SHARES

Am testat Motorola Moto Z3 Play cu Moto Mods și e discutabil dacă merită sau nu banii

Cristian Gănescu
- 11 oct. 2018 în Review

Moto Z3 Play este un smartphone pentru persoanele cu un ritm de viața alert, mereu pe fugă și mai tot timpul în situații diferite. La pachet cu perifericele Moto Mods terminalul mobil reușește să combine utilitatea și funcționalitatea cu distracția și relaxarea.

Design

La capitolul design, vedem foarte puține modificări de la modelul precedent la Z3 Play, iar aici ne referim strict la formă. Acest lucru era de așteptat, mai ales că atunci când dezvolți un dispozitiv modular, care funcționează cu periferice, forma și dimensiunea sunt specificații care nu îți permit modificări majore.

Plus că, utilizatorii primei serii Play, care au achiziționat deja Moto Mods, nu cred că ar fi prea entuziasmați să fie nevoiți ca la fiecare nouă lansare să cumpere alte Mods, care să funcționeze cu noul smartphone, așa cum se întâmplă, spre exemplu, la iPhone.

Dacă tot am făcut comparația cu iPhone, observăm să Moto Z3 Play a renunțat și el la mufa jack pentru căști. De acum, utilizatorii vor fi nevoiți să folosească un adaptor de la USB-C la mufă jack, pentru a folosi căștile. Spre bucuria lor, acest adaptor este disponibil în pachetul original, inclus în prețul telefonului, fără să mai fie necesare costuri suplimentare.

Dacă forma și dimensiunea dispozitivului sunt aceleași, când vine vorba de funcționalitate, vorbim de cu totul altceva.

Primul lucru pe care îl observăm este renunțarea la butonul home, lucru firesc în idea în care utilizatorii doresc o suprafață cât mai mare a display-ului.

Odată cu renunțarea la butonul home, Moto a fost nevoit să să plaseze în alt loc senzorul de amprentă. Cum era imposibil să fie amplasat pe spatele dispozitivului, din cauza modulelor, acestuia i-a fost stabilit un loc foarte ingenios și util, aș putea spune.

Nu numai că riscul să murdărești camera a dispărut, dar amplasarea pe marginea din dreapta a smartphone-ului permite deblocarea dispozitivului într-un mod mult mai firesc firesc, indiferent dacă ești dreptaci sau stângaci.

Camera a rămas, ca și la modelel anterioare, ușor ieșită în relief, deși “ușor” poate nu este cuvântul cel mai potrivit. Cu toate acestea, dacă alegi să utilizezi smartphone-ul cu modulul Powerbank, atunci camera ieșită în relief nu va mai fi nicio problemă. Camera este acum duală, încă o îmbunătățire comparativ cu modelul anterior.

Moto Z3 Play are finisaje premium, iar dispozitivul este extrem de lucios. Cu toate că avem suprafețe foarte lucioase, care ne duc cu gândul la un lucru scump, terminalul mobil este foarte expus amprentelor, care sunt extrem de vizibile odată ce începi să folosești intens telefonul.

Specificații

Moto Z3 play are o diagonală a display-ului de 6,01 inchi, cu o rezoluție de 2160 x 1080 pixeli, cu tehnologia Super AMOLED Max Vision și oferă un raport al imaginii de 18:9.

La nivel de performanțe, Moto Z3 Play vine doar cu un procesor Snapdragon 636 cu 8 nuclee și o frecvență de 1,8 GHz. Memoria RAM este de 4 GB, iar mediul de stocare este de 64 GB. Deși 64 GB nu este foarte mult, Moto compensează cu suportul pentru card microSD, care poate extinde capacitatea de stocare până la 2 TB (mai mult decât oferă Samsung Galaxy Note9).

Moto Z3 Play vine cu sistemul de operare Android 8.1 Oreo din fabrică, iar dacă doriți Android 9 Pie, va trebui să mai așteptați ceva vreme upgrade-ul.

După cum spuneam, camera principal este una duală, formată dintr-un senzor de 12MP f/1.7 și altul de 5MP, în timp ce camera de selfie are 8 MP f/2.0.

Ca și caracteristici demne de menționat ar fi senzor de recunoastere facială, încărcarea rapidă Turbo Power, rezistența la stropiri accidentale și faptul că este dual-sim.

Atenție! Telefonul nu este rezistent la apă, ci doar la stropi, așa că nu vă gândiți să îl scufundați în apă sau să mergeți cu el la piscină.

Bateria are o capacitate de 3000 mAh și oferă o perioadă de funcționare de o zi, dacă îl folosești moderat, dac cu modulul PowerBank, poți ajunge la o perioadă de 2 zile de autonomie. Modulul PowerBank are o capacitate extra de 2220 mAh.

Display

Display-ul folosește un panou OLED de 6 inchi, care a fost actualizat la standardele actuale și oferă un raport de 18:9.

Rezoluția de 2160 x 1080 pixeli redă imagini de foarte bună calitate, iar utilizatorii se bucură de o suprafață generoasă a afișajului. Nu mai avem zone negre foarte mari și, desi nu este un dispozitiv edge to edge, experiența de vizionare este una foarte bună.

Comparând display-ul cu cel al Samsung Note8, smartphone-ul meu principal, este de menționat că Moto Z3 Play are culorile cam saturate, dar nu pot spune că îl constituie un dezavantaj sau că mă deranjează.

Plus că, atunci când vine vorba de utilizarea acestuia în condiții de lumină foarte puternică, se descurcă la fel de bine ca Note8.

Funcționalitate

Înainte de a vorbi despre funcționalitățile Moto Z3 Play, trebuie să menționăm interfața, care a păstrat linia de până acum a gamei Moto Z.

Este foarte aerisită, iar faptul că nu este deloc aglomerată cu aplicații de tip bloatware o face să fie cu atât mai atrăgătoare. Versiunea Android disponibilă pe Moto Z3 Play este apropiată de cea Google, folosită pe dispozitivele Nexus.

Ca funcționalități, Moto păstrează anumite gesturi pe care le regăsim și pe versiunea anterioară, cum ar fi gestul pentru pornire și oprire a blițului, ori întoarcerea consecutivă față-spate pentru a deschide aplicația de cameră, dar vine și cu unele noi, cum ar fi recunoașterea facială.

Sub Moto Actions avem o serie de gesturi noi, care ajută foarte mult utilizatorul la accesarea cât mai rapidă a unor funcții pe care le utilizează des.

Acum, dacă vrei să realizezi o captură de ecran, tot ce trebuie să faci este să pui trei degete pe display, iar dispozitivul va face o captură a întreg ecranului.

Interfața este foarte rapidă, răspunde foarte ușor la comenzi și per total oferă o experiență de utilizare bună, raportat la prețul de achiziție.

Performanțe

Moto Z3 Play este echipat cu procesorul Qualcomm Snapdragon 636, are 4GB of RAM și o unitate de procesare grafică Adreno 509.

Smartphone-ul se comportă destul de bine atunci când este folosit pentru a naviga prin meniu, când deschizi mai multe aplicații sau rulezi diferitelor sarcini de întreținere. În schimb, lucrurile nu sunt la fel de bune și pentru când te joci pe smartphone.

Am testat Need For Speed “No Limits” și, din păcate, jocul rulează destul de sacadat. La capitolul gaming pe smartphone Moto Z3 Play este destul de modest. Dar, un Clash Royale, un Hearthstone sau Minion Rush poți juca liniștit pe el.

Per total, pentru un utilizator clasic, experiența cu Moto Z3 Play este una plăcută, fluidă. Tranziția între ecranele se face fără să agate și nu avem parte de nicio sacadare sau blocaj.

Camera

După cum spuneam, Moto Z3 Play are acum cameră duală de 12 megapixeli și, respectiv 5 megapixeli. Mai mult, aplicația de cameră are integrată Google Lens, ceea ce permite detectarea inteligentă a scenelor, despre care dispozitivul poate oferi informații suplimentare.

Înainte de a ne entuziasma totuși, trebuie să avem în vedere că această tehnologie nu este atât de avansată cum ne-am dori, iar rezultatele nu vor fi dintre cele mai relevante. Dar partea bună este că putem contribui la îmbunătățirea ei.

Cea mai mare slăbiciune a Google Lens este lipsa suportului regional, iar asta se reflectă în imposibilitatea de a oferi rezultate pentru produsele comercializate în România.

Dacă scanezi un cod de bare, Google Lens îți va oferi rezultate despre acel produs și de unde îl poți achiziționa.

Am încercat și eu cu mai multe produse, dar fără rezultat pe piața noastră. Cu toate acestea, când am încercat cu o serie de produse din afară, iar rezultatele sunt impresionante.

Aplicabilitatea Google Lens, pentru cei care lucrează cu foarte multe produse în depozite, spre exemplu, este nemărginită. Google este pe drumul cel bun, trebuie doar să mai avem un pic de răbdare.

În ceea ce privește camera foto, am observant că nu se descurcă foarte bine în condiții de lumină slabă. Pozele au destul de mult zgomot de fundal. În schimb, în aceleași cadru cu lumină slabă, fotografiile făcută de aproape sunt foarte clare, fără zgomot de fundal și deloc saturate.

Calitatea fotografiilor se îmbunătățește atunci când sunt realizate afară, chiar și atunci când este mult soare, dar nu poate fi comparată cu cele pe care le realizezi cu unele flagship-uri pe care le-am testat până acum la Noobz.

Famera de selfie realizeazaă fotografii de bună calitate, dar, din nou, nu se ridică la nivelul așteptărilor, mai ales într-o perioadă în care selfie-ul este THE KING.

Bateria

Moto Z3 Play are o baterie cu o capacitate de 3000 mAh, aceasta fiind restricționată de design-ul telefonului, care trebuie să fie compatibil cu Moto Mods. Se pare că tocmai aspectul care ar fi trebuit să ajute acest model, când vine vorba de baterie, ajunge să fie un dezavantaj.

Desigur, utilizarea smartphone-ului cu modul PowerBank oferă până la 2 zile de funcționare, dar asta cu sacrificii la nivel de design. Moto Z3 Play devine mai gros și, haideți să spunem lucrurilor pe nume, mai urât.

Pe de altă parte, Modulul PowerBank nu trebuie folosit cu telefonul, ci utilizatorul poate să îl atașeze numai atunci când nu îl utilizează, doar pentru a încărca bateria.

Pentru cei care nu vor să achiziționeze și PowerBank, vestea bună este că Moto Z3 Play dispune de o optimizare software care permite utilizarea telefonului toată ziua, înainte de a fi nevoie de reîncărcare.

Mai mult, timpul de reîncărcare este chiar mai bun comparativ cu cel al unor flagship-uri testate de noi.

Motorola Moto Mods

HASSELBLAD TRUE ZOOM, este primul modul despre care vom vorbi, unul dedicat pasionaților de fotografie. Acesta oferă zoom optic 10X și transformă smartphone-ul tău într-o camera foto avansată.

Cam acesta ar fi modul în care Motorola marketează acest modul.

Trecând în lumea concretului, nu am observat o diferență majoră în calitatea fotografiilor, în afară de zoom-ul optic și deschiderea mai mare pe care o are obiectivul.

Probabil că, dacă ești un cunoscător în ale artei fotografice cu smartphone-ul, descoperi anumite aspecte care susțin achiziționarea acestui modul. După ce l-am utilizat, n-aș spune că merită cu adevărat prețul de aproximativ 1300 lei.

Modulul PowerBank este poate cel mai folositor dintre toate. Acesta extinde perioada de funcționare cu o zi.

Este extrem de util pentru cei care sunt mereu pe fugă și nu au niciun moment de pauză. Din păcate, prețul acestui modul nu este nici el mic.

La prețul de 500 de lei sau mai puțin, poți găsi alternative în bateriile externe. Desigur, cu bateria externă nu îl poți folosi la fel de compact în timp ce acesta se încarcă. Depinde de fiecare cât de dispus este să cheltuiască un sfert din valoarea telefonului pe un powerbank care se atașează la smartphone.

INSTA-SHARE PROJECTOR este  ultimul modul testat, dar și cel mai amuzant. Acesta poate proiecta imagini și în încăperi mai luminoase.

Rezoluția nu este cea mai bună, iar prețul de 1600 de lei este destul de piperat. În plus, stai să te gândești dacă nu cumva este mai convenabil să cumperi un videoproiector la aceeași sumă de bani, dar care să fie mult mai performant.

Modulul de proiectare imagini este extrem de amuzant, poate poiecta pe orice suprafață și are un reglaj automat al imaginii, în funcție de unghiul de proiectare.

JBL Soundboost Speaker este modulul care completează telefonul în ceea ce privește sunetul, care trebuie să recunoaștem că este foarte slab pe telefonul de sine stătător.

Sunetul este redat prin difuzorul telefonului și nu este niciodată de ajuns, dacă vrei să te uiți la seriale, să asculți muzică sau să urmărești un videoclip important pe internet.

Poți folosi modulul la un grătar în curte sau la piscină (dar nu în piscină). Totuși, e discutabil dacă merită să dai 550 – 600 lei pe un modul de acest tip, când te gândești că la același preț poți cumpăra o boxă portabilă care face pereții să tremure.

Preț și disponibilitate

Moto Z3 Play poate fi achiziționat de la orice retailer online, sau de la operatorii de telefonie mobile. Orange îl are în ofertă la un preț standard de 415 euro și la abonamentul Orange Me 30 cu 185 euro.

Concluzie

Moto Z3 Play este un dispozitiv bun, pentru un mid-range dar, din păcate, nu putem vorbi despre o evoluție semnificativă în materie de design și funcționalitate, iar acest lucru pică pe Moto Mods. Accesoriile sunt destul de scumpe, iar utilitatea lor nu este exploatată la maximum.

Eventual, dacă pentru prețul de 3800 lei, cât costă în medie un smartphone flagship, am putea cumpăra telefonul cu toate modulele, poate că ar fi o afacere. Dar, în condițiile date, la aproximativ 6000 lei, n-am spune că ai putea avea parte de o experiență de utilizare pe măsură, care să merite banii.

Cu un buget de 6000 lei, îți cumperi separat un videoproiector de calitate decentă, o boxă wireless care redă un sunet generos, o baterie externă de 20.000 mAh și un smartphone mid-range proaspăt lansat.

Dacă ar fi să recomandăm dispozitivul, am face-o pentru fanii ai gamei, care și-au cumpărat deja Moto Mods și vor un smartphone o idee mai performant decât ce au.

Potrivit ar mai fi, de asemenea, pentru adolescenți aspiranți la o viață de vlogeri și/sau bloggeri. Moto Mods i-ar putea ajuta să creeze conținut variat, folosind aparatură simplu de montat și ușor de transportat.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
COMENTARII

Comentarii

comentarii

 
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!