More

  14 întrebări despre Network Attached Storage (NAS) la care răspundem

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Pentru că ne dorim să înțelegeți mai bine cum vă poate schimba viața și productivitatea o soluție de stocare NAS, am decis să vă răspundem la 14 întrebări punctuale.

  1. Pe scurt în 10 secunde: Ce este un Network Attached Storage, zis și NAS?

  Un  Network Attached Storage, zis și NAS, este un sistem de stocare a datelor care integrează de la unul până la 6, unele foarte mari, harduri, fie că vorbim de hard-uri de NAS sau SSD-uri. Aceste fișiere care sunt stocate pe NAS pot fi accesate de oriunde, de pe orice dispozitiv, iar fișierele pot fi partajate cu mai mulți utilizatori.

  2. Spune-mi trei categorii de utilizatori care ar trebui să dețină un NAS.

  Consumatorii casnici, familiile obișnuite. Freelancerii, fie că vorbim despre fotografi, cameramani sau webdesigner, și intreprinderile mici și mijlocii. Fie că vorbim despre firme de contabilitate, agenții de PR, de marketing, orice companie care are nevoie de colaborare între angajați.

  3. Cum funcționează un NAS, ce are la bază și dacă trebuie să cumperi și alte accesorii pentru a-l utiliza?

  Nu trebuie să cumperi și alte accesorii pentru a putea utiliza NAS-ul. Singurul lucru pe care va trebui să îl cumperi este hard-ul, pe care se stochează informația.

  4. Ce modele NAS ai testat la NOOBZ și de ce le recomanzi?

  La noobz am testat de la Synology modelele DS216play, pe care îl și folosim, DS218+, DS418 și DS716. Noi le recomandăm pentru că au o dimnesiune redusă, un design plăcut care se integrează ușor în orice încăpere, au o suită de aplicații foarte bune pentru orice tip de utilizator și, în plus, au un preț accesibil pentru ceea ce oferă.

  5. Cât durează să instalezi un NAS și să îl conectezi la rețeaua ta de dispozitive?

  Un NAS se instalează foarte ușor și foarte rapid. Tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii aplicației, pași pe care îi găsești în descriere.

  6. Care este numărul de dispozitive pe care tu le-ai conectat la NAS și cât de complicat este pentru un utilizator atehnic să conecteze un dispozitiv la soluția de stocare?

  Eu am conectat 6 dispozitive la NAS: un desktop, două laptopuri și trei smartphone-uri. Orice utilizator poate conecta orice fel de dispozitiv prin intermediul unei aplicații sau accesând un link în browser. Toți acești pași îi găsiți în descriere.

  7. Câte persoane pot avea acces la NAS?

  Numărul de utilizatori care accesează NAS-ul depinde foarte mult de specificațiile dispozitivului. Cu cât produsul are un procesor mai bun, mai performant și o memorie RAM mai mare, numărul de utilizatori care îl pot accesa poate fi din ce în ce mai mare.

  8. Pentru un utilizator novice, dar care are nevoie să transfere rapid date, ce NAS ai recomanda? Când este momentul să treacă la o soluție mai avansată?

  Pentru acest tip de utilizator, casnic, începător, as recomanda modelul DS2165play*, pe care îl folosim și noi, care are un singur hard*. În acest mod, el se poate obișnuii cu toate aplicațiile, iar în momentul în care va avea nevoie de un upgrade, va putea să treacă la un model, spre exemplu, 218+, care are două hard-uri.

  *Modelul la care facem referire este DS116.

  9. Ce tipuri de date ai stocat tu pe NAS și cum ți-a fost ușurată munca?

  Pe NAS am stocat tot ce ține de munca noastră. Fie că vorbim despre documente, documente word, drafturi de postări pentru site, pe care nu am apucat să le publicăm, fie că vorbim de back-up la pozele realizate cu telefonul, am reușit să stocăm și să avem în permanență acces la ele, de oriunde am fi. Mai mult, noi avem un sistem de sincronizare între desktop și laptop, astfel că fișierele sunt tot timpul actualizate, fie că facem o modificare pe laptop, fie pe desktop, acestea vor fi pe ambele dispozitive, la fel.

  10. Care este cel mai nou model NAS folosit de tine și care sunt trei lucruri pe care le recomanzi?

  Cel mai nou model testat este modelul DS218+, iar cele trei lucruri cvare mi-au plăcut cel mai mult la el ar fi butonul de copy, care copiază conținutul oricărui dispozitiv care este conectat prin USB, imi place că are support Plex, care te ajută la transcodarea de la 4K la rezoluție 1080 sau 720, ceea ce te va ajuta să accesezi acel conținut video de pe orice dispozitiv mobil, fără să încingi banda de internet. Și, în plus, acesta are o memorie RAM de 2GB, care poate fi extinsă până la 6GB. Spre exemplu, dacă vrem să facem o scalare, o putem face fără probleme.

  11. Cât de scumpă este o soluție NAS? Poate chiar și opțiunea testată de tine?

  Spre exemplu, această soluție DS218+ are un preț de aproximativ 1600 de lei, dar fără hard-uri. Dacă vrei să achiziționezi și hard-urile, acestea vor trebui să fie achiziționate separat, iar costurile diferă în funcție de soluția pe care o adopți. Fie că este vorba de SSD, fie că este vorba de un hard de tip NAS.

  Noi, spre exemplu, folosim harduri speciale pentru soluțiile de tip NAS de la Seagate, respectiv Seagate IronWolf. Aceste HDD-uri sunt diferite de HDD-urile convenționale, tocmai pentru că ele funcționează non-stop. Pentru mai multe detalii despre aceste HDD de tip NAS găsiți în materialul REVIEW Seagate IronWolf NAS 4TB.

  12. Care a fost cea ma fericită întâmplare a ta cu o soluție NAS?

  Cea mai fericită întâmplare a mea cu o soluție NAS a fost atunci când am descoperit că pot să îmi sincronizez fișierele de pe laptop și desktop, între ele. Adică pot să lucrez pe laptop, după care să mă mut pe desktop și fișierele sunt aceleași, tot timpul actualizate, la zi.

  13. Soluția de stocare locală este recomandată numai pentru profesioniști? Spre exemplu copiii o pot folosi? Cum i-ar ajuta pe ei? Dar pe părinții acestora?

  Bineînțeles că întreaga familie poate să folosească această soluție de tip NAS. Copiii, pe de o parte, care realizează foarte multe poze cu smartphone-ul, fac o copie de rezervă a tuturor imaginilor de pe dispozitiv, care se stochează direct pe soluția de tip NAS. În momentul în care telefonul devine supraîncărcat, aceștia pot să șteargă toate pozele deoarece au deja copia. Părinții, pe de altă parte, pot să lege mai multe camere de supraveghere, pentru a monitoriza casa sau copiii, iar toate înregistrările se stochează pe soluția de tip NAS.

  14. O recomandare pe final pentru consumatorii de NAS?

  Consumatorilor de NAS le-aș recomanda să aleagă cu foarte mare grijă mediile de stocare. În funcție de întrebuințarea pe care o vor atribui NAS-ului, aceștia pot să aleagă între hard-uri de tip NAS sau SSD-uri, dacă vor un transfer rapid al fișierelor, pot să opteze pentru SSD. Dacăp au foarte multe fișiere, de o dimensiune foarte mare, care ocupă foarte mult spațiu, este bine să se ducă în direcția unui hard de tip NAS.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here