More

  GPU: Ce e de spus despre lansările verii, în ajunul review-urilor Radeon R9 Fury X

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Toată lumea aşteaptă. Aşteaptă să vadă cifrele primelor plăci video cu memorie HBM (High Bandwidth Memory), Radeon R9 Fury X, R9 Fury şi R9 Fury Nano, prezentate de AMD săptămâna trecută la E3.

  Aşteaptă să vadă dacă, şi cu cât va fi nevoită Nvidia să reducă preţurile pentru a rămâne competitivă. Aşteaptă, probabil, apariţia pe piaţa din România a implementărilor custom pentru GTX 980 Ti şi cele două Radeon Fury.

  Citeşte şi AMD dezvăluie planurile sale pentru procesoare şi unităţi grafice pe următorii 5 ani

  GPU-ul botezat „Fiji” de AMD ar putea detrona Nvidia din topurile de performanţă, injectând o doză foarte necesară de concurenţă pe piaţa plăcilor video, dominată clar în ultimele 9 luni de tabăra verde.

  fury x

  Totodată, AMD mizează că noile tehnologii prezentate la E3 – plăcile Radeon Fury cu HBM, mai rapide şi mai eficiente, sau prototipul Project Quantum – vor ajuta compania să se salveze de la un scenariu de groază atât pentru acţionarii săi, cât şi pentru PC gameri, care, la cum au arătat lucrurile în ultimii ani, au şanse de a rămâne pradă cvasimonopolului Intel-Nvidia.

  Citeşte şi Samsung ar putea cumpăra AMD

  În ultimele două luni, AMD a pregătit şi promovat cu grijă şi determinare noua generaţie de plăci video. Prin teasere şi preview-uri tehnice bine plasate, AMD a antrenat aşteptările gamerilor şi ale presei de specialitate, asigurându-se în acelaşi timp că informaţiile concrete despre produse rămân sub cheie. Lansarea a venit săptămâna trecută, la E3, în Los Angeles, în cadrul unui show grandios pus la cale de companie.

  Despre plăcile video din seria Radeon 300 nu prea are rost să vorbim, deoarece le cunoaştem deja – sunt rebrand-uri ale modelelor din seria 200, cu mai multă memorie – 8 GB în loc de 4 GB – în cazul modelelor 390X (fostul 290X) şi 390 (fostul 290).

  Singurul lucru curios, în cazul acestor produse, este că sunt introduse la preţuri mai mari decât modelele vechi, deşi oferă performanţă aproape identică – sporurile de framerate sunt datorate frecvenţelor uşor mai ridicate la care sunt tactate „noile” plăci, lucru făcut posibil şi datorită rafinării procesului de producţie după mai bine de 12 luni de la lansare.

  AMD Radeon R9 Fury X

  Noua navă amiral din tabăra roşie este prima placă video echipată cu memorii HBM, integrate la pachet cu un GPU semnificativ mai puternic, cel puţin pe hârtie, decât tăticul Hawaii XT (290X).

  Cu 4096 de stream processors (faţă de doar 2816 pe 290X), memorie cu lăţimea de bandă de 4096 biţi (de la 512-bit) şi o putere de procesare promisă de 8,6 TFlops pentru gameri şi profesioniştii interesaţi de productivitate, Fury X se anunţă o bestie, însă una elegantă – noile plăci de la AMD ocupă mult mai puţin spaţiu în sistem, graţie integrării memoriilor cu GPU-ul, iar răcirea este asigurată de un sistem liquid cooling similar cu ceea ce am întâlnit în ultimii ani pe piaţă pentru CPU.

  Citeşte şi Gigabyte prezintă noua placă de bază 990XA-UD3 R5 AMD3+

  Cu un preţ de referinţă de 649 de dolari Radeon R9 Fury X atacă direct Geforce 980TI de la Nvidia, şi vom afla mâine dacă o face cu succes. Fury X are două alimentări PCI-E de 8 pini, configuraţie care trădează un consum ridicat de curent, însă AMD promite un TDP apropiat de Radeon 290X, de care se va ocupa fără probleme coolerul pe lichid.

  Radeon R9 Fury, poziţionat la 549 de dolari, pare a fi varianta cu răcire clasică, pe aer, însă nu ştim în acest moment detalii despre specificaţiile produsului.

  Un produs cel puţin la fel de interesant ca vârful de gamă Fury X este Radeon R9 Fury Nano, o placă video high-end într-un format rezervat până acum produselor entry, cu o lungime de numai 16 centimetri.

  AMD susţine că Fury Nano va fi de două ori mai eficientă decât Radeon R9 290X, aserţiune care s-ar putea susţine având în vedere că micuţa placă este echipată cu o singură alimentare PCI-E de 8 pini.

  Nvidia livrează, la 650 de dolari, prin 980TI, performanţe foarte apropiate de Titan X-ul de 1.000 de dolari. Având în vedere că o primă placă custom de la Gigabyte, 980 TI G1 Gaming, depăşeşte deja Titanul în marea majoritate a jocurilor şi testelor, noua generaţie AMD Radeon se va bate mai degrabă cu 980 TI decât cu fratele ei mai mare. Vedem mâine cum stau lucrurile.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here