Când se dă ora. Când trecem la ora de vara în 2019

Mădălina Gănescu
- 20.03.2019, 17:55 în Cultura
29

SHARES

Cea mai întâlnită întrebare în această perioadă este ”Când se dă ora?”, ”Când trecem la ora de vară în 2019?”. Ei bine, nu mai e mult. Mai sunt doar 10 zile.

Când se dă ora

Trecem la ora de vară în 2019 în ultimul weekend din luna martie. Mai exact, în noaptea de 30 spre 31 martie. Atunci, ceasurile se dau înainte cu o oră. Ora 03:00 devine ora 04:00.

Dar nu trebuie să vă faceți mari probleme, pentru că smartphone-urile inteligente setează ora automat. La fel cum se întâmplă atunci când călătoriți și destinația de vacanță este pe fus orar diferit.

Vara, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) este de trei ore. Față de două ore când e ora de iarnă.

S-a discutat mult în ultima perioadă să re renunțe la schimbarea orei. Pentru moment, nu există nicio decizie definitivă în acest sens. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Acest lucru oferă statelor membre libertatea să decidă dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau de iarnă.

În fiecare an ora se schimbă de două ori

O dată se trece la ora de iarnă și o dată se trece la ora de vară. În acest an vom trece la ora de vară pe 31 martie.

Schimbarea orei se face în preajma echinocțiilor de toamnă și de primăvară. Atunci, ziua este egală cu noaptea. Ora se dă în noapte de sâmbătă către duminică. Astfel încât să existe o zi de adaptare a organismului la noua oră.

Ora se schimbă cu o unitate orară egală cu 60 de minute. Din punctul de vedere al minutelor și secundelor nu se modifică nimic.

Când se dă ora în România! Se trece la ora de vară în noaptea de 30 spre 31 martie. Notați-vă în calendare, să nu fiți luați prin surprindere când pierdeți o oră de odihnă.

Scurt istoric pentru ORA DE VARĂ

Ora de Vară s-a născut potrivit istoriei, ca o necesitate de război în timpul primei conflagrații mondiale. Sistemul fiind introdus pentru prima dată de Germania și Austro-Ungaria, la 30 aprilie 1916. Scopul a fost la acea vreme economisirea rezervelor de cărbune necesară producției de război.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 a  funcționat an de an între prima duminică din aprilie, ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00.

Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, urmând să fie reintrodusă în România începând cu 1979.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!