More

  Ce simţi când eşti concediat de la Google

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Povestea lui Grigory Yakushev se aseamănă foarte mult cu poveştile multora dintre noi, cei care la un moment dat nu mai simţeam că făceam parte dintr-un anumit mediu profesional, dar ne era teamă să recunoaştem asta sau să îndrăznim să schimbăm ceva.

  „Ce simţi când eşti concediat de la Google?”, este întrebararea la care fostul angajat Google ne răspunde printr-o postare apărută original pe Quora. Întrebarea noastră este: câţi dintre voi vă regăsiţi în povestea lui Grigory?

  Am fost concediat de la Google anul trecut, după cinci ani în care am lucrat acolo. Începusem să mă simt compleşit de cantitatea de muncă şi stres cu un an înainte să se întâmple acest lucru: Productivitatea mea a scăzut aproximativ de cinci ori. Astfel, am simţit nevoia să schimb ceva şi am schimbat echipele – m-am transferat la căutarea semantică (chestia care îţi oferă răspunsul direct, nu link-uri la cerinţe).

  A fost o greşeală să fac asta. Căutarea este cel mai mare şi mai complex produs la Google, iar căutarea semantică este una dintre cele mai inteligente echipe de acolo. Cu o performanţă la pământ nu doar că am dat greş în a mă recupera, dar am căzut şi mai tare.

  În acel moment, relaţia mea cu managerul şi directorul a început să se deterioreze, de asemenea. Au angajat un nou tip în echipă, dar nu au putut să scoată prea multe de la mine. Primul instinct al managerului a fost să stabilească o disciplină şi să mă determine să stau în faţa calculatorului şi să monitorizez când vin şi plec. Asta nu a făcut decât să înrăutăţească lucrurile. Într-o discuţie privată am fost întrebat de ce nu plec de unul singur, iar la asta am răspuns că sunt mulţumit cu salariul pe care îl încasez de la Google. Dacă Google nu era mulţumit de performanţa mea, era liber să mă dea afară, dar nu aveam de gând să fac asta singur.

  În martie am fost trecut pe Planul de Îmbunătăţire a Performanţei. A fost o înţelegere formală prin care mi se solicita să produc un anume output în două luni de zile. După o săptămână, era absolut clar pentru mine că nu voi reuşi să fac asta. Am avut o nouă discuţie cu cei de la HR şi cu directorul şi am fost efectiv ameninţat că voi fi concediat pentru „conduită neadecvată”, fără beneficii sau o perioadă de aşteptare. Aparent, managerul şi directorul au decis că într-o oarecare măsură afectez sistemul prin faptul că nu depun niciun efort să îmi fac treaba.

  În final, nu au aşteptat deadline-ul Planului de Îmbunătăţire al Performanţei şi mi-au oferit o notificare de reziliere după ce s-a încheiat încă o săptămână. Am predat legitimaţia şi tot ce ţine de hardware de la Google şi managerul m-a condus afară din clădire. Totul s-a întâmplat în aproximativ 10 minute. Contul meu de angajat Google a fost închis în acelaşi timp. Am mers la o cafenea din apropiere şi mi-a cumpărat ceva de băut, lucru pe care l-am apreciat.

  Aşa cum era precizat în contract, aveam încă o lună de zile preaviz. Asta însemna că din punct de vedere formal eram angajat şi primeam salariul pentru încă o lună de zile, chiar dacă nu mi se permitea să muncesc. Google a oferit chiar şi o scrisoare de recomandare pentru viitorul angajator, fără să precizeze nimic din cele întâmplate.

  Una peste alta, a fost neplăcut, cum se întâmplă în mod normal cu o cădere profesională. Cred că atitudinea neadecvată folosită de manager şi de director nu au fost necesare în cazul meu, este aiurea ca superiorii să nu aibă încredere în tine, plus faptul că m-au tratat ca pe un mincinos fără să o spună clar. Colegii mei nu au ştiut nimic cu privire la acest proces, totuşi, şi erau în general în regulă şi mă susţineau. Sunt cel mai probabil cei mai inteligenţi oameni cu care am lucrat vreodată.

  Mi-am reveni complet de la acel moment. Schimbarea echipelor nu m-a ajutat, dar schimbarea companiilor da.

  Ai trecut vreodată printr-o astfel de experienţă profesională? Cum ai reuşit să depăşeşti cele mai grele momente?

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.