Google Car a învăţat să claxoneze pentru a avertiza maşinile care schimbă benzile fără să te asigure | NOOBZ.RO

Google Car a învăţat să claxoneze pentru a avertiza maşinile care schimbă benzile fără să te asigure

Cristian Gănescu
- 4.06.2016, 11:32 în Auto
0

SHARES

Siguranţa în trafic este foarte importantă, iar această siguranţă nu se limitează la ocupanţii maşinii în care rulezi, ci şi la ceilalţi participanţi la trafic.

În acest sens, de câteva luni, Google a testat funcţii importante ale maşinii sale autonome, cum ar fi dirijarea corectă a volanului, frânarea, virajele, dar şi schimbarea benzilor, întocmai cum ar face-o un şofer adevărat.

Cu toate acestea, software-ul pe care maşina autonomă Google îl foloseşte a învăţat şi o caracteristică „de aur” pentru participanţii la trafic: claxonarea.

Potrivit unei informaţii, echipa care se ocupă de proiectul Google Car şi gestionează caracteristicile inteligenţei artificiale care controlează maşina, au implementat „claxonarea” ca mod în care şoferii atenţionează pe ceilalţi participanţi la trafic.

Claxonarea este folosită în mai multe astfel de situaţii, cum ar fi avertizarea altui participant că se îndreaptă periculos de aproape către o altă maşină din trafic, ori că maşina iese cu spatele dintr-o alee fără a avea vizibilitate.

Atunci când a învăţat pentru prima dată să claxoneze, de fiecare dată când maşina Google decidea să folosească claxonul, acesta se auzea numai în interiorul vehiculului, pentru ca cercetătorii să noteze dacă a fost utilizat într-o situaţie care cerea acest lucru. După îndelungi testări, maşinii i s-a permis să claxoneze şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Google Car foloseşte două tipuri de claxonare: două claxoane curte, pentru situaţii în care se doreşte avertizarea unui alt participant la trafic, cît şi un claxon lung şi foarte tare, pentru situaţii de urgenţă extremă.

Google nu a informat până acum dacă a fost necesar să se folosească cel de-al doilea tip de claxon, pentru situaţii de urgenţă.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!