More

  Clonarea și înlocuirea SSD-ului nu necesită studii

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Clonarea și înlocuirea SSD. Nu există nu pot! Pur și simplu alegem să delegăm pe altcineva să facă în locul nostru, iar astfel pierdem oportunitatea de a învăța lucruri noi. De când mi-a spus Cristi că e cazul să fac un upgrade al SSD-ului, mi-am propus să învăț să fac asta. Nu se știe cum vreodată va fi cazul să repet această acțiune și el să nu fie în preajmă.

  În plus, cu siguranță vor exista și membri din comunitatea Oamenii Noobz care vor avea nevoie de un ghid. Așa încât, am documentat întregul proces de clonare și înlocuire al SSD-ului într-un video pe YouTube Noobz.

  În continuare, în acest articol vă voi oferi câteva motive pentru care să schimbați hardul cu SSD-ul sau să faceți upgrade la vechiul SSD. În cazul meu, am înlocuit SSD-ul vechi SATA de 256GB M.2 cu un SSD V-NAND 970 PRO M.2 de la Samsung. De ce am făcut asta? O să las benchmark-urile comparative de mai jos să vorbească de la sine.

  Laptopul meu avea deja un hard de 1TB și un SSD de 256GB

  Cu toate astea, a început să se blocheze frecvent de când am început să editez video. Acum, unii ați putea spune că e de la placa video sau de cea grafică. Ei bine, nu despre asta e vorba.

  Am ajuns să stochez atât de mult conținut brut în laptop încât la nici două săptămâni trebuie să îl mut pe o soluție de stocare locală. Pentru că nu pot fi întotdeauna atentă la acest detaliu, l-am rugat pe Cristi să găsească o soluție pentru ”leneși”. Așa am ajuns să schimb SSD-ul vechi cu unul nou și să am spațiu dublu pentru foto și video.

  Dacă mă întrebai ce specificații trebuie să aibă un laptop acum 3-4 ani, sigur nu spuneam ”cu cât mai performante, cu atât mai bine.” Asta pentru că, 4GB de RAM cu 256GB SSD și un  procesor i5 era cam tot ce îmi trebuie când eram un utilizator de rând. Și când spun ”de rând” mă refer la faptul că tot ce făceam cu laptopul era să scriu articole, să stau pe social media și să vizionez filme.

  Acum, lucrurile au devenit serioase. Așa încât, aproape nu-mi ajung 20GB de RAM, 256GB SSD, un hard de 1TB și un Intel i7.

  Și nu, nu e aroganță, ci e o nevoie reală

  Îți dai seama cât de importante sunt toate aceste aspecte hardware doar atunci când ajungi să folosești dispozitivele la capacitate maximă. Și mai e un lucru. Tu poți să ai o configurație bună pe laptopul tău, dar mai contează și ce model de SSD, procesor sau hard folosești. Eu am avut unul de 256GB, însă cu până la de 4 ori mai slab decât 970 Pro de la Samsung.

  Micron 1100 MTFDDAV256TBN, adică vechiul SSD primește un bench de 73.5% (very good). În timp ce, 970 Pro de la Samsung are un bench de 199% (outstanding).

  La citire, viteza 970 Pro e dublă față de a Micron, la scriere e cu o treime mai bună, iar la tot ce ține de 4K nici nu există termen de comparație. Iar asta în contextul în care 99% din conținutul nostru video e 4K.

  Clonarea și înlocuirea SSD – Da, Micron 1100 e un SSD bun, dar e modest

  După cum spuneam anterior, te descurci fără probleme cu el pentru task-uri simple și medii. Face parte din categoria SSD-urilor ”mai bine așa decât mai puțin”, dacă mă întrebi pe mine. Desigur, dacă era să fac upgrade cu un SSD de 1TB, cum a făcut Cristi, vorbeam acum despre performanțe și mai bune.

  Însă, încă nu este cazul să fac un pas atât de mare, pentru că mai am multe de învățat. Și, cine știe, poate la un moment dat îmi construiesc o stație de lucru, dacă editarea devine prea solicitantă.

  Samsung 970 Pro are viteze de citire de până la 3,500 MB/s, iar de scriere de până la 2.700 MB/s. Însă, aceste măsurători pot să difere în funcție de configurația sistemului hardware pe care o folosești. SSD-ul vine cu o garanție de 5 ani, iar datorită tehnologiei V-NAND este cu 50% mai rezistent decât generațiile anterioare.

  benchmark ssd 970 pro v-nand samsung

  Nu e prea atractiv să vorbești de SSD-uri

  Însă, dacă înțelegi care este rolul lor, îți dai seama de ce costă uneori și 10% din prețul laptopului tău. Spre exemplu, 970 Pro vine cu ceea ce se numește Dynamic Thermal Guard. Este vorba de un înveliș care menține temperatura optimă și minimizează performanțele scăzute.

  Clonarea și înlocuirea SSD – Cum clonezi un SSD

  Pentru a schimba SSD-ul vechi cu SSD-ul nou de la Samsung a trebuit să folosesc procedura numită clonare. Mai exact, am luat un adaptor pentru SSD în care am introdus 970 Pro, l-am conectat la laptop și cu ajutorul software-ului Samsung Magician am făcut clonarea.

  Samsung Magician este extrem de intuitiv și poate fi descărcat direct de pe site-ul producătorului. Recomandat este să folosești software-uri de clonare de la producătorul de la care cumperi SSD-ul. Programul se instalează în laptop, măsoară 50 – 60MB și este gândit să funcționeze cu toate modelele SSD de la Samsung.

  După ce ai instalat Samsung Magician, deschizi programul și selectezi modelul de SSD pe care vrei să îl clonezi și noul SSD pe care vrei să îl clonezi pe cel vechi. În primul câmp este introdus automat SSD-ul din laptop, în al doilea câmp se completează SSD-ul pe care software-ul îl depistează conectat la laptop. Apoi, trebuie doar să fii de acord cu pașii de clonare, să dai ok și să aștepți aproximativ 30 de minute.

  După 30 de minute, laptopul se închide automat. De aici încolo dezasamblezi laptopul, înlocuiești SSD-ul vechi cu cel nou sau hardul cu SSD-ul, asamblezi la loc și pornești dispozitivul. Este extrem de simplu întreg procesul. Mai mult durează să desfiletezi și să înfiletezi șuruburile.

  Nu ai nevoie de cunoștințe tehnice să schimbi un SSD

  Poți face asta și dacă ai 12 ani și dacă ești femeie și nu ai mai desfăcut niciodată un laptop. Am dovedit asta în videoclipul de mai sus.

  Clonarea și înlocuirea SSD – Un SSD e întotdeauna mai bun decât un HDD

  Dacă vrei performanțe îmbunătățite, explorează trecerea la SSD. Desigur, cum spuneam, nu orice SSD e cel mai bun SSD, așa că e important și ce model de SSD instalezi pe laptop sau PC. Pentru citire și scriere, dar și pentru un spațiu cache mai mare, e foarte important SSD-ul.

  Spre exemplu, dacă ai memorie RAM generoasă, aceasta face echipă mult mai bună cu un SSD. Acest lucru a fost analizat și testat de nenumărate publicații de tehnologie. Prin benckmark-uri au fost dovedite performanțe și cu 50 – 70% mai bune în cazul unor SSD-uri față de HDD. Cum și noi am demonstrat performanț duble, triple și chiar de patru ori mai bune la noul SSD față de vechiul SSD.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.