More

  Băutura răcoroasă – carbogazoasă și viața fără ea

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  În 2014, am decis să schimb ceva în stilul de viață. Simțeam că nu mănânc suficient de sănătos, deși găteam des acasă. Băutura răcoroasă – carbogazoasă era nelipsită din meniul zilnic. Uneori, consumam până la 3L într-un interval de 24 de ore. Mă simțeam veșnic obosită și epuizată. Niciodată nu reușeam să mă odihnesc corespunzător, pentru că intervenea cofeina și zahărul din compoziția lichidelor ingerate.

  Așa că, am început prin a scoate din alimentația zilnică băutura răcoroasă – carbogazoasă. Mi-am făcut un program cu 3 mese fixe pe zi și mi-am impus să beau minim 2L de apă într-un interval de 24 de ore. Cu mesele fixe mi-a mers până în 2017, când ne-am căsătorit. Cu băutura, merge și în ziua de astăzi.

  Legat de mâncare, în februarie 2018 am renunțat la carne și am trecut în tabăra lacto-ovo-pesco-vegetarieni. Dar o să vorbim despre asta cu altă ocazie. Momentan, rămân la viața fără băutura răcoroasă – carbogazoasă.

  Ce s-a schimbat de când am renunțat la băutura răcoroasă – carbogazoasă

  În prezent, singura băutură pe bază de cofeină pe care o consum este cafeaua. Uneori o consum cu zahăr și lapte, alteori simplă, în funcție de cum mă simt.

  Din când în când, Cristi mai trișează și își mai ia o Coca-Cola / Pepsi. La o pizza, poate mai beau și eu câte o gură de la el. Dar, pentru că simt cum mi-o ia inima la galop, regret decizia și revin la ce mi-am propus în 2014. Marea excepție de la regulă o mai facă atunci când îmi este poftă de la Cuba Libre. Dar asta se întâmplă extrem de rar, poate chiar maxim o dată sau de două ori pe an.

  Ceaiurile alea „sănătoase”, cum sunt fostul Nestea, actualul Fuze tea sau Lipton, le văd mai periculoase decât orice băutură. Iar asta pentru că, de la ele mă simt cel mai rău. După doar un pahar, mă apucă o agitație inexplicabilă, simt cum îmi bate inima în gât și nu pot să mă mai concentrez. Din ce am mai citit, ar fi din cauza cofeinei și zahărului din compoziție. Acum, nu sunt expertă, dar cert este că simt cum îmi face rău. Dacă vreau un ceai dulce, îmi prepar unul acasă și îl îndulcesc cu miere din belșug.

  Băutura răcoroasă - carbogazoasă

  Dacă vreau să beau suc, îl prepar acasă

  Am blendere și storcătoare de fructe. Am o carte cu rețete și internetul e plin. Așa că, dacă am poftă de suc de rodie, beau suc de rodie. Dacă aș bea un suc de mere cu morcovi, durează 3 minute prepararea. Vreau smoothie, prepar smoothie. Dar, cert este că, la noi în casă nu a mai intrat de ani de zile o băutură răcoroasă – carbogazoasă.

  În facultate, fumam. Iar lângă pachetul de țigări exista mereu o sticlă cu băutură răcoroasă – carbogazoasă. Uneori aveam poftă de Fanta, alteori de Sprite, cel mai des de Coca-Cola. Nu încerc să vă determin să nu le mai beți, dacă faceți asta. Vă spun doar că am simțiti în fiecare moment că îmi fac singură rău și am acționat în consecință.

  De fumat, nu mai fumez din septembrie 2013

  Cred că a fost cea mai bună decizie să mă las de țigări. Cum am făcut asta și cum l-am determinat și pe Cristi să reușească, o să vă povestesc cu altă ocazie. Tot ce vă spun din capul locului este că, fără motivație nu realizezi niciodată nimic.

  Încă nu duc viața sănătoasă pe care o visez. Nu fac mișcare suficient, încă mai fac abuz când vorbim de dulciuri. Nu beau suficientă apă în fiecare zi și oricât aș vrea să adorm pe la 22:00 – 23:00, tot mă prinde ora 01:00 – 02:00. Serialele astea ”distrug viața la copii”. Ce să-i faci, n-ai ce-i face.

  De ce mi-a venit să scriu despre băutura răcoroasă – carbogazoasă

  Citeam un comunicat de presă din inbox despre băuturile enegizante. Pe care unii le numesc ”băuturi funcționale”. Ca să nu mai spun că le plasează drept băuturi care încurajează adoptarea unui stil de viață mai sănătos și activ. Da, băutura energizantă poate să îți dea pe moment un extra boost de energie. Dar gândiți-vă cum vă este afectat organismul cu tot ce are aceasta în compoziție. O să menționez doar ce e mai rău: cofeina în combinație cu zahărul.

  Tata este unul dintre oamenii care beau frecvent energizante. Cred că a pierdut și el numărul baxurilor ingerate. Fumează mult, bea și cafea cu mult zahăr, dar pare că organismul lui încă se ține bine. Îi spun mereu că e egoist când face toate astea. Dar îmi spune că o viață are și e fericit așa.

  zahar din suc

  Astfel, vă spun și vouă ce îi spun frecvent și lui

  Beți și mâncați orice doriți, fumați și încercați orice substanțe vă tentează, dar încercați să o faceți conștient. Gândiți-vă la riscurile la care vă supuneți. Dar, mai ales, gândiți-vă la cei dragi, care vor suferi dacă veți păți ceva înainte de vreme.

  Un stil de viață echilibrat reduce riscurile unui deces timpuriu. Nu afirm că băuturile răcoritoare – carbogazoase sau energizantele vă omoară. Nici că, dacă fumați, veți muri. Spun doar că, riscurile sunt mai mari să părăsiți lumea prea devreme. De altfel, un lucru ce nu vă va permite să vă bucurați suficient de cei dragi.

  Poate nu veți putea niciodată să renunțați la toate. Dar, măcar, încercați să fiți ponderați.

  Și închei cu sfatul unui prieten drag, care a decedat de curând de o boală grea: ”Dacă aș fi știut că ajung aici, viața mea se desfășura altfel. Ai grijă de tine și de corpul tău.”

  Stilul vostru de viață cum arată? Cum reușiți să păstrați un echilibru? Scrieți-mi în comentarii și împărtășiți-le și celorlalți din experiențele voastre.

  Foto Artem Bali pe Unsplash

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.