Adio actualizări software: Apare programul care se optimizează singur | NOOBZ.RO

Adio actualizări software: Apare programul care se optimizează singur

Cristian Gănescu
- 2.01.2016, 18:15 în Aplicaţii
0

SHARES

Pentru cei care sunt sătui de actualizările software zilnice, care devin din ce în ce mai enervante, companiile Adobe şi MIT vor să dezvolte programe care nu vor mai avea nevoie de actualizare niciodată.

Dacă eşti un utilizator de calculator care face ceva mai mult decât doar să intre pe Facebook şi să se uite la filme, cu siguranţă ai cel puţin un produs Adobe. Dacă ai cel puţin un produs Adobe, cu siguranţă te-ai săturat de frecvenţa actualizărilor pe care compania le lansează, aproape zilnic.

Citeşte şi: Ads by DNS Unlocker: Cum scapi de virusul care umple browserul cu reclame

Niciodată nu a fost mai prielnic ca acum să dezvolte un program care să se optimizeze singur, fără a mai fi nevoie de actualizări, iar Adobe este exact compania care are cel mai mult nevoie de un asemenea program.

Pe lângă eliminarea frustrărilor pe care actualizările le produc utilizatorilor şi îmbunătăţirea experienţei de utilizare, Adobe investeşte foarte mult timp şi resurse în crearea acestor actualizări, menite să îndrepte anumite bug-uri şi defecţiuni.

În acest sens, Adobe şi-a unit forţele cu MIT pentru a crea programul care va remedia singur orice erori care se produc pe perioada rulării programului. Problema cu care programatorii de confruntă în demersul de a dezvolta un asemenea program este ceea ce se numeşte „erodarea codului” (code rot).

Ce este „erodarea codului”

Erodarea codului mai este cunoscută şi ca „putrezire software„, „putrezire bit„, „erodare software” sau „descompunere software„. Această erodare a codului este descrisă ca fiind o deteriorare lentă a randamentului programului în decursul timpului sau chiar o diminuare a funcţiilor, care duc în final la o funcţionare imperfectă care necesită remediere.

Citeşte şi: CES 2016: Smartphone, smartwatch, laptop, tablete, realitate virtuală, auto şi case inteligente

Aceste fenomen nu este un fenomen fizic. Programul nu se descompune la propriu, ci suferă de incapacitatea de a răspunde şi de a fi în pas cu mediul în continuă schimbare, în care acesta activează.

Cum vor Adobe şi MIT să remedieze problema erodării codului

Cea mai întâlnită problemă apare atunci când există o incompatibilitate, iar programul nu mai este la fel de eficient pentru a menţine ritmul cu mediul înconjurător şi sarcinile care care i se trasează. Cu toate acestea, un cod care se îmbunătăţeşte de unul singur pare ceva ce numai inteligenţa artificială ar fi capabilă să ducă la bun sfărşit.

Adobe şi MIT sunt de altă părere. Cele două companii au pus bazele proiectului Helium, care a dovedit clar soliditatea conceptului. Programul supus testului a fost Photoshop, de la Adobe, programul de editare a imaginilor.

Cei angrenaţi în proiectul Helium au analizat comenzile care sunt transmise prin intermediul programului, alături de filtrele care sunt aplicate imaginilor, iar la final le-a comparat cu rezultatul final. De aici programul a fost capabil să ruleze diferite variante, cu toate că anumite comenzi au fost eliminate, dacă acestea nu necesitau acelaşi efect vizual.

În acest fel, programul a putut să optimizeze singur comenzile software pentru a furniza acelaşi rezultat, dar cu un cod de bază mai eficient. Când acele comenzi au fost convertite să ruleze şi pe o unitate de procesare grafică, Helium a putut să creeze filtrele cu 75% mai repede ca înainte.

Citeşte şi: Scurtături de taste pe care ţi-ai fi dorit să le fi ştiut mai devreme

Cu toate că, cercetătorii au recunoscut că lucrările sunt în fază incipientă, iar că simulările nu au avut o complexitate foarte mare, aceste teste arată că anumite coduri pot fi testate pentru a vedea dacă pot rula mai repede.

Cei care folosesc editoarele de imagini, în special Photoshop, cu siguranţă ştiu cât de esenţială este viteza şi timpul de răspuns atunci când vorbim de aplicarea filtrelor pe imagine şi procesarea lor.

Este un pas înainte pentru îmbunătăţirea nu numai a experienţei utilizatorului, cât şi a modului în care programele rulează şi se adaptează sarcinilor pe care le primesc.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!