More

  Apple, amendată cu 10 milioane de euro pentru afirmații neloiale legate de iPhone

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Apple a fost amendată cu 10 milioane de euro pentru afirmații neloiale legate de iPhone. Autoritățile de reglementare italiene au amendat Apple pentru că a făcut afirmații înșelătoare și neloiale cu privire la rezistența la apă a iPhone.

  Autoritatea antitrust italiană a constatat că Apple se face vinovată de două lucruri. Din păcate, unul dintre ele e mai grav decât celălalt.

  Apple, amendată cu 10 milioane de euro

  Amenda a fost impusă de L’Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM). AGCM este Autoritatea de Garanție pentru Concurență și Piață și supraveghează competiția. AGCM este responsabil de asigurarea tratamentului echitabil al companiilor atât față de consumatori, cât și față de concurenți. Ca să vă faceți o idee, Consiliul Concurenței are aceleași atribuții cu AGCM.

  Justificarea amenzii

  În primul rând, se pare că Apple se face vinovată de afirmații înșelătoare. AGCM se referă la afirmațiile privind rezistența la apă a iPhone. Spune autoritatea că aceste afirmații au fost făcute fără a le arăta clar consumatorilor că ”erau adevărate numai în condiții ideale de laborator”. Nu de alta, dar se pare că telefoanele nu au trecut aceleași teste în condiții reale.

  Prima preocupare se referă la comercializarea mai multor modele diferite de iPhone: iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max – în care s-a susținut că fiecare dintre produsele promovate au fost rezistente la apă la o adâncime maximă variind între 4 metri și 1 metru în funcție de model, până la 30 de minute.

  Potrivit Autorității, însă, mesajele nu clarificau faptul că aceste afirmații erau adevărate numai în prezența unor condiții specifice, de exemplu în timpul testelor de laborator specifice și controlate cu utilizarea apei statice și pure și nu în utilizarea normală a dispozitivelor de către consumatori.

  În al doilea rând, și mai grav

  Apple a făcut afirmații privind rezistență la apă pe iPhone în campaniile sale de marketing. De asemenea, ulterior a refuzat serviciul de garanție pentru telefoanele care au suferit daune cauzate de apă.

  Mai mult, declarația „Garanția nu acoperă daunele cauzate de lichide.”, având în vedere campania publicitară emfatică asupra rezistenței la apă, a fost considerată susceptibilă de a înșela consumatorii prin faptul că nu a clarificat la ce tip de garanție se referea (garanție convențională sau garanție legală), și nici nu a fost considerată capabilă să contextualizeze în mod adecvat condițiile și limitările revendicărilor de rezistență la apă.

  Antitrustul a considerat, de asemenea, oportun să se ia în considerare refuzul Apple, în faza post-vânzare, de a onora garanțiile atunci când acele modele de iPhone au fost deteriorate de apă sau alte lichide, privând astfel consumatorii de drepturile pe care ar trebui să le aștepte de la garanție sau în Codul Consumatorului.

  O decizie cu mult potențial internațional

  Apple potrivește iPhone-urile cu indicatori interni care arată când a pătruns apă în dispozitiv. Politica Apple este de a refuza repararea sau înlocuirea garanției atunci când acest indicator este activat. Asta înseamnă că la achiziționarea telefonului consumatorul este indus în eroare. Însă, când au nevoie de servicii post-vânzare, aceștia sunt refuzați.

  Pe lângă amendă, companiei Apple i s-a impus publicarea unei notificări pe site-ul său italian. Notificarea este disponibilă în secțiunea „Informații privind protecția consumatorilor”.

  Această decizie deschide calea pentru hotărâri similare în alte țări ale Uniunii Europene. De asemenea, ar putea conduce la procese de acțiune colectivă în SUA și în alte părți ale lumii, acum că problema a fost evidențiată.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.