More

  Soarta telefonului tău Huawei – Partea a 2-a

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Articolul de față este partea a 2-a a materialului ”Soarta telefonului tău Huawei”. Vă promiteam că, o să încercăm să înțelegem și mai bine evoluția și declinul Huawei în piață și, iată că, am revenit. Astăzi, pornesc de la un scurt istoric al acuzațiilor de fraudă care i s-au adus Huawei de-a lungul anilor. Apoi, continui cu ce a mai apărut nou în presă de la primul videoclip publicat, pentru ca la final să tragem concluziile împreună. Așa că, haideți să vedem ce s-a mai întâmplat cu Huawei în ultima săptămână, dar și în trecut.

  Dar, înainte să intru în detalii, vă invit să vă abonați la canalul de YouTube Noobz și să apăsați și butonul de notificări. De asemenea, ne puteți citi pe www.noobz și ne găsiți atât pe Facebook, cât și pe Instagram.

  Ce s-a mai întâmplat cu Huawei în trecut – O serie de acuzații de furt

  Primele semne de fraudă s-au arătat prin august 2001, când Shaowei Pan de la Lemko Corp s-a întâlnit la Beijing cu Ren Zhengfei, fondator și CEO Huawei. Se presupune că, acela a fost momentul în care Pan a început să vândă Huawei secretele comerciale de la Motorola.

  Prima plângere adresată instanței de către Motorola cu privire la Huawei a fost în 2010. Compania cita la acel moment întâlniri din 2001 dintre Pan și Ren și din 2003 dintre JinLong Hou și Ren Zhengfei.

  Motorola a dat în judecată Huawei și Lemko Corp în 2010 pentru furt de secrete comerciale. Producătorul de telefoane american susținea la acea vreme că cele două companii au conspirat pentru a fura secrete comerciale.

  O serie de email-uri cu titlul ”Proprietate Confidențială Motorola” arătau că:

  ”Huawei și directorii săi primeau secrete comerciale și informații confidențiale de la Motorola, fără autorizație și consimțământ din partea companiei.”

  Și, să mergem un pic la interviul oferit de Ren Zhengfei pentru Business Insider zilele trecute. Fondatorul și CEO-ul Huawei a ținut, ca din senin, să facă trimitere la începuturile Huawei. Când au existat negocieri cu Motorola ca Huawei să fie vândută pentru 10 miliarde de dolari. Târg care nu s-a mai finalizat și care a ambiționat gigantul chinez să lupte direct cu giganții producători de smartphone-uri.

  De ce a ținut Zhengfei să vorbească despre vechile negocieri cu Motorola? Să prezinte Motorola ca pe o companie care a luat decizii greșite de-a lungul timpului? Într-o perioadă în care Huawei este în plin scandal global? Nu trag concluzii, vă las pe voi să analizați.

  În 2008, primul proces intentat de Motorola a fost împotriva a cinci foști angajați ai companiei. Aceștia se presupune că împărtășeau secrete comerciale cu Lemko Corp. De altfel, o companie care avea un acord de revânzare cu Huawei.

  Este cât se poate de interesantă evoluția Huawei și toate acuzațiile care i s-au adus companiei de-a lungul timpului.

  Ce s-a mai întâmplat cu Huawei în relația cu alte companii

  Să vorbim și despre alte companii care susțin că au fost fraudate de Huawei.

  Tot prin anul 2003, Huawei recunoștea că a copiat cod sursă de la compania de securitate Cisco. De asemenea, Huawei spune că a înlăturat 2% din codul care aparținea Cisco. Vorbim despre un procent infim de 2% dintr-un cod de 1.5 milioane de linii.

  Astfel, Cisco Systems Inc. dă în judecată producătorul de echipamente de rețea chinez Huawei Technology și subsidiarele sale. În anii 2000, Huawei era recunoscut drept un competitor semnificativ Cisco pe segmentul de echipamente accesibile. Asta ca să vă formați o imagine a pieței la acea vreme.

  Un alt exemplu de furt dovedit, marca Huawei, pentru care compania a fost nevoită să plătească 10.56 milioane de dolari este pentru 5 brevete PanOptis. Brevetele implicau tehnici software folosite de smartphone-uri pentru a primi și afișa video.

  Mai adăugăm și furtul de proprietate intelectuală de la MPEG, dovedit de instanța de judecată din Dusseldorf, Germania. În acest caz, este prezent și rivalul Huawei, ZTE, pe care, de asemenea, îl găsim prezent pe lista entităților care nu au voie să facă afaceri în Statele Unite ale Americii. Deși, situația ZTE ește ușor diferită de a Huawei.

  Știm că, Huawei face afaceri și cu panouri solare. Competitorul SolarEdge, companie tânără fondată în Israel, deține 126 de brevete pentru tehnologia de energie solară. În iunie 2018, SolarEdge dă în judecată Huawei pentru încălcarea brevetelor și furt de proprietate intelectuală. Decizia finală în acest caz nu a fost dată, pentru că vorbim despre un proces încă în desfășurare.

  Sunt controverse și în ceea ce privește producția MateBook 10 Pro

  Huawei a încercat să angajeze furnizori Apple să producă MateBook, dar aceștia au refuzat. Asta pentru că, una dintre componente pare să fie o încălcare de proprietate intelectuală Apple. Probabil, ați observat și voi că laptopurile Huawei seamănă izbitor cu cele de la Apple.

  Ultimele date pentru 2018 arată că, Huawei este compania care a aplicat pentru cele mai multe patente în Asia. WIPO spune că, Huawei a aplicat pentru 5.405 patente în 2018, de la 4.024 de aplicări în 2017. Asta nu înseamnă că Huawei și deține brevete pentru toate proprietățile intelectuale pentru care a aplicat. Producătorul a stabilit un record mondial la aplicări, iar Asia deține 50.5% dintre totalul de aplicări.

  Neavând acces la anumite tehnologii, Huawei nu poate dezvolta anumite produse. Iar pentru a fura startul, Huawei pare să mai fure din când în când informații secrete și drepturi de proprietate intelectuală. Cel puțin, asta arată istoria.

  Să venim un pic mai în zilele noastre – Ce s-a mai întâmplat cu Huawei în ultima săptămână

  Pentru că, ne dorim să înțelegem dacă Huawei este cu adevărat o victimă a unei dispute politice. Sau, realitatea ar fi de fapt cea prezentată de Statele Unite ale Amercii și celelalte state implicate.

  De la publicarea videoclipului Soarta telefonului tău Huawei” – la care ați avut reacții uimitoare pentru care vă mulțumim – au mai apărut și alte subiecte. Spre exemplu, Huawei a fost dată afară din Alianța Wi-Fi. Există zvonuri cum că, de fapt, Huawei s-a retras din alianță. Când în fond, Alianța Wi-Fi a decis excluderea Huawei pe fondul restricționării afacerilor companiei în SUA.

  UPDATE la finalul zilei! Huawei reintră în Alianța Wi-Fi, imediat după ce ce este listat din nou membru al Asociației SDA.

  De asemenea, Huawei nu a mai fost listat membru al Asociației SDA, grupul de comerț responsabil pentru standardizarea cardurilor SD și microSD, mai bine de 24 de ore. Între timp, se pare că Huawei a revenit în alianță pe poziție executivă, dar SDA nu comentează. Dacă rămânea exclusă din Asociația SDA, Huawei nu mai putea să ofere produse folosind brandingul SDA. De asemenea, nu mai putea lua parte la stabilirea standardelor de acum înainte.

  Clienții vor putea cumpăra și utiliza în continuare carduri SD și micro SD o dată cu produsele deja existente pe piață. Faptul că, Huawei nu ar mai fi membru SDA, nu înseamnă că nu va mai putea folosi carduri SD pe dispozitivele sale viitoare. Dar, compania trebuie să obțină licențe relevante pentru a putea face asta.

  O altă veste rea pentru Huawei

  Microsoft scoate din magazine laptopurile producătorului. Acțiune pe care refuză să o comenteze. Inclusiv MateBook 10 Pro, cel mai bun laptop disponibil în SUA la ora actuală, alternativă la MacBook de la Apple, nu mai este disponibil în magazine.

  De altfel, operatorii EE și Vodafone din Marea Britanie renunță la telefoanele Huawei pentru planurile de lansare 5G. EE va fi primul operator care va aduce serviciul următoarei generații de rețea în Anglia începând cu 30 mai.

  În tot acest timp, Huawei spune că, este o ”victimă a agresiunii administrației Statelor Unite ale Americii”

  Ceea ce se întâmplă, Huawei numește ”atac împotriva ordinului liberal, bazat pe reguli”. Abraham Liu, reprezentant Huawei, afirmă că se ”lucrează îndeaproape” cu Google pentru ”a face față situației”.

  La mii de kilometri distanță de locul în care Liu face declarații, Ren Zhengfei este intervievat de presă la sediul central din China. Acesta precizează că ”și dacă Australia sau SUA l-ar chema înapoi, nu s-ar mai întoarce niciodată într-o țară în care nu a fost dorit din prima.”

  Cum de altfel, spune că Huawei oricum lucra deja la propriul sistem de operare. Și că, nu are nevoie de Qualcomm să îi facă procesoare, pentru că producătorul are capacitatea să le facă singur.

  Tot Ren Zhengfei afirmă că Huawei este ”complet pregătită” pentru un conflict cu SUA. Ascultând/citind declarațiile acestuia, veți observa că pe alocuri se bat cap în cap cu declarațiile pe care reprezentanții Huawei în SUA le adresează publicității. De parcă, Zengfei are o strategie, iar Huawei America are altă strategie.

  Cele mai mari probleme ale Huawei au început să apară o dată cu dezvoltarea rețelei 5G

  Australia a fost prima țară care a interzis Huawei și ZTE să furnizeze echipamente pentru rețeaua 5G. La scurt timp, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii au acționat la fel.

  Totuși, cea mai puternică lovitură resimțită de Huawei este cea primită prin ordinul executiv emis de Donald Trump. Președintele american a  stabilit  ca nicio entitate aflată pe lista neagră să nu mai poată face afaceri cu nicio companie din State. Acest lucru a dus la un efect de Domino în cazul companiilor americane care desfășurau activități cu Huawei în diferite moduri.

  Cât va fi capabilă Huawei, de fapt, să facă față provocărilor, rămâne de văzut. De la afirmații la acțiune e cale lungă. Dacă va putea în timp util să lanseze propriul sistem de operare, e de discutat. Dacă sistemul de operare va fi suficient de bun încât să se bată cu Android și iOS pe piață, vom vedea.

  Cât de insignifiant era de fapt parteneriatul Huawei cu Qualcomm, din nou, se va vedea în timp. În special, dată fiind aprecierea publicului pentru produsele producătorului american. Cum va reuși Huawei să creeze arhitectura pentru viitoarele procesoare Huawei, fără ARM, sunt mai mult decât curioasă să aflu și eu. Sunt multe variabile care trebuie luate în seamă.

  Lucrurile sunt mult mai complicate în spate decât ceea ce se lasă a fi văzut

  E neinspirat să acuzi un singur om pentru tot ce s-a întâmplat cu Huawei în SUA și celelalte țări. Cum de altfel, nu m-aș pripi să absolv Huawei de orice acuză care i se aduce. Dacă facem conexiunile, de la an la an, de la întâmplare la întâmplare și de la declarație la declarație, lucrurile sunt cât se poate de evidente. Astfel, reușim să ne dăm singuri un răspuns.

  Nu contest că, Huawei n-ar putea să reușească să pună în aplicare tot ce se zvonește și se insinuează. Dar, sper să nu ne trezim în situația în care un produs cu un software foarte slab dezvoltat va fi atât de bine marketat, astfel încât, milioane de clienți se vor trezi cu o experiență de utilizare dezastruoasă. Nu insinuez că așa va fi, dar e o ipoteză de discuție pe care e bine să o luăm în calcul.

  Închei aici al doilea material despre ce se întâmplă cu Huawei și cum sunt utilizatorii finali influențați. Vor mai urma și altele. Trebuie să vorbim și despre rețeaua 5G, implicațiile Huawei în acest domeniu și cum ar arăta lumea fără aportul tehnologic Huawei.

  Așa că, aștept să îmi scrieți în comentarii părerile și sugestiile voastre. Vă mulțumesc pentru că ne urmăriți. Dacă acum ne-ați descoperit, sper să ne rămâneți alături pe termen lung.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.