More

  47 de descoperiri ştiinţifice incredibile, demne de luat în seamă

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Chiar dacă ne apropiem deja de finalul anului 2015, trebuie să aducem în prim plan cele mai surprinzătoare descoperiri ştiinţifice din 2014.

  Despre unele probabil ai auzit, iar altele te-ar putea da efectiv peste cap.

  Iată 47 de descoperiri ştiinţifice care au avut loc doar în anul 2014.

  IANUARIE

  Biologie » Inginerii de la Cornell au descoperit modalităţi prin care să distrugă celulele cancerigene în stadiu de metastază care circulă prin sânge. Potrivit acestora, totul se poate realiza printr-o combinare de proteine care distrug celulele cancerigene atunci când intră în contact cu ele.

  Spaţiu » Cercetărorii anunţă prima detectare definitivă a vaporilor de apă de pe planeta Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi.

  Citeşte şi: Google lansează Ghidul Android 6.0 Marshmallow

  Medicină » Primele maimuţe cu gene modificate din lume, printr-o metodă ADN numită Crispr/Cas9, s-au născut în laborator.

  Medicină » Chirurgii de la Oxford folosesc o tehnică de terapie prin gene pentru a îmbunătăţi vederea a 6 pacienţi care riscau să ajungă să fie orbi.

  FEBRUARIE

  Biologie » Oamenii de ştiinţă au crescut cu succes bucăţi din cortex şi ochi embrionari din celulele stem embrionare de la un şoarece.

  Solar » Cea mai mare plantă termală din lume începe să genereze energie prin folosirea a peste 300.000 de oglinzi care reflectă lumina soarelui din California.

  Citeşte şi: NINTENDO NX, un sistem pentru acasă, dar şi de luat cu tine

  Optogenetică » Oamenii de ştiinţă au reuşit cu succes să elimine durerea cronică prin folosirea luminii pentru a modifica ADN-ul neuronilor şi prin a-i împiedica să mai reacţioneze.

  Spaţiu » Misiunea Kepler de la NASA anunţă descoperirea a 715 planete noi, aproape dublând numărul de exoplanete până la aproximativ 1.700.

  MARTIE

  Astrofizica » Astrofizicienii de la Hardvard observă valurile gravitaţionale, prima dovadă clară a Big Bang.

  Biologie » O nouă metodă le permite cercetătorilor să genereze celule stem pluripotente umane induse (hiPSCs) de la singură picătură de sânge din deget.

  Citeşte şi: Nu mai ai nevoie de Skype pentru a vorbi pe Skype

  Biologie » Biologii au construit cu succes un cromozom eucariot artificial dintr-o zgârietură.

  Spaţiu » Oamenii de ştiinţă au descoperit un asteroid cu propriul set de inele care orbitează în jurul Soarelui între Saturn şi Uranus, marcând primul obiect non-planetar găsit vreodată cu propriul sistem inelar.

  APRILIE

  Biologie » Oamenii de ştiinţă au folosit cu succes editarea în totalitate a unui genom pentru a vindeca un şoarece cu probleme la ficat.

  Fizică » Fizicienii de la Large Hadron Collider găsesc primele dovezi pentru tetraquark, un nou tip de materie.

  Biologie » Cercetătorii au reuşit să cloneze cu succes celule stem embrionare din pielea a doi bărbaţi.

  Spaţiu » Cercetătorii au descoperit Kepler – 186f, prima planetă de mărimea Pământului care orbitează în zona de locuit a altei stele.

  Citeşte şi: Atenţie la pretinsele campanii eMAG care îţi virusează calculatorul

  Chimie » Descoperirea elementului supergreu 117, cunoscut ca Ununseptium a fost confirmată, cu atomi individuali cântărind cu 40% mai mult decât un atom de plumb.

  Chimie » Fizicienii arată circuitul de căldură nelimitată în grafen, provocând legile fundamentale ale circuitului de căldură pentru materialele extinse.

  Fizică » Cercetătorii propun un nou proces care foloseşte lasere de mare putere pentru a converti protonii de lumină din materie în formă unui electron şi echivalentul său antimaterie.

  Spaţiu » Un instrument dezvoltat la Stanford detectează o nouă planetă, care apare în cea mai detaliată fotografie cu o planetă din afara sistemului nostru solar.

  IUNIE

  Fizică » Oamenii de ştiinţă din Olanda anunţă că folosesc diamante pentru a obţine teleportarea pentru prima dată, cu o rată de replicare de 100%.

  Medicină » Primele teste pentru punerea unui om în stare de animaţie suspendată (plasarea pacientului între viaţă şi moarte pentu ca procedurile chirurgicale să poată să se desfăşoare în cele mai bune condiţii). Acestora le va fi scurs sângele, ce va fi înlocuit cu o soluție salină răcită.

  Citeşte şi: Curând vom avea senzori de sănătate în sânge

  Optogenetică » Oamenii de ştiinţă au reuşit să şteargă selectiv, după care să recupereze memoria pierdută, la şobolanii modificaţi generic, cu ajutorul luminii.

  Fizică » Fasciculele de laser sunt de 60.000 de miliarde de ori mai puternice decât un indicator laser care este folosit pentru a crea exploziile supernova într-un laborator.

  IULIE

  Medicină » O echipă din Marea Britanie a reuşit să crească cu succes inimi care bat în miniatură, pentru a reuşi să inducă bolile de inimă şi să testeze noi medicamente dezvoltate.

  Neuroştiinţa » Oamenii de ştiinţă reuşesc cu succes să oprească şi să pornească conştiinţa unei femei prin stimularea unei părţi a creierului numită claustrum.

  Medical » Cercetătorii descoperă prima mutaţie genetică care este cauza definitivă a autismului.

  Citeşte şi: 17 lucruri surprinzătoare despre ADN pe care nu le ştiai

  Spaţiu » După o călătorie de 37 de ani, Voyager I devine prima ambarcaţiune creată de om care ajunge în spaţiul interstelar.

  AUGUST

  Medicină » Celulele stem extrase din măduva unui pacient reuşesc cu succes să inverseze leziuni ale creierului cauzate de un infarct în timpul unui proces uman.

  QM » Cercetătorii au venit cu o modalitate prin care să înregistreze şi să controloze comportamentul unui singur electron la nivel mecanic cuantic.

  Fizică » Prima dovată clară a simetriei în proprietăţile magnetice ale atomilor este observată, confirmând teoria învârtirii simetrice în fizica cuantică.

  Citeşte şi: 10 lucruri pe care nu ştiai că le poţi face cu Android-ul tău

  Optogenetică » Oamenii de ştiinţă inserează o fibră optică în creierul unui şoarece şi folosesc lumina pentru a controla activitatea neuronilor pentru a transforma amintirile negative în unele pozitive.

  SEPTEMBRIE

  Biologie » Biologii identifică o genă care poate încetini întregul proces de îmbătrânire când este activată de la distanţă în sistemul cheie de organe. Testele de succes cu muşte de fructe au crescut durata de viaţa cu 30%.

  Biologie » Cercetările arată că neuronii din pielea noastră reacţionează aproape la fel cum o fac calculele computerizate, care am crezut că erau create doar de creier iniţial.

  Medicină » Oamenii de ştiinţă transformă celulele din pielea umană în transplantabile cu celule albe din sânge capabile să atace celulele bolnave sau cancerigene.

  Citeşte şi: Ce se întâmplă în creierul uman când minţim

  Spaţiu » Curiosity de la NASA ajunge la Mt. Sharp de pe Marte după 25 de luni de călătorie, pentru a analiza argila de pe munte şi pentru a înţelege dacă condiţiile mediului sunt prielnice vieţii.

  OCTOMBRIE

  Medicină » Un studiu NASA explorează inducţia unui somn profund a astronauţilor, numit „torpor” pentru misiunea de pe Marte care ar folosi proceduri medicale existente pentru a reduce funcţiile metabolice ale astronauţilor.

  Fizică » Inginerii de la Yale au dezvoltat un sistem hibrid care atinge niveluri de înţelegere incredibil de mari între magneţi puternic cuplaţi şi protoni de microunde, ilustrând o nouă platformă promiţătoare de calcul cuantic.

  Spaţiu » Vehiculul Orbital de teste X-378, un vehicul nemanipulat de om şi ascuns de oameni tocmai s-a întors pe Pământ după 2 ani în orbită.

  Citeşte şi: Google renunţă la o funcţionalitate Chrome

  Medicină » O echipă din Australia a reuşit să realizeze cu succes trei transplanturi de inimă la pacienţi în moarte clinică, inimi care s-au oprit din bătut pentru 20 de minute.

  NOIEMBRIE

  Medicină » Google X anunţă „Platforma Nanoparticulelor” pentru a folosi nanoparticule cu miezuri magnetice circulând în sânge şi recunoaşterea moleculelor pentru a depista cancerul, plăcile sau prea mult sodiu.

  Fizică » O nouă tehnologie ar putea reduce mărimea impusă a acceleratorilor de particule la doar 30 de cm în lungime în timp ce ar creşte, de asemenea, viteza particulelor trecând prin ea.

  Citeşte şi: 50 de lucruri incredibile, dar adevărate, despre planeta Pământ

  Spaţiu » Proba Philae aterizează cu succes pe cometa aflată la 319 milioane de mile de Pământ şi cade silenţios după ce termină experimentele în urma unei întreruperi de curent.

  Fizică » Fizicienii care se ocupă de minunatul experiment Large Hadron Collier („Mare Accelerator de Hadroni”, pe scurt LHC, construit la Centrul European de Cercetări Nucleare CERN, între Munții Alpi și Munții Jura, lângă Geneva) descoperă două noi particule care conţin trei cuarci.

  DECEMBRIE

  Biologie » Oamenii de ştiinţă descoperă că ADN-ul poate supravieţui unui zbor în spaţiu, după care poate să reintre în atmosfera Pământului şi poate apoi să mai ofere încă informaţii genetice.

  Citeşte şi: Cum vrea Google să mărească viteza de navigare pe mobil

  Chimie » Chimiştii crează un sistem chimic artificial de evoluţie pentru prima dată folosind un robot special creat dintr-o imprimantă 3D.

  Fizică » O nouă distanţă record de 25 de kilometri a fost atinsă în teleportarea cuantică după ce informaţia a fost teleportată instant printr-o fibră optică printr-un proces cunoscut ca Entanglementul cuantic.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.