INCENDIU CLUB COLECTIV: Fenomenul incredibil pe care nu şi-l poate explica nimeni

Mădălina Gănescu
- 31.10.2015, 10:47 în Cultura
0

SHARES

Incendiul din Clubul Colectiv, a provocat 27 de morţi, dintre care 17 sunt încă neidentificaţi. Guvernul va declara DOLIU NAŢIONAL 3 zile, iar la nivelul MAI a fost activat codul roşu pentru situaţii de urgenţă.

Majoritatea supravieţuitorilor aflaţi la faţa locului, nu îşi pot explica un fenomen incredibil. Este vorba despre victimele cu arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului, care ieşeau din clădire pe picioarele lor, spunând că nu aveau nevoie de ajutor, că sunt bine, dar în doar câteva secunde leşinau sau cădeau pur şi simplu din picioare. 

EXPLICAŢIA! Aceste lucruri se întâmplă atunci când trăim o traumă psihică puternică. Ca să te sperii este nevoie doar de o fracţiune de secundă şi de un factor semnificativ care să îţi dea starea de bine peste cap.

Citeşte şi: 7 previziuni incredibile despre Pământ pentru anul 2300

Când se întâmplă ceva înspăimântător, precum incendiul necericit ce a avut loc în clubul Colectiv din Bucureşti, soldat cu 27 de morţi şi peste 180 de răniţi, în urma unui incendiu de proporţii, în organismul uman se declanşează stimulii care trimit semnale la creier că ai putea fi în pericol.

Fie că stimulare ţine de atingere, vedere sau sunet, semnalul înfricoşător ajunge cu rapiditate la talamus, în centrul creierului şi călătoreşte până la amigdala, care se află la baza creierului.

De aici, un neurotransmiţător numit glutamat transportă semnalul şi mai adânc în creier, explică Abigail Marsh, un cercetător în psihologie de la Georgetown University.

Acest lucru ne determină să îngheţăm, să nu ne mai putem mişca sub nicio formă sau să acţionăm necontrolot. În acest moment se declanşează, mai exact, efectul „lupţi sau mori”.

Citeşte şi: Ceva bizar se întâmplă cu supravieţuitorii Ebola – Medicii caută din greu o explicaţie

Aceste două reacţii sunt automate şi involuntare pentru că în adâncul creierului nu ne-am dezvoltat suficient de mult, potrivit lui Marsh, şi avem puţin control asupra acestui lucru.

Motivul este pentru că reacţia „luptă sau mori” elimină în organism o cantitate semnificativă de hormoni care îţi afectează întregul corp.

Când eşti îngrozitor de speriat, organismul tău se inundă cu un hormon numit ADRENALINĂ. Aceasta ajunge la cap cu o rapiditate şi cu o presiune nemaipomenită, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Valul de hormoni provoacă, de asemenea, o pompare a sângelui mult mai mare şi mai puternică în muşchi, astfel încât există posibilitatea să te simţi lipsit de echilibru atunci când eşti speriat. Cantitatea suplimentară de sânge îţi pregăteşte corpul să fugă de pericol sau să stea să se lupte cu el dacă este necesar, potrivit California Science Institute.

Sistemul „lupţi sau mori” era extrem de folositori pentru strămoşii noştri, care aveau de înfruntat bestii gigante, dar societatea modernă nu mai are nevoie de asta în zilele noastre.

61735658

Citeşte şi: 11 lucruri pe care nimeni nu le ştie despre TITANIC

De fapt, efectul „luptă sau mori” poate fi uneori chiar letal în epoca modernă: „Acum trăim atât de puţine momente de groază, încât nu este exclus ca acestea să ne cauzeze moartea”, potrivit neurologului Martin Samuels.

Organismul uman are capacitatea de a inversa răspunsul cu frică, totuşi, destul de rapid. Dacă se arată că nu suntem într-un pericol de viaţă sau moarte, sistemul nervos parasimpatic (PSNS) începe contracararea instinctului „luptă sau mori”, în primul rând pentru oprirea inundaţiei de adrenalină şi scăderea frecvenţei cardiace înapoi la normal.

Unul dintre motivele pentru care există PSNS, este acela că adrenalina poate fi toxică în cantităţi foarte mari. „Dacă prea multă adrenalină îţi inundă inima, acest lucru poate duce la cedarea organului şi chiar la moarte”, precizează medicul de urgenţă Robert Glatter.

Nu doar frica este o ameninţare, orice altă emoţie poate provoca inundaţia de adrenalină în corp. Există situaţii în care se poate răspunde la efectul „luptă sau mori”, dar acest lucru implică meditaţia care te poate ajuta să rămâi mai calm la un eventual eveniment neplăcut care îţi poate stârni emoţii puternice, adaugă Glatter.

În cazul evenimentului tragic pentru care guvernul va declara DOLIU NAŢIONAL 3 zile, au existat persoane care au ieşit pe picioarele lor din clubul în care s-a dezlănţuit, potrivit celor declarate de cei prezenţi la faţa locului, „un adevărat iad”.

1

Citeşte şi: 12 predicţii din 1900, care sunt înfricoșător de precise

În timpul unei piese a trupei Goodbye to Gravity, s-au dat de pe marginea scenei artificii. O scânteie a ajuns pe stâlp, moment în care s-au aprins bureţii pentru antifonare şi tavanul din lemn au luat foc.

Cei aflaţi la faţa locului spun că au existat victime care au ieşit pe picioarele lor din clădire, dar ale căror haine erau în totalitate arse, ca de altfel şi peste 80% – 90% din suprafaţa corpului. Când cei care au scăpat teferi se ofereau să le ofere ajutor, aceştia răspundeau că „sunt bine”, iar în secunda imediat următoare leşinau.

Aşadar, este vorba exact despre procesul despre care vorbesc cercetătorii, „luptă sau mori”.Adrenalina le-a inundat corpurilor celor care au suferit un impact emoţional extrem de puternic, acestea au reuşit să iasă din clădirea care reprezenta un pericol pentru ele, iar când pericolul părea că a dispărut, victimele cădeau secerate la pământ.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv, din Capitală, a ajuns la 27, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce răniţi sunt în număr de peste 162. La nivelul MAI a fost activat codul roşu pentru situaţii de urgenţă.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!