More

  Cum protejezi datele personale de pe laptop prin criptare

  Atunci când îți pierzi laptopul sau îți este furat în timpul concediului, într-o deplasare în interes de muncă, îl uiți în avion, la metrou sau pe bancă în parc sau pur și simplu ți-a fost furat de către un hoț priceput, paguba este mai mare decât prețul produsului.

  Într-un laptop, majoritatea dintre noi strângem toate informațiile personale și profesionale, ceea ce se rezumă în documente de mii sau poate chiar sute de mii de euro. Uneori, nu este suficient să ai o parolă de protecție pe laptop, de aceea, specialiștii în Securitate de la CipherTechs, citați de New York Times, te învață care este lucrul care îți protejează laptopul după ce acesta a fost furat.

  „Din păcate, o parole de protecție pentru contul utilizatorului de laptop nu are de-a face cu protejarea datelor pe care le deții pe dispozitiv”, spune Dennis Stewart, inginer în Securitate la CipherTechs. ”În vreme ce parola va preveni autentificarea unui străin în computer, un hacker poate în continuare să utilizeze diferite metode prin care să copieze documentele de pe dispozitiv. Dacă hoții scot hard drive-ul de pe laptop și îl întroduc într-un alt computer, aceștia pot avea acces la orice documente pe care le-ai salvat de-a lungul timpului. În unele situații, pot chiar să reseteze parole pe computerul personal și pot primi acces la email, alte parole și informații personale.”

  Specialiștii în Securitate cibernetică susțin totuși că, până și în astfel de cazuri există posibilitatea să îți protejezi datele de atacuri prin criptare. ”Criptarea este un proces matematic folosit pentru a amesteca datele. Dacă documente importante sau întreg dispozitivul este criptat, nu vei putea să mai înțelegi nimic din el fără să folosești o cheie.”, mai spune Stewart.

  Criptarea datelor de pe un laptop este singura modalitate prin care niciun hoț sau hacker nu ar putea avea acces la documentele tale atunci când pune mâna pe dispozitiv. Criptarea hard drive-ului nu presupune un proces super tehnic, care să necesite doar experți în securitate. Stewart spune că, oricine poate să își cripteze laptopul sau calculatorul acasă, iar acest lucru nu ar trebui să le ia mai mult de câteva minute.

  Cum să criptezi hard drive-ul de pe laptop Windows

  Pe un laptop Windows, ai puține opțiuni, dar ceea ce trebuie să știi este că unele dispozitive Windows 10 vin cu criptarea activate by default. Poți verifica acest lucru intrând în Settings – System – About – Device Encryption. ”Vei avea nevoie să te conectezi la Windows prin contul Windows pentru ca această funcție să meargă corespunzător, iar dacă laptopul tău deține așa ceva, este o modalitate simplă și gratuită prin care îți poți proteja datele.”

  Atunci când laptopul nu oferă suport Device Encryption, poți folosi alte instrumente de criptare built-in, precum BitLocker, doar că acesta este disponibil doar în versiunea profesională Windows, la prețul de aproximativ 450 lei. Dar, ce trebuie să știi este că e super simplu de instalat. Tot ce trebuie să faci este să intri în Panoul de Control Windows – Sistem și Securitate – Manage BitLocker. Selectează drive-ul sistemului de operare și dă click pe ”Turn On BitLocker” (Activează BitLocker). Apoi, creează o parolă care va funcționa drept cheie pentru criptare. Asigură-te că ascunzi cheia BitLocker la loc sigur, de preferat nu pe computerul personal sau smartphone.

  Specialiștii mai spun că, dacă niciuna dintre variantele de mai sus nu sunt potrivite pentru tine, mai există disponibil un program gratuit numit VeraCrypt, care poate cripta întreg hard drive-ul și presupune doar o parolă atunci când faci boot computerului. În schimb, acesta nu este la fel de simplu ca primele două.

  Cum să criptezi hard drive-ul de pe laptop Mac de la Apple

  În ceea ce privește laptopurile Mac de la Apple, lucrurile sunt mult mai simple, întrucât toate Mac-urile moderne vin cu o funcție numită FileVault care criptează întreg sistemul drive. Pentru a o active, intră în System Preferences – Security & Privacy și selectează FileVault. Activează butonul ”Turn On FileVault” pentru a crea parola și începe procesul de criptare al datelor de pe laptop. Păstrează cheia într-un loc sigur și nu uita niciodată parola.

  Așa cum bine știm, din fericire smartphone-urile Android și iPhone lansate în ultimii ani, criptează automat datele atât timp cât folosești un cod PIN sau orice altă modalitate de securizare a dispozitivului. În schimb, ce deții pe un card SD, nu poate fi criptat decât manual din Lock Screen sau setările de securitate.

  Atenție încă o data să nu uitați parolele pentru că, atunci când este criptat, laptopul nu devine inaccesibil doar pentru hoți, ci și pentru proprietarul dispozitivului: ”Dacă un utilizator uită sau pierde cheia, nu mai are noroc.”, conchide Stewart.

  URMĂREȘTE-NE

  16,079FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  12,649AbonațiAbonați-vă

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here