Un exemplu pentru cei care nu au curaj să se exprime liber

Mădălina Gănescu
- 19.01.2020, 21:36 în Cultura
0

SHARES
curaj-să-se-exprime-liber

Chitic Mircea este un exemplu pentru cei care nu au curaj să se exprime liber. CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) i-a dat câștig de cauză unui om care a avut curaj să protesteze în 15 ianuarie 2012. Nu este un subiect despre tehnologie. Însă, este un exemplu că întotdeauna se va face dreptate dacă te exprimi liber în litera legii. 

Bărbatul fusese sancționat de jandarmerie pentru că ar fi tulburat ordinea și liniște publică prin invocarea de sloganuri împotriva puterii politice. Iar CEDO a decis să ”o persoană care a manifestat împotriva decidenților politici în cadrul unui mitind nu poate fi sancționată de către jandarmi.”

România a încălcat Art. 10 al Convenției Europena a Drepturilor Omului privind libertatea de exprimare – Chitic Mircea a avut curaj să se exprime liber

Reclamantul va primi de la statul român suma de 5.000 de euro cu titlu de daune morale.

Chitic Mircea fusese sancţionat pentru tulburarea ordinii publice pentru că s-a alăturat unui miting antiguvernamental în data de 15 ianuarie 2012. Acesta a strigat în timpul nopţii, la o oră când oamenii dormeau, sloganuri împotriva regimului politic.

Fiind amendat de jandarmi, Mircea a contestat hotărârea. Judecătorii au înlocuit amenda cu avertisment. Iar pentru că decizia nu l-a mulțumit, acesta a contestat mai departe hotărârea la Curtea de la Strasbourg.

Judecătorii europeni au constatat că acţiunile domnului Chitic sunt o formă de manifestare a opiniilor sale politice.

Mircea este un exemplu că poți fi liber. Jandarmeria nu poate amenda pe oricine, oricând dorește, fără să aibă temei legal. În cazul protestatarului, CEDO a decis că jandarmeria a greșit. Iar dacă luăm în calcul protestele din 10 august, se prea poate România să aibă de plată mai mult decât cei 5000 euro pe care îi datorează lui Chitic Mircea.

Hotărârea CEDO, care este definitivă. Ea a fost adoptată la 17 decembrie 2019 şi notificată în scris la 14 ianuarie 2020, conform textului publicat pe site-ul Curţii. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată pentru această cauză. Sursa

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!