Desenele noastre versus desenele lor – Ce s-a schimbat?

Mădălina Gănescu
- 15.04.2019, 11:28 în Divertisment
85

SHARES
Desenele noastre versus desenele lor

Desenele noastre versus desenele lor – Ce s-a schimbat? Am crescut cu Sailor Moon, Sandibel, Dragon Ball Z și Captain Planet. Desenele animate care ne-au învățat ce înseamnă prietenia, respectul și încrederea.

Apoi, a venit Cartoon Network cu Ed, Edd și Eddy, Cow and Chicken, Dexter’s Laboratory și Powerpuff Girls. Acele desene animate care ne-au învățat engleza acasă. Cred că a fost cel mai bun lucru care ni s-a putut întâmpla în România după revoluție. Nu înțeleg de ce s-a încăpățânat lumea să revină desenele dublate în peisaj.

Desenele animate din copilăria mea m-au ajutat să cresc frumos

Am învățat cu ele ce înseamnă prietenia, eleganța, respectul și încrederea.

Sailor Moon, Powerpuff Girls și Occhi di Gatto m-au făcut să aspir la prietenia de grup. Majoritatea jocurilor copilăriei mele în fața blocului s-au bazat pe reproducerea a ceea ce vedeam la TV.

La ora 14:00 era episodul cu Sailor Moon pe TVR 2. La ora 16:00 eram deja în fața blocului cu baghete și pelerine improvizate, jucându-ne fiecare rolul. Pe rând, am fost Sailor Jupiter și Sailor Mercur.

Cu Sailor Mercur rezonam pentru că avea părul scurt, cum îl aveam eu. Sailor Jupiter era modelul meu de înțelepciune. Mă fascina cum avea ea mereu grijă de grup și nu lua decizii pripite.

sailor moon

The Flintstones și The Jetsons m-au ajutat să apreciez mai mult familia. Cum, de altfel, Scooby Doo m-a provocat să descopăr mereu lucruri noi și să demasc intrușii. Nu știu cum se face, dar miros profitorii de la 1 km distanță.

Prin Popeye the Sailor Man am înțeles că nu trebuie să te lași greu ca femeie. Dar și că soarta bărbatului este să încerce veșnic să mulțumească femeia. Dacă îi iese sau nu, asta e relativ. Realitatea te învăluie mereu în neprevăzut.

olive

Desenele noastre aveau tâlc

Cu fiecare desen nou, învățai cum să fii mai bun. Cu familia, cu prietenii, cu necunoscuții, cu tot ce te înconjoară. Chiar și acum, când revăd anumite serii, analizez cât de bine puteam fi educați prin desene.

Lidia și floarea cu șapte culori ne-a învățat că răspunsurile la probleme sunt în jurul nostru. Cum căuta ea floarea cu șapte culori, iar la final a descoperit că aceasta crește în grădina bunicilor.

Candy Candy ne-a obișnuit cu ideea că a pierde pe cineva face parte din viață. Am înțeles lecția acestui desen animat abia când au început să moară prieteni dragi înainte de vreme.

Desenele noastre versus desenele lor

Desenele noastre versus desenele lor – Ce s-a schimbat?

Nu m-aș arunca să spun că nu îi educă și nu îi ajută să se dezvolte frumos. Dar parcă au prea multă răutate și violență inserată în poveste. Iar lucrul acesta se reflectă în comportamentul copiilor de astăzi. Îi vedem mult mai agitați, uneori cam egoiști.

Desigur, depinde și de implicarea părinților în creștere. Dar, mare parte din comportamentul acestora e bazat pe ce văd în desenele animate.

E o soluție să îi lăsăm la TV cu program limitat? La mine a funcționat. M-a ajutat să fiu mult mai creativă și să interacționez mai ușor cu vecinii de la bloc.

Poate că, nu ar trebui să le închidem gura copiilor cu un desen pe telefon. Am văzut multe cazuri în care la restaurant părinții le dau telefonul copilului, doar ca să tacă.

Pe vremea mea, călătoriile cu mașina erau un haos. Dar un haos frumos, pe care mi-l amintesc acum și îmi umple inima. Nici nu plecam bine din fața blocului și începeam:

”Mamă, Katy nu mă lasă în pace.” ”Vreau la baie, mi-e foame, n-am loc să dorm.” Sau ”Mai e mult până ajungem?”. Doar părinții noștri știu prin ce au trecut în vacanțe. Dar, sunt sigură că și lor le crește inima când își amintesc.

Acum, dacă e vorba de o călătorie cu mașina

Grija numărul 1 este să ai baterie la telefon și mult internet. E absolut normal ca cel mic să dezvolte rău de mers cu mașina. Cum de altfel s-ar putea ca la destinație să nu se poată odihni. Ca să nu mai spun că, nu va interacționa suficient cu frățiorul sau surioara sa.

Dragi părinți, sunt momente pe care trebuie să lași copilul să le trăiască. Liniștea nu e totul.

Dar, deja intru în altă poveste.

Desenele noastre versus desenele lor

Să revin la desenele lor

Am văzut astăzi că se va lansa Disney+ începând cu 12 noiembrie 2019. La noi, s-ar putea să ajungă prin 2020. Există și Netflix Disney pentru cunoscători.

Înainte, aveam desene cât să le numeri pe degete, dar erau gratuite. Acum, ai fără număr, dar trebuie să plătești pentru ele. Nu văd nimic rău în asta, atât timp cât desenele te învață cum să fii un om bun.

Disney+ și-a propus ca la un an de la lansare să aibă 7500 de episoade de seriale pe platformă. Dintre care, 25 de seriale originale, 10 filme originale și alte 500 de titluri de filme. Gândiți-vă cât conținut, mai mult sau mai puțin educativ, va fi disponibil pentru copiii de astăzi.

Concluzia temei ”Desenele noastre versus desenele lor”

Încercați să urmăriți desenele lor înainte să o facă ei. Dacă simțiți și cea mai mică urmă de răutate în ele, gândiți-vă bine dacă merită să le oferiți și lor acces. Ajutați-vă copiii să fie buni. Dincolo de orice, moralitatea, respectul și iubirea te fac să fii om. În plus, pe acestea le cultivi în copilărie.

Eu nu am copiii, încă. Dar, provin dintr-o familie în care suntem 4 frați. Se văd influențele desenelor noastre în ceea ce facem ca adolescenți și adulți. Cum e în cazul vostru? Dacă aveți copiii, ce părere aveți despre desenele lor, raportat la desenele noastre?

Lăsați părerea voastră în comentarii. E un subiect nu doar interesant de dezbătut. Ci și care sigur va presăra melancolie în fiecare dintre noi.

Abonează-te la YouTube Noobz

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!