More

  Jocurile video mortale chiar provoacă decese

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Jocurile video au avut parte de o dezvoltare prolifică încă din stadiile incipiente, când Allan Alcorn a creat jocul Pong, iar în  prezent, estimarea la nivel global, pentru anul 2012, a veniturilor din comercializarea jocurilor depăşeşte suma de 100 de miliarde de dolari.

  Pe cât de diversificate sunt categoriile jocurilor, pe atât de omniprezentă este violenţa, care este mijlocul principal prin care atingi scopul jocului. Fie că trebuie sa eliberezi o prinţesă din ghearele unui dragon (Super Mario), fie că trebuie să împiedici un alt jucător să te împuşte, violenţa în jocuri este prezentă.

  Cele mai multe studii au indicat că expunerea îndelungată şi în mod repetat a adolescenţilor la scene de violenţă a jocurilor video au ca efect generarea unor instincte primare agresive. Din păcate, de-a lungul timpului, au existat mai multe evenimente nefericite care au etichetat în mod negativ prezenţa violenţei în jocurile video.

  Jocuri care au determinat pe altii sa ucida

  Primul eveniment documentat, care a avut un bilanţ tragic de 13 persoane ucise, s-a înregistrat pe 20 aprilie 1999. La acea data, Eric Harris, în vârstă de 18 ani, împreună cu Dzlan Klebolt, de numai 17 ani, au ucis 12 studenţi şi pe profesorul acestora în ceea ce a urmat să fie numai „Masacrul de la Liceul Columbine”. Se presupune că cei doi elevi erau obsedaţi de jocul DOOM. Totuşi, contrar zvonurilor, niciunul dintre cei doi nu a creat un nivel în joc care să reproducă schiţa scolii, şi nici nu au existat dovezi că cei doi au exersat masacrul în DOOM.

  În luna aprilie a anului 2000, un adolescent din Spania în vârstă de 16 ani, José Rabadán Pardo, şi-a ucis tatăl, mama şi sora cu o sabie japoneză (katana), proclamând că este într-o misiune de răzbunare în numele lui Squall Leonhart, personajul principal din jocul video Final Fantasy VIII.

  La sfârşitul anului 2007, în Rusia, un bărbat a fost omorât în bătaie în urma unei neînţelegeri al cărei subiect era MMORPG-ul Lineage II.

  În luna ianuarie 2010, Anthony Maldonado, în vârstă de nouă ani, a fost înjunghiat de către ruda sa,  Alejandro Morales, din cauza unei neînţelegeri asupra jocului pentru consolă Tony Hawk.

  Un jucător din Franţa, Julien Barreaux, în mai 2010, a localizat şi înjunghiat un alt jucător de Counter Strike, care l-a înjunghiat pe Barreaux în joc. Judecătorul l-a numit pe criminal “o ameninţare pentru societate”.

  Jocuri care au omorat jucatorii

  Un tânăr în vârstă de 21 de ani, din America, s-a sinucis în luna nioembrie a anului 2001. Mama acestuia a declarat că tânărul suferea de o dependenţă pentru jocul EverQuest, aceasta fiind de părere că jocul este contruit în aşa manieră încât la început este amuzant de jucat, dar pe măsură ce înaintezi în nivel este din ce în ce mai greu, iar jocul te solicită tot mai mult, devenind astfel dependent.

  Pe 27 decembrie 2004, Xiao Yi, în vârstă de 13 ani, s-a sinucis după ce a sărit de pe un bloc de doiăzeci şi patru de etaje Tianjin, China, ca rezultat al dependenţei pentru jocul video Warcraft III, lăsând un bilet cu care îşi motiva gestul prin dorinţa de a fi reunit cu personajele sale îndrăgite, după moartea sa. Acesta ajucat jocul timp de 36 ore consecitive, inainte de a se sinucide.

  În august 2005, Sud Coreeanul Lee Seung Seop a decedat după ce a jucat StarCraft timp de 50 de ore fără pauză.

  Jenifer Strange, o americancă în vârstă de 28 de ani din Sacramento, a murit de intoxicare cu apă în timp ce încerca să câştige un concurs care avea ca premiu un Nintendo Wii, concurs ce presupunea sa bei cât mai multă apă fără să mergi la toaletă.

  În luna septembrie 2007, un barbat din Guangzhou, China, a decedat după ce a jucat jocuri video trei zile consecutiv la un Internet cafe.

  Damori Miles, în vârstă de nouă ani, din Brooklyn, New York, a decedat după ce a sărit de pe acoperişul apartamentului său cu o paraşută artizanală, în încercarea de a-l imita pe Jeff Hardz din WWE Smackdown vs. Raw 2009.

  Cel mai mortal” joc – Grand Theft Auto

  În luna februarie a anului 2003, americanul Dustin Lynch, în vârstă de 16 ani, a fost acuzat de omor, acesta făcând o declaraţie halucinantă menită să justifice acţiunile sale. Acesta a declarat că este obsedat de jocul Grand Theft Auto III. Lynch şi-a retras ulterior pledoaria de nebunie temporară.

  Pe 7 iunie 2003, americanul în vârstă de 18 ani Devin Moore a împuşcat şi ucis doi poliţişti şi un dispecher, după ce a luat arma unuia dintre poliţişti în timp ce era arestat pentru posesie de droguri şi furtul unei maşini. La proces, apărarea a susţinut ca Moore a fost “inspirat” de jocul video Grand Theft Auto: Vice City.

  Tot în SUA, statul Tennessee, pe 25 iunie, doi fraţi vitregi, Joshua şi William Buckner, cu vârsta de 14 ani şi, respectiv, 16 ani, au folosit o puşcă automată pentru a trage în maşinile care circulau pe drumul naţional 40 din Tennessee, omorând un barbat de 45 de ani şi rănind o tânără de 19 ani. Cei doi au spus autorităţilor că au fost inspiraţi de jocul  Grand Theft Auto III.

  Patru adolescenţi, aparent obsedaţi de jocul Grand Theft Auto IV, în iunie 2008 au pornit un maraton al crimei după ce s-au plimbat prin New Hyde Park, New York. Pentru început au jefuit un bărbat, spărgându-i toţi dinţii din gură ca apoi sa oprească o femeie în trafic, care conducea un BMW, furând maşina acesteia.

  Adolescentul Polwat Chinno, de numai 19 ani, din Tailanda, pe 2 august 2008, a înjunghiat un şofer de taxi într-o tentativă de a fura maşina şi a obţine bani pentru achiziţionarea jocului  Grand Theft Auto IV. Poliţia a afirmat că adolescentul încerca să copieze o acţiune similară din joc. Ca o consecinţă, jocul a fost interzis, iar distribuitorul a retras toate copiile jocului de pe piaţă.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.