More

  Internet de la bec – Li-Fi este tehnologia viitorului

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Becurile incandescente sunt utilizate de mai bine de un secol de când au fost lansate pe piaţă, dar zilele le sunt numărate, odată cu introducerea becurilor LED, care consumă de zece ori mai puţin şi au o perioadă de funcţionare de 30 de ori mai mare.

  Dar utilizarea tehnologiei LED nu se limitează la iluminatul încăperilor sau iluminatul public. Produsele de iluminat „deştepte” îşi fac apariţia şi pot oferi diferite întrebuinţări, inclusiv conectarea laptopului sau smartphone-ului la internet.

  ADIO Wi-Fi, bun venit Li-Fi!

  Comunicaţiile de tip wireless prin intermediul fascilulelor de lumină vizibile nu sunt o idee nouă. Toată lumea ştie că utilizarea semnalelor cu fum de pe o insulă pustie este o metodă de a atrage atenţia.

  Citeşte şi: Google lansează OnHub, un router special pentru toată familia

  Este mai puţin cunoscut faptul că, pe timpul lui Napoleon, majoritatea continentului european era împânzit de telegrafe optice, cunoscute şi sub denumirea de semafoare.

  Wi-Fi vs Li-Fi

  Numărul celor care utilizează date wireless a cunoscut o creştere masivă şi pune o presiune foarte mare pe tehnologia actuală Wi-Fi, care utilizează spectrul frecvenţelor de semnale radio şi microunde. Cu creşterea exponenţială a dispozitivelor mobile, până în 2019, mai mult de 10 miliarde de dispozitive vor trafica peste 35 quintilioane (1018) biţi în fiecare lună.

  Aceste cifre nu vor putea fi atinse cu actuala tehnologie din cauza aglomerării frecvenţei şi interferenţei electromagnetice. Problema este resimţită acut în zonele publice din mediul urban, unde mai mulţi utilizatori împart capacitatea disponibilă a transmiţătoarelor Wi-Fi sau a reţelelor mobile de la turnurile de telefonie mobilă.

  Un principiu fundamental al comunicaţiilor este că transferul de date maximum posibil se scalează cu frecvenţa electromagnetică a lăţimii de bandă disponibilă. Spectrul frecvenţei radio este utilizat frecvent şi foarte solicitat, ceea ce înseamnă că nu mai există spaţiu suficient pentru a satisface cererea care este tot mai mare. Astfel, Li-Fi are potenţialul de a înlocui frecvenţa radio şi microundelor Wi-Fi.

  Citeşte şi: Cum parolezi reţeaua wireless

  Spectrul de lumina vizibilă are un potenţial enorm şi neutilizat pentru comunicaţii. Lumina de la LED poate fi modulată rapid: rata de trasnfer al datelor de până la 3,5GB/s utilizând un singur LED albastru sau 1,7GB/s cu o lumină albă, lucru ce a fost demonstrat de cercetătorii din programul Ultra-Parallel Visible Light Communications.

  Spre deosebire de transmiţătorii Wi-Fi, comunicaţiile optice sunt limitate la încăperea pe care o luminează. Această limitare ar părea un dezavantaj pentru Li-Fi, dar oferă un avantaj cheie pe care alte reţele nu îl au: securitate. Dacă tragi draperia, atunci nimeni nu va mai avea acces la reţeaua ta. Acest aspect este foarte interesant, dar dacă vrem să vizionăm un streaming video cu lumina stinsă? Ups!

  O mulţime de surse de lumină din tavan ar putea transmite diferite semnale unor anumiţi utilizatori. Puterea trsnmiţătorului poate fi identificată, utilizată mai eficient şi nu va interfera cu alte surse Li-Fi. Într-adevăr, lipsa interferenţei cu frecvenţele radio este un alt avantaj în faţă Wi-Fi. Comunicaţiile prin intermediul fascilulelor vizibile de lumină sunt sigure şi ar putea elimina necesitatea călătorilor de a trece pe „modul de zbor„.

  Un alt avantaj al Li-Fi este că poate folosi infrastructura existentă, deci nu trebuie să schimbi toată infrastructura pentru a-l implementa.

  li-fi

  Această tehnologie a început deja să îşi facă apariţia pe piaţă, iar odată cu dezvoltarea „internetului lucrurilor” vom vedea tot mai multe dispozitive multifuncţionale, pregătite să satisfacă nevoia transferului rapid de date.

  Citeşte şi: Ghid de securitate – Cum creezi parola perfectă

  Mai multe companii oferă deja produse care încorporează tehnologia comunicaţiilor prin intermediul fascilulelor vizibile de lumină. Li-1st de la PureLiFi oferă o soluţie simplă pentru securizarea accesului la reţea, cu capacitate de 11,5Mbps. Altă companie este Oledcomm, din Franţa, care exploatează tehnologia Li-Fi în spitale.

  Încă există multe provocări care trebuie depăşite, dar primii paşi către dezvoltarea tehnologiei Li-Fi au fost realizaţi. În viitor, întrerupătorul va furniza mai mult decât lumină.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.