dintre regulile lui Xi Jingping. Fondatorul a mai promis că ByteDance ”va coopera mai profund” cu Partidul Comunist Chinez pentru a promova mai bine politicile.

  ByteDance a reușit să prospere în ultimii doi ani așa cum nu se aștepta nimeni vreodată. Asta cu motorul de business închis, site-ul de știri închis de conducerea Chinei și cu aplicații la început de drum precum TikTok,

  V-am spus deja valoarea companiei și averea tânărului de 37 de ani

  Cum a fost posibil acest lucru?

  Unii ar putea să pună totul pe seama colaborării dintre Zhang și Partidul Comunist Chinez. În vreme ce alții ar spune că pur și simplu TikTok a prins extrem de bine la public și a revoluționat crearea de noi influenceri sau modul în care companiile se pot promova peste tot în lume.

  Numai că, uitându-ne la oricare altă platformă social media de succes, observăm că faima nu a venit peste noapte. În unele cazuri evoluția a avut loc în ani de zile. În altele, a avut loc doar după achiziționarea competitorilor și prin eliminarea lor de pe piață. Desigur, se adaugă aici și funcționalitățile copiate și îmbunătățite sau monopolul online. Pentru că, ne place sau nu să recunoaștem , Facebook și Google au monopol. Iar asta nu pare să se schimbe prea curând.

  Acum că avem câteva dintre piesele puzzle-ului TikTok

  Haideți să intrăm puțin în detalii cu privire la decizia lui Donald Trump de a veni de hac TikTok și Chinei. De ce a ajuns Trump să se ia taman de TikTok, la mai bine de un an de zile de când a interzis Huawei să mai facă afaceri în China?

  Unii spun că Donald Trump se răzbună pe TikTok pentru că n-ar fi lăsat să își facă campanie așa cum vrea el în aplicația de video-sharing virale. Eu zic că e pueril să gândim așa, când însuși Zhang recunoaște că Partidul Comunist Chinez a decis când să se închidă obloanele site-ului său de știri, doar pentru că nu respecta regulile lui Xi Jinping.

  TikTok are numai în Statele Unite 100 de milioane de utilizatori

  Dintr-o populație de peste 328 de milioane de cetățeni declarată în 2019, 100 de milioane de conturi la care China să aibă acces, e ceva. Iar aici nu vorbim doar de americanii de rând. Ci și de vedete, jurnaliști, influenceri, politicieni, oameni de afaceri, iar lista continuă. Pentru că, o dată ce TikTok a ajuns să fie ”la modă”, tot mai multe persoane publice și business-uri și-au dorit ”să fie acolo”.

  Administrația Trump citează riscuri de securitate la adresa siguranței naționale. De altfel, o acuzație pe care o vedem și în cazul Huawei, pe lângă furt de proprietate intelectuală, trafic de influență, afaceri cu Iranul și lista continuă în seria Soarta telefonului tău Huawei. Acum, cât de amenințată este securitatea națională a SUA prin intermediul TikTok, e discutabil. Însă, însuși Zhang a confirmat intervenția conducerii Chinei în afacerile ByteDance.

  Ceea ce înseamnă că dacă Zhang a fost de acord să coopereze cu Partidul Comunist Chinez, doar pentru că i-a închis un site de știri, cine știe ce ar fi capabil să facă dacă este amenințat că va fi închis TikTok. Pentru că, e una să nu mai ai acces la 13 milioane de chinezi și e alta să nu mai ai acces la 100 de milioane de utilizatori în America.

  Donald Trump oferă ByteDance șansa să vândă aplicația într-un business destul de profitabil

  Desigur, profitabil în contextul în care ”mai bine câștigi ceva din SUA, decât să pierzi tot peste noapte”. Dacă ar fi să nu vândă, dar să activeze în SUA, TikTok ar genera venituri extrem de mari. Însă, după cum arată ordinul american, TikTok are la dispoziție doar 45 de zile să se hotărască dacă ia între 10 și 30 de milioane de dolari de la Microsoft sau pierde tot.

  De ce Microsoft și nu altă companie americană? Aici să ne răspundă Microsoft sau Donald Trump. De fapt, oricare ar fi să vorbească, sigur e de acord cu cealaltă parte. Istoria a arătat că între Donald Trump și Microsoft, dar și între Microsoft și conducerea Americii în general, a existat o foarte bună cooperare întotdeauna.

  Ce a reușit TikTok să facă

  Dar nicio altă platformă social media nu a reușit este să transforme în foarte scurt timp oamenii normali în influenceri de succes. Charli D’Amelio, în vârstă de 16 ani, este doar unul dintre exemplele care au ajuns în top la mai puțin de un an de când și-a făcut cont în aplicație.

  TikTok se află în atenția guvernului SUA din 2019. Asta după ce parlamentarii au făcut presiuni. Aceștia au adus în atenția guvernului îngrijorări cu privire la datele stocate, securitate și amenințări la siguranța națională. Mai multor ministere și partide politice li s-a cerut să șteargă aplicația TikTok din telefoanele de muncă.

  Comisia Federală de Comerț aducea în atenția publică faptul că TikTok colectează date despre copii cu vârste sub 13 ani. Asta fără să solicite consimțământul părinților. Acest lucru încalcă Legea privind protecția confidențialității online a copiilor. TikTok a promis din 2019 că va șterge datele existente pe care le deținea despre tinerii utilizatori. Cum de altfel, a promis că va schimba practicile, să adere la COPPA.

  Dacă respecta ce a cerut America, azi nu era aici

  Se pare că, TikTok nu s-a ținut de cuvânt și a încălcat termenii din înțelegerea FTC. Mai exact, nu a șters videoclipurile și alt conținut obținut ilegal. Așa încât, FTC și Departamentul de Justiție American caută soluții prin care să determine TikTok să respecte legea. Pentru că, știți și voi, nimic nu e mai presus de lege și unde-i lege, nu-i tocmeală.

  Există voci care pun totul pe seama nebuniei lui Donald Trump. Că se trezește el peste noapte și se enervează pe companii, după care dă legi. Ei bine, nici în America, nici în România, legile nu sunt date de președinte.

  Legile sunt făcute de parlamentari, ordonanțele sunt date de guvern, iar președintele este doar un comunicator care trebuie să reprezinte interesele poporului. Dar nu-i așa că ne place drama și scandalul și e mai palpitant să discutăm că Trump dă cu biciul, iar TikTok sau Huawei nu au încălcat legea? Nu știu, zic și eu, nu dați cu parul.

  Dacă nu s-a dezbătut public un subiect, nu înseamnă că e neadevărat. Cum dacă s-a dezbătut, nu înseamnă că e real. Însă, iată încă o informație, potrivit căreia TikTok a fost acuzată de cenzură. Mai exact, pare că ar fi șters conținut politic de pe platformă care enerva guvernul Chinei. Pentru cei care au studiat mai bine subiectul, are legătură cu protestele pro-democrație care au avut loc în Hong Kong în 2019.

  Cenzura TikTok

  Iar asta nu e tot, presa a descoperit, de asemenea, că politicile TikTok au cenzurat conținutul „problematic din punct de vedere cultural”. Vorbim aici despre videoclipuri cu vaping, așa-numitele dansuri sugestive și probleme sociale.

  S-a constatat, de asemenea, că TikTok a cenzurat sau a limitat accesul la videoclipuri de la creatori cu dizabilități, creatori mai atipici și creatori supraponderali. În prezent, TikTok spune că nu mai aderă la astfel de politici când monitorizează conținutul.

  Da, i s-au adus multe acuzații TikTok cu privire la „spionarea” utilizatorilor. Însă, nu este clar dacă aplicația colectează mai multe date sau reprezintă o amenințare mai mare pentru securitate decât alte companii tehnologice majore cu sediul în SUA, cum ar fi Facebook sau Google.

  Desigur, pentru a se descoperi acest lucru, TikTok trebuie să publice toate documentele și termenii după care funcționează și să explice organelor competente deciziile pe care le-a luat, dar mai ales cum are de gând să activeze în lume de acum înainte. Pentru că, dacă și-a luat angajamentul în SUA să șteargă conținutul video și datele colectate de la utilizatorii de sub 13 ani, trebuie să se țină de cuvânt. Știți cum e, nu iese fum fără foc.

  E ușor să spunem: „Trump e nebun, nu vine cu nicio dovadă împotriva X și Y.”, decât să ne facem singuri o documentare, să vedem câte informații de interes public găsim și dacă ne răspund la toate întrebările.

  ByteDance analizează cea mai bună alternativă pentru ieșirea din SUA

  Conducerea și investitorii ByteDance au explorat alternative pentru a evita interzicerea TikTok în SUA. Unele opțiuni includ vânzarea TikTok de la ByteDance în SUA. Desigur, este analizată și varianta ca TikTok să devină o companie americană independentă. Cert este că, toate cele întâmplate determină utilizatorii să rămână în alertă.

  Dacă TikTok nu ia o decizie în favoarea SUA, asta înseamnă inclusiv distrugerea unor business-uri pentru milioane de utilizatori americani. Ca să nu mai vorbim despre pierderea accesului la tot conținutul creat și efortul depus de fiecare creator de conținut până la acest moment.

  La rece, e ușor să spui că X sau Y are dreptate. În final, e important să analizăm dacă deciziile care se iau sunt în interesul public. Iar aici ne referim atât la SUA, cât și la TikTok, implicit China. La urma urmei, TikTok s-a făcut mare datorită utilizatorilor. Sau cel puțin asta ni s-a spus. Dacă nu e conducere chineză în spate, iar Zhang și investitorii nu au niciun interes ascuns, vor vinde TikTok americanilor.

  E de bine, e de rău?

  Depinde ce va face cumpărătorul cu operațiunile din America. La cum cunoaștem Microsoft, a avut destule servicii și produse pe care le-a abandonat sau vândut. Așa că, nu ne-ar mira dacă nu ar mai aduce îmbunătățiri aplicației TikTok și ar lăsa-o să moară, încet, dar sigur. În plus, ca TikTok să continue să aibe succes în America, trebuie să urmeze evoluția la fel ca peste tot în lume.

  Apoi, dacă se concretizează o vânzare, de unde știm că utilizatorii nu vor migra pe versiunea TikTok de la Microsoft, în urma unor decizii geo-politice. Adică, dacă în cazul Huawei vedem o cădere pe mai toate piețele lumii, dincolo de China, de ce nu am putea să vedem asta și cu TikTok?

  E cert că doar am scrijelit suprafața subiectului TikTok și America. Sunt cu siguranță multe informații pe care nu le știm. Cum poate că sunt informații la care, probabil, nu vom avea niciodată acces. Sper, totuși, că vă sunt utile datele pe care le-am adunat în acest video.

  Cum, sper că de acum vă va fi mult mai ușor să trageți o concluzie cu privire la ce se întâmplă cu TikTok în America. Există șanse să mai vorbim despre asta, așa că aștept cu interes părerile voastre în comentarii.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.