More

  Cele mai importante reţele de socializare

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Specia umană, în mod natural, evoluează pe baza unei ierarhii sociale, de aici şi nevoia de comunicare, această nevoie fiind întipărită în ADN-ul uman. Apariţia reţelelor de socializare satisface, practic, o nevoie organică de comunicare şi aduce un aport, calitativ şi cantitativ, enorm, în realizarea contactului dintre indivizi.

  Încă de la începuturile internetului au existat forumurile, acestea fiind principala cale de grupare a utilizatorilor de internet, pe categorii de interese, profesii, pasiuni etc. Apariţia reţelelor de socializare nu a dus la dispariţia forumurilor, ci la lărgirea orizontului acestui gen de comunicare. De aceea, am simţit nevoia să căutăm şi să indentificăm principalele reţele de socializare, folosite în acest moment.

  FACEBOOK

  În orice colţ al planetei am merge, este foarte clar că cea mai populara reţea de socializare este Facebook, creată de Mark Zuckerberg. Numele este inspirat din mediul academic şi era folosit pentru albumele de început de an, care erau împărţite în rândul studenţilor pentru a se cunoaşte mai bine.

  A apărut în februarie 2004 şi, iniţial, a fost limitată pentru studenţii de la Harvard, pentru ca ulterior să se extindă şi să devină o reţea de socializare globală, cu peste 900 de milioane de utilizatori, o cifră neoficială atribuind reţelei Facebook un număr de peste un miliard de utilizatori. Limita de vârstă, pentru a putea utiliza această reţea, este de 13 ani.

  Twitter

  Twitter este tot o reţea de socializare, cu caracter general şi micro-blogging, însă, este în mod drastic diferită de Facebook, iar, în opinia noastră este mult mai rigidă.

  Funcţionează în regim de micro-publishing, permitând utilizatorilor compunerea şi postarea unor mesaje scurte, limitate la 140 de caractere, mesaje cunoscute sub numele de „tweets„. Un caracter mai special al acestei reţele este folosirea hashtag-urilor, pentru atingerea unei audienţe mai mari – folosirea simbolului „#” înaintea mesajului.

  Twitter a apărut în Martie 2006, fondată de Jack Dorsey. În 2012 avea 500 de milioane de utilizatori şi genera în jurul a 340 milioane de „tweets” pe zi.

  Youtube

  Deşi Youtube nu este considerat o reţea de socializare, în mod sigur, are caracteristicile uneia, de aceea îl vom menţiona. Este o platformă de video-blogging, care este, însă, extinsă de modulul de comment-uri şi posibilitatea de grupare a utilizatorilor sau de observare a unui subiect (follow).

  A fost creat în februarie 2005. Utilizatorii înregistraţi pot viziona şi posta video-uri, iar vizitatorii pot viziona, comenta şi acorda un rating video-urilor, dacă cel care a postat clipul permite acest lucru. Materialele video sunt analizate, pentru a nu permite vizitatorilor cu vârste mici să aibă acces la conţinut nepotrivit vârstei lor.

  În noimbrie 2006, Youtube LLC a fost cumpărat de Google pentru suma de 1,65 miliarde de dolari, iar acum funcţionează ca divizie subsidiară a Google.

  Linkedln

  Linkedln este o reţea de socializare destinată profesioniştilor, unde aceştia îşi pot înregistra un profil profesional, ce seamană cu un Curriculum Vitae.

  Foarte mulţi din utilizatori îl folosesc, de fapt, ca pe un CV online, o carte de vizită, multe companii chiar impunând, la recrutare, candidaţilor să aibă cont pe această reţea.

  Linkedln a fost fondată în 2002 şi lansată pe 5 mai 2003. Compania a raportat în jur de 47-48 milioane vizitatori lunari, 225 de milioane de utilizatori înregistrati, în 200 de ţări. Ţările cu cei mai multi membri Linkedln sunt SUA, India,Anglia, Brazilia, Canada, Australia şi Emiratele Arabe Unite.

  Google+

  Google+ este cea mai nouă reţea de socializare, de anvergură, fiind lansată pe 28 iunie 2011. Este a doua ca mărime, depăşind Twitter, cu un numar de peste 500 de milioane de utilizatori. Parte din acest succes, de care Google+ se bucură, se datorează faptului că o parte dintre utilizatori au fost „forţaţi” să aibă cont, pentru a putea accesa sau folosi anumite aplicatii sau servicii Google.

  Odată ce ai cont Google+, poţi posta fotografii pe Google Picasa şi poţi conecta înformaţia cu cea de pe contul de Twitter. Nouă ni se pare o platformă greoaie, iar numărul de utilizatori mare se datorează unor artificii tehnice, ale celor de la Google.

  Instagram

  Instagram este tot o reţea tânără, lansată în octombrie 2010 ca aplicaţie pentru smartphone-uri. Este orientată pe fotografie, oferind posibilitatea de editare foto (editare simplă, câteva filtre, contrast, blur) şi postarea fotografiilor pe internet.

  Interesant este că eşti forţat să postezi fotografiile într-un format relativ atipic, adică pătrat (nu 4:3 sau 16:9, format comun camerelor de pe telefoane).

  În aprilie 2012, Instagram a fost cumpărat de Facebook, pentru suma de 1 miliard de dolari.

  Vom reveni la acest subiect într-un articol viitor, în care vom încerca să descoperim cele mai atipice reţele de socializare. Stay tuned!

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.