STUDIU: Aplicaţiile gratuite cu reclame consumă bateria dispozitivului mai repede

Cristian Gănescu
- 2.04.2015, 21:35 în Aplicaţii
0

SHARES

Aplicaţiile gratuite pentru mobil cu reclame consumă bateria smartphone-ului mult mai repede, cauzând funcţionarea lentă a dispozitivului şi un volum mai mare al transferului de date, potrivit descoperirilor mai multor oameni de ştiinţă.

Atunci când a fost realizată o comparaţie cu aplicaţii care nu rulau reclame, cercetătorii au descoperit că aplicaţiile cu reclame consumă cu 16 procente mai multă energie. Acest lucru face ca bateria să reziste mai puţin, iar perioada de funcţionare a dispozitivului de la 2.5 la 2.1 ore, chiar până la 1.7 ore, la un consum maxim de energie.

Cercetătorii de la University of Southern California, Rochester Institute of Technology (RIT) şi Queen’s University din Canada au spun că unitatea de procesare centrală (CPU) a smartphone-ului este ca un creier, reclamele solicitând poate mult sistemul de procesare(atenţia), ceea ce îl îngreunează.

Aplicaţiile cu reclame ocupă procesorul cu 48 de procente mai mult din timp – cu 22 procente mai multă memorie este utilizată şi cu 56 procente este mai mare  solititarea procesorului.

De vreme ce reclamele în sine sunt considerate conţinut care trebuie descărcat, aplicaţiile cu reclame cauzează u  trafic de date mai mare, aproape dublu, de cele mai multe ori. În medie, aceste aplicaţii folosesc cu 79 procente mai mult trafic de date.

Luate împreună, toate aceste chichiţe şi cheltuieli duc la o notare slabă a aplicaţiilor cu reclame, de către utilizatori.

„În termeni absoluţi, este un punct destul de mic, dar în lumea aglomerată şi competitivă a aplicaţiilor, acest lucru mic face diferenţa. Poate face diferenţa între aplicaţiile care sunt descărcate şi cele care vor fi neglijate”, a spus William Halfond, co-autor al studiului de la University of Southern California.

Halfond, alături de Meiyappan Nagappan de la RIT, cât şi alţi colegi, au comparat 21 de aplicaţii aflate pe primele locuri, din anul trecut, alese dintr-o listă de 10.750 care ar fi trebuit să fie în top 400 a fiecărei categorii din cele 30 categorii Google Play, din ianuarie până în august a anului 2014.

Apoi au măsurat efectul asupra dispozitivelor prin utilizarea unor programe încărcate pe smartphone-ul Samsung Galaxy SII. În viitor, Halfond speră să poată crea modele care vor permite dezvoltatorilor de aplicaţii să simuleze modul în care aplicaţiile vor fi primite de public – cu sau fără reclame.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!