ONU leagă aplicaţiile de dating de creşterea ratei HIV printre adolescenţi

Mădălina Gănescu
- 1.12.2015, 10:12 în Online
0

SHARES

Deşi din anii ’80 rata purtătorilor de HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) a stagnat sau s-a dus în jos, se pare că în ultima perioadă asistăm la o nouă creştere, de data aceasta se pare că din cauza facilităţilor pe care le asigură smartphone-urile.

Potrivit unui studiu care a fost realizat pe durata a doi ani de zile de Organizaţia Naţiunilor Unite, un nou curent de epidemie HIV se manifestă printre adolescenţii din Asia, regiunea Pacificului, o parte din lume unde mai bine din jumătate din populaţie are vârste cuprinse între 10 – 19 ani.

Problema este în mod special neplăcută în regiunile în care se manifestă sintagme sociale puternice împotriva sexului premarital, unde nu există programe de educaţie sexuală şi populaţia manifestă un dezgust pentru homosexualitate.

Citeşte şi: Aplicaţia Photolamus: Împărtăşeşte bucuria sărbătorilor cu o caricatură haioasă

Deşi tinerii cu toate tipurile de orientare sexuală sunt expuşi riscului, epidemia loveşte chiar mai tare în tinerii gay. Problema în cazul acestora este că îşi ţin orientarea sexuală departe de ochii familiei şi de cele mai multe ori preferă să nu apeleze la un ajutor de specialitate pentru a nu îşi da de gol preferinţele sexuale.

Originea epidemiei se pare că îşi are locul în urmă cu zeci de ani, dintr-o zonă cu represiune sexuală, care făcea sexul ocazional aproape imposibil şi întâlnirile între persoane cu aceleaşi interese sexuale incredibil de dificile.

Apariţia aplicaţiilor de dating precum Tinder şi Grindr le-a permis părţilor interesate să se contacteze reciproc, iar dintr-o dată adolescenţii se simt mult mai liberi să facă sex.

Citeşte şi: Vibe rămâne o marcă importantă în familia Lenovo

Din păcate, revoluţia sexuală merge într-o direcţie în care atitudinea socială primează, iar solicitatea ajutorului de specialitate este neglijat, în mod special pentru că în multe ţări din această zonă adolescenţilor le este interzis de către părinţi să îşi facă un test HIV.

Potrivit datelor oficiale Unicef, în Asia, regiunea Pacificului mai bine de 220.000 de adolescenţi sunt infectaţi cu HIV, iar mare parte dintre ei se tem să îşi facă un control medical sau să apeleze la un specialist.

Prima reacţie a Bangkok a fost să lucreze cu dezvoltatorii de aplicaţii şi asociaţii pentru a produce reclame de tip pop-up care să încurajeze adolescenţii să îşi facă testarea HIV. Planul nu a fost eficient, iar ONU a lansat un program de educare sexuală pentru a se lupta cu acest munte de probleme.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!