More

  „To Root or not to Root” Androidul din buzunar

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  În cazul de faţă, o să discutăm despre Android, pe care, cu toată flexibilitatea de care dă dovadă, faţă de alte OS-uri, versiunile de pe aparatele codate vin cu o mulţime de restricţii, skin-uri urâte, softuri inutile, preinstalate, de care nu poţi scăpa şi care nu fac altceva decât să-l îngreuneze.

  Nu este nimic greşit sau rău în a avea un smartphone scos din cutie, aşa cum a fost luat de la vânzător, dar ştim cu totii că daemon-ul nu se lasă niciodată, iar, unii dintre noi, îi aud vocea suavă, în cap, care spune „ce bine era, dacă nu era codat. Merge şi aşa, dar era mai bine dacă nu era codat…„.

  Un exemplu este HTC Dream, care vine cu Android 1.6 Donut, care, după ce a fost root-at, suportă versiuni alternative de OS, care sunt aproape identice cu Android 2.2 Froyo, ceea ce înseamnă o resuscitare, în termeni de uzură morală.

  Root-area într-o interfaţă închisă (nutshell), înseamnă obţinerea drepturilor de administrator deplin, ceea ce presupune control absolut pe versiunea de Android, suportată de aparat.

  Root-area Androidului este similară cu jailbreak-ul de pe iOS. Odată reuşit acest proces, se poate instala o altă versiune a OS-ului, curată sau custom (realizată de developeri independenţi). Aceasta „operaţie” (rooting) diferă de la un model la altul, printre cele mai root-ate modele fiind LG Nexus 4, Samsung Galaxy S4 sau HTC One.

  Atenţie! Aparatul pierde garanţia oferită de vânzător sau producător, fiind necesară readucerea OS-ului în starea iniţială (unroot), pentru a beneficia de aceasta.

  Ce castigam prin rooting?

  Cel mai important câstig este faptul că se poate curăţa sistemul de operare de toate aplicaţiile inutile. Un alt avantaj este posibilitea de a instala versiuni de OS mai rapide şi mai complexe, ceea ce înseamnă prelungirea vieţii aparatului.

  Care sunt riscurile rooting-ului?

  În primul rând, pierdeţi garanţia, deci, în cazul în care ceva nu merge cum trebuie, vânzătorul nu oferă suport gratuit, ci contra cost. În majoritatea cazurilor, aparatul poate fi readus în starea iniţială, însă, există riscul de a-l transforma într-o legumă sau în obiect de decor, daca preferi acest rezultat, având denumirea de „bricked„(brick, bricking).

  De aceea, este foarte important să selectezi cu mare atenţie sursa de informaţie pe care o vei folosi drept ghid, în acest proces.

  Printre cele mai bune resurse sunt XDA developers, AndroidCentral forums, Androidforums si Rootzwiki.

  Cele mai populare versiuni custom pentru Android, sunt CyanogenMod, Paranoid Android, MIUI si AOKP(Android OPen Kang Project).

  CyanogenMod are mai mult de 4.2 milioane de utilizatori activi, în acest moment, cea mai nouă versiune fiind 10.1(bazată pe Android 4.2 Jelly Bean). Cea mai noua optiune introdusă în v10.1, este „Run in Incognito Mode„, care perimte să decizi tu ce permisiuni are o aplicaţie pe care o instalezi.

  În afara de versiunile menţionate, poţi găsi alte alternative, printre cele mai bune resurse, în acest sens, fiind SynergyROM, Slim Bean, LiquidSmooth, RevoltROM si Xylon.

  Nu recomandăm rooting-ul, dar nici nu îl blamăm. Pentru cei care au o minte mai tehnică, poate fi o sursă de fun, dacă este făcut aşa cum trebuie. Riscurile care apar nu sunt, totuşi, de lepădat, deoarece un smartphone costă destul de mult.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.