More

  Huawei amenință că va retrage investițiile din Danemarca

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Huawei amenință că va scoate investițiile din Danemarca ca răspuns la o nouă lege de control. Șeful Huawei Danemarca a trimis o scrisoare către premierul danez. Acesta indică faptul că își va regândi implicarea în țară dacă i se impun cerințe speciale de securitate.

  Știrea a fost data de publicația daneză Berlingske și urmată aproape imediat de o poveste similară din Politico. La baza știrii se află o scrisoare trimisă de Jiang Lichao, CEO Huawei Danemarca, premierului danez Mette Frederiksen, pe 17 decembrie 2019, pe care Politico a publicat-o aici.

  „În ultima vreme a avut loc o furtună perfectă în jurul Huawei 5G din Regatul Danemarcei.”, arată scrisoarea în deschidere. „Valurile diplomatice și politice înalte au fost aproape aruncate peste o barcă mică numită„ Huawei Danemarca”. Pentru a înțelege ce a determinat utilizarea unei metafore atât de dramatice, trebuie să ne referim la un raport Berlingske publicat cu o săptămână mai devreme.

  Publicația Berlingske a dezvăluit că, ambasadorul chinez l-ar fi amenințat pe ministru comerțului din Insulele Feroe

  „O înregistrarea interzisă dezvăluie că ambasadorul Chinei a amenințat liderul feroz într-o întâlnire secretă.”, arată titlul știrii. Aceasta acoperă o înregistrare audio în care se afirmă că ambasadorul chinez în Danemarca l-a amenințat pe ministrul comerțului din Insulele Feroe cu retragerea unui acord de comerț liber dacă Huawei nu obține un contract 5G.

  Dacă s-a întâmplat cu adevărat acest lucru, se aduc în discuție afirmațiile repetate ale Huawei că ”nu are nicio relație directă cu statul chinez”. Se pare că, înregistrarea nu a fost niciodată publicată. Însă, furorile generate de știre au fost aparent atât de grozave încât Huawei s-a simțit obligat să apeleze direct la premier.

  „Relația noastră cu guvernul chinez nu este diferită de relațiile normale dintre mediul de afaceri – guvernare pentru companiile private din alte țări.”, continuă scrisoarea. Se notează, de asemenea, discuții despre o nouă lege de verificare a investițiilor străine. „Huawei salută legile și reglementările, atât timp cât sunt aplicate în mod egal tuturor jucătorilor … Suntem dispuși să dedicăm eforturile pentru a contribui, în continuare, la rețelele daneze de telecomunicații. Cu toate acestea, furorile recente ne-au făcut să simțim o mare incertitudine.”

  Huawei amenință că va scoate investițiile din Danemarca

  În încercarea de a rezolva această incertitudine, scrisoarea a solicitat premierului răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Dacă Huawei este încă binevenit să participe la dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații, inclusiv lansarea rețelei 5G, în Danemarca, pe baza termenilor și condițiilor normale de afaceri?
  • Se vor aplica aceleași cerințe și standarde de securitate pentru Huawei, precum și pentru alți furnizori de echipamente de telecomunicații?

  Deși nu s-a afirmat efectiv, se înțelege că dacă răspunsul este negativ, Huawei va fi obligată să regândească participarea sa pe piața daneză. Dacă privim acest lucru ca un caz izolat, poziția Huawei nu ar fi atât de controversată. Însă, la doar o lună mai târziu, Huawei părea să nu aibă nicio problemă în a impune aceleași tipuri de restricții în Marea Britanie și apoi în restul Europei.  Această poziție a fost consolidată de Huawei în solicitarea de revizuire a Regatului Unit asupra deciziei Huawei.

  Analistul danez al telecomunicațiilor, John Strand spune: „De obicei, Huawei spune că împărtășește valorile noastre și că nu are legături strânse cu guvernul chinez.”

  „Scrisorile către cei doi prim-miniștri danezi contrazic acest lucru. În primul rând, scrisorile afirmă că lucrează la unison cu guvernul chinez. Deși acest lucru este negat constant pe site-ul lor și în declarațiile publice Huawei. Mai mult, ideea că prim-ministrul danez ar mobiliza presa la solicitarea Huawei nu este în conformitate cu valorile noastre. „

  Deși scrisoarea este datată acum cinci luni

  Huawei și-ar fi putut schimba poziția de atunci. Aceasta este o dovadă aparentă ca Huawei și statul chinez încearcă să pună presiune asupra guvernelor. Astfel, deciziile guvernelor de securitate sunt foarte incomodă pentru vânzătorul chinez.

  Aceste întâmplări au loc în perioada în care Danemarca începe o revizuire a politicilor sale de infrastructură critică. Mai ales având în vedere vulnerabilitățile expuse de pandemia coronavirusului și potențialele implicații dincolo de această țară.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here