More

  STUDIU: De ce utilizează angajaţii Facebook-ul la locul de muncă

  Te-ai întrebat vreodată ce face creierul tău atunci când iei o pauză? În acele momente de linşte, creierul se pregăteşte „să vadă prin o lentilă socială”, dezvăluie un nou studiu.

  Cercetările explică de ce Facebook sau Twitter sunt diversiuni atât de populare pentru persoanele care simt că este necesar să ia o pauză.

  „Creierul are un sistem major care pare predispus la a ne pregăti pentru socializare în momentele de linişte”, spune autorul studiului, Matthew Lieberman.

  Citeşte şi: STUDIU: Facebook, cea mai populară reţea de socializare în rândul adolescenţilor

  „Natura sociologică a creierului se bazează pe latura biologică”, adaugă profesorul Lieberman.

  Cercetătorii au reuşit să rezolve un mister care durează de aproximativ 20 de ani. Neurologii au ştiut încă din anii 1990 cum creierul include o reţea de regiuni care pare a fi cea mai activă în timpul perioadelor de repaus.

  Cercetarea UCLA arată că în momentele de linişte, creierul se pregăteşte să se concentreze pe mintea altor oameni sau mai bine zis, „să văd lumea printr-o lentilă socială”.

  „Eu, când vreau să iau o pauză de la locul de muncă, reţeaua creierului care se activează este la fel cum este cronologia de pe Facebook, fapt ce mă determină să văd ce fac prietenii mei”, spune autorul studiului.

  Citeşte şi: STUDIU GOOGLE: Atenţie la întrebările „ridicole” de securitate!

  Studiul a implicat 21 de participanţi care au vizualizat 40 de fotografii în trei seturi, cu activitatea creierului înregistrată folosind rezonanţa magnetică funcţională (fMRI).

  Cele mai multe dintre fotografii au arătat că oamenii desfăşoară acţiuni într-un cadru social şi exprimă o anumită emoţie. Într-un set de 40 de fotografii, imaginile au fost asociate cu legende care reflectau starea mentală a unei persoane, aceea că „Se relaxează” sau „Îşi caută partea”.

  Un al treilea set de imagini a reprezentat un număr însoţir de o ecuaţie matematică simplă, cum ar fi: 10: 8-8.

  Citeşte şi: STUDIU: Aplicaţiile gratuite cu reclame consumă bateria dispozitivului mai repede

  Cercetătorii au descoperit că regiunile din creier care au fost active în timpul vizualizării primului set de imagini (acelea care inspiră emoţie) au fost, de asemenea, active în timpul perioadelor de repaus.

  Aceste zone nu au fost la fel de active, în schimb, atunci când respondenţii se uitau la celelalte două seturi, o parte a creierului, cortexul prefrontal dorsomedial (care se aprinde când visam și când ne gândim la alți oameni), a fost mai activ în repaus, înainte ca participanţii să fie rugaţi să se uite la fotografii.

  Interesant este că, cortexul prefrontal dorsomedial a fost mai puţin activ atunci când participanţii au vizualizat celelalte două set de fotografii, chiar dacă acestea au fost aceleaşi fotografii, dar cu legende non-emoționale.

  Studiul a fost publicat în Journal of Cognitive Neuroscience.

  URMĂREȘTE-NE

  16,079FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  12,649AbonațiAbonați-vă

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here