More

  Smart Home: Cum alegi produsele potrivite și ce să eviți

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Smart Home: în seria „Testare sistem Orange Smart Home” am prezentat 6 episoare în care am instalat și configurat sistemul Smart Home de la Orange. Acea serie a avut în prim plan soluții Fibaro, dar nu numai. În cel mai recent material, ne-am ocupat de instalarea și configurarea soluțiilor „Smart Home”,  tot de la Orange, dar produse de către Xiaomi. Cei interesați pot găsi pe www.noobz.ro recenziile pentru fiecare dispozitiv și senzor în parte. Linkurile le găsiți în descriere.

  Oricât de cuprinzătoare și la obiect ar fi aceste materiale, mi-am dat seama că lipsește, totuși, o serie de informații. Am văzut ce trebuie și cum trebuie să facem, dar nu am dezvoltat și lucrurile de care trebuie să ne ferim. Lucruri care trebuie evitate cu orice preț. Acesta este subiectul materialului de astăzi. Aflăm lucrurile care trebuie evitate, dar și cum trebuie să procedăm atunci când alegem implementarea unei soluții Smart Home.

  Din experiența pe care am avut-o cu instalarea și integrarea, în două rânduri, a unor dispozitive și senzori smart home, am sintetizat câteva aspecte care trebuie avute în vedere și evitate cu orice preț.

  Evită o soluție Smart Home Frankenstein

  O astfel de soluție te transformă pe tine în Doctorul Frankenstein, iar locuința ta devine Monstrul Smart Home. Ce presupune această soluție? Eu o cunosc foarte bine, pentru că o astfel de soluție avem noi. Nu pentru că nu am știut să aleg soluția Smart Home, ci pentru că am compus casa inteligentă din mai toate tipurile de senzori și dispozitive pe care le-am testat.

  Pentru a-ți face o idee cu privire la diversitatea ecosistemelor pe care le-am integrat, avem cum urmează:

  • Becuri inteligente Philips Hue, Tp-Link, Ikea Smart Home și Xiaomi;
  • Prize inteligente de la Tp-Link, Fibaro și Xiaomi;
  • Hub-uri pentru senzori de la Orange și Xiaomi;
  • Sirene, senzori de mișcare și de uși și ferestre de la Fibaro și Xiaomi;

  Problema cu această diversitate de dispozitive cu ecosisteme de sine stătătoare este aceeași pe care o întâlnești atunci când îți faci o mașină cu piese de la 5 producători diferiți. Sigur, că de urnit o vei urni, dar vei avea probleme de compatibilitate, va fi extrem de urâtă, iar multe dintre ele nu vor funcționa corect.

  Spre exemplu, nu pot să aprind becurile Xiaomi cu senzorii de mișcare de la Fibaro, la fel cum pot aprinde becurile Philips Hue cu senzorii de la Xiaomi. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă ca fiecare cameră funcționează cu un ecosistem de sine stătător. Este bine? Nu este rău, dar nici bine nu este. Ne salvează un lucru, despre care voi vorbi mai târziu, dar care are și el unele limitări.

  Pentru a trage o concluzie, niciodată nu trebuie să cumperi dispozitive sau senzori în funcție de preț sau pentru că este super ofertă. Ceea ce mă aduce la următorul aspect.

  Evită să cumperi produse fără o documentare temeinică

  Înainte de a face orice fel de achiziție, este bine să documentezi toate soluțiile Smart Home disponibile în piață. Există nenumărați producători de dispozitive și senzori, mulți de care nu am auzit niciodată, Shelly Cloud, spre exemplu, Orvibo sau TaHoma. Avem și un producător român: Allview. Dar la fel de bine avem și producători mari, precum Samsung, Philips și Xiaomi.

  Lucrul la care trebui să fii atent este conectivitatea pe care o folosesc. Cel mai des folosite sunt  Z-Wave, Zigbee și Wi-Fi. Spre exemplu, Xiaomi folosește Zigbee pentru unii senzori, în vreme ce Fibaro folosește Z-Wave. Asta înseamnă că pentru fiecare tip de conectivitate, ai nevoie de un Gateway, care să centralizeze aceste conexiuni.

  Smart Home: Zigbee vs. Z-Wave vs. Wi-Fi

  Problema este că producătorii nu oferă o gamă completă și suport pentru controlul tuturor dispozitivelor. Ai senzori Fibaro, dar nu poți controla cu ei aerul condiționat sau căldura. Dacă deschid fereastra, vreau să închid căldura. Pentru asta, trebuie să apelez la alt producător, pentru un alt tip de senzor, care îmi cere un alt Gateway. Ajungi, astfel, să ai câte 5 gateway-uri, pentru a controla toate dispozitivele din locuință.

  Smart Home: Acoperirea rețelei Z-Wave

  Avantajul senzorilor cu conectivitate Z-Wave și ZigBee este că fiecare senzor funcționează ca un range extender al rețelei. Astfel, dacă între două dispozitive amplasate la o distanță prea mare pui un alt senzor, care nu trebuie neapărat să comunice cu celelalte, acel senzor extinde raza de acoperire către senzorul din ultima încăpere. Dezavantajul este acela că ai nevoie de Gateway.

  Senzorii Wi-Fi nu necesită Gateway, dar sunt mai lenți ca timp de răspuns și depind de rețea

  De cealaltă parte sunt senzorii și dispozitivele care funcționează cu conectivitate Wi-Fi. Avantajul lor este că nu ai nevoie de un Gateway care să centralizeze conexiunile. Dezavantajul este că timpul de răspuns poate fi mai lent, iar timpul este condiționat de rețeaua pe care funcționează. Iar dacă ajungi să instalezi peste 30 de dispozitive și senzori, care aglomerează rețeaua, fără un router sau o soluție de tip Mesh, mai performante, ajungi să regreți decizia.

  Spre exemplu, senzorii Shelly Cloud nu au nevoie de Gateway, iar dispozitivele comunică între ele, dar pe conexiune Wi-Fi. Din păcate, senzorii lor nu sunt atât de fiabili. Răspunsul este transmis foarte greu. O cunoștință a instalat un senzor de uși și ferestre, care să acționeze aprinderea unui bec atunci când intră în încăpere. Îmi spunea că de cele mai multe ori treceau 5 secunde până la transmiterea comenzii. Intra în încăpere, rezolva treaba, pleca, iar abia apoi lumina se aprindea.

  În schimb, releele lor sunt foarte apreciate datorită dimensiunii reduse. De asemenea, are intregrare cu Google Home și Alexa, iar integrarea API este foarte stabilă.

  Ce ar trebui să înțelegem din toate informațiile acestea? Mie segmentul Smart Home de acum îmi aduce aminte de fragmentarea versiunilor sistemului de operare Android, când era la începuturi. Existau foarte mulți producători care scoteau produse cu versiuni foarte vechi ale sistemului de operare. La fel de fragmentat este și acest segment Smart Home. Toți producătorii vor să vândă GateWay-ul lor, astfel încât să fii captiv al propriului ecosistem. În același timp, niciunul nu este dornic să ofere integrarea altor produse în propriul ecosistem. „Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta” ar fi mesajul transmis de producători.

  Evită adoptarea mai multor soluții smart home, doar de dragul automatizării

  Vei ajunge sclavul nevoii de automatizare. O să te frustrezi că unele lucruri nu sunt automatizate, deși tu îți dorești acest lucru. Iar odată ajuns sclav al automatizării, vei cheltui mai mulți bani decât este nevoie.

  Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi este să planifici foarte bine automatizarea pe care o dorești. Fă o listă cu automatizările de care ai nevoie. În funcție de acestea, alege o singură soluție, care să îți ofere cele mai multe automatizări posibile.

  Cel mai bun exemplu pe care îl pot oferi este chiar ultima integrare pe care am realizat-o, cu produsele Xiaomi. Dacă ești la început de drum și nu ai cumpărat niciun dispozitiv sau senzor, îți recomand să arunci o privire pe oferta disponibilă pentru aparatele Xiaomi. Ai disponibile și aspiratoare robot, purificatoare de aer și umidificatoare, toate putând fi controlate prin intermediul aplicației Mi Home. De asemenea, aceste dispozitive nu sunt atât de scumpe, comparativ cu ale altor producători.

  Nu te gândi ce poți face tu pentru Smart Home, ci ce poate face Smart Home-ul pentru tine

  Dar vreau să revin asupra listei cu automatizările de care ai nevoie. Asta pentru că este mai ușor de zis decât de făcut. Sunt singur că în acest moment nici nu știi de unde să pornești. Este, de fapt, foarte simplu. Nu porni de la „în pachet am 2 senzori de miscare, 2 senzori de usi și ferestre, o sirenă și un Smart Switch, ce pot face cu ele?”.

  Pornește de la „am problema aceasta, cum pot integra acei senzori pentru a o rezolva și de ce alte dispozitive mai am nevoie?”. În acest fel stabilești foarte clar scenariile pe care trebuie să le configurezi, dar și lista cu senzori și dispozitive de care ai nevoie. După ce ai realizat scenariile, care au avut ca rezultat întocmirea listei dispozitivelor și senzorilor de care ai nevoie, poți să găsești producătorul care oferă cea mai completă ofertă pe care să o integrezi în propria locuință. Iar odată ce ai rezolvat și acest pas, ajungem la al patrulea lucru care trebuie evitat cu orice preț.

  Evită ecosistemele care nu oferă integrare cu asistenții virtuali Google, Alexa sau Siri

  De ce? Spuneam la primul punct că dacă avem, totuși, un Monstru Smart Home, există un lucru care ne salvează, dar care are și el unele limitări. Despre integrarea cu asistenții virtuali este vorba. Dar nu doar asistenții virtuali. Spre exemplu, eu toate ecosistemele le-am integrat în Google Home, pe care îl controlez vocal, atât de pe smartphone, cât și de pe Google Nest Hub.

  Cum mă ajută acest lucru? Nu mă prea ajută, pentru că nu pot să rulez scenarii și să combin senzorii din diferite ecosisteme. Lucrul pe care îl pot face este să controlez vocal toate celelalte dispozitive. Spre exemplu, pot opri sau porni umidificatorul și pot seta nivelul de umiditate la care să se oprească. Dar cam atât. Nu îl pot condiționa de un alt eveniment sau alt declanșator din alt ecosistem, altul decât cel în care este el integrat. Dar, hey!, îl pot controla vocal. Ceea ce mai îndulcește un pic din amăreală.

  Integrarea cu asistenții virtuali este, poate, singura punte unificatoare a tuturor dispozitivelor provenite de la diferiți producători. Iar dacă tot există această posibilitate, mai bine să optezi pentru cei care o oferă, decât să fii, cu adevărat, captiv într-un singur ecosistem.

  Evită să cheltuiești o avere pe soluțiile Smart Home

  Ultimul punct asupra căruia vreau să atrag atenția este foarte simplu. Poate că ar fi trebuit să încep cu el. Fixează un buget maxim pe care să nu îl depășești. Desigur, nu aveam cum să pun acest punct primul, deoarece dacă nu stabilești înainte lucrurile de care ai nevoie, nici nu ai cum să stabilești un buget. Cu toate acestea, documentând toate soluțiile disponibile în piață, încearcă să fixezi o sumă peste care să nu treci, orice ar fi. Acest lucru te va ajuta în primul rând să te concentrezi strict pe nevoia pe care o ai, iar în al doilea rând să nu ajungi sclavul nevoii de automatizare.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.