More

  Arestat pentru că a dus în China date despre sistemul anti-rachetă american

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  FBI a arestat un fost inginer de electricitate pentru că a dus informații despre sistemul anti-rachetă american în SUA. Însă, nu doar fapta în sine este o problemă, ci și că a mințit ulterior cu privire la cum a procedat.

  Săptămâna trecută, fostul angajat al Raytheon a luat un laptop de muncă cu informații despre sistemul de apărare anti-rachetă în China, deși angajatorul l-a avertizat să nu facă asta. Astfel, angajatul chinez a încălcat legile privind exportul de arme și armament.

  Wei Sun, în vârstă de 48 de ani a fost angajat al Raytheon încă din decembrie 2008. Acesta a fost rezident în Tucson, Arizona.

  Conform documentelor judecătorești, Sun a lucrat în cadrul programelor de apărare a rachetelor balistice (BMD), orientate militar de Raytheon. El a primit autorizația de gestionare a materialelor clasificate etichetate drept SECRET.

  Autoritățile americane spun că în data de 1 decembrie 2018, Sun le-a spus șefilor Raytheon că plănuiește să călătorească peste ocean și intenționează să ia laptopul de muncă HP cu el.

  Wei Sun a fost arestat pentru că a ignorat avertismentele

  Deși a fost informat că laptopul de muncă conține informații cu privire la exportul de arme, Sun a ignorat sfatul companiei. Astfel, a părăsit SUA pe 18 decembrie 2018, luând laptopul cu el.

  În data de 7 ianuarie 2019, Sun a accesat contul de email Raytheon și le-a trimis un email superiorilor săi, informându-i că demisionează pentru a studia și pentru a lucra peste ocean.

  Sun s-a întors în SUA pe 14 ianuarie 2019. Atunci, staff-ul de securitate Raytheon l-a intervievat. Inițial, angajatul chinez a spus că a fost în Singapore și Filipine. Ulterior, a recunoscut că a călătorit în China, Cambodgia și Hong Kong.

  5 capete de acuzare

  Se pare că, laptopul lui Sun conținea cel puțin cinci documente despre Reglementările Internaționale cu privire la Traficul de Arme (ITAR). Ceea ce înseamnă că Sun și Raytheon ar fi trebuit să primească aprobare de la guvernul SUA pentru a transfera documentele în străinătate.

  Conform unei plângeri penale, fișierele conțineau informații referitoare la circuitele de scuturi programabile de câmp (FPGA), utilizate de Raytheon în programe precum AMRAAM și RKV. Documentele judiciare nu spun dacă fișierele au intrat în posesia unui stat străin în timpul călătoriilor lui Sun.

  Contractul lui Sun cu Raytheon s-a încheiat pe 15 ianuarie 2019. El a fost arestat abia un an mai târziu, pe 24 ianuarie 2020. Wei Sun a avut 5 capete de acuzare ITAR. Câte unul pentru fiecare dintre documentele pe care le-a luat în străinătate. Sun este cetățean american născut în China.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.