More

  Aparat de gătit fără ulei și robot de făcut pâine – Util sau nu?

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Gătesc de la vârsta de 12 ani. Și când spun gătesc, adică gătesc. Sarmale, ciorbe, fripturi (în ultima vreme mai puțin pentru că suntem vegetarieni), etc. La deserturi nu sunt expertă, dar mai fac câte un experiment din când în când. Am încercat să îmi schimb stilul de gătit, să fie mai inteligent. Dar nu mi-a ieșit încă să pun în funcțiune echipamentele. Am și aparat de gătit fără ulei și robot de făcut pâine. Dar sunt utile sau nu?

  Aș găti mai des, dacă timpul mi-ar permite asta. Iar partea frumoasă e că nu mă dau în vânt atât de mult să mănânc tot ce gătesc. Pur și simplu mă simt foarte bine când cineva mănâncă ce prepar eu. Bucuria de pe fața unui om sătul și satisfăcut după o masă copioasă nu se compară cu nimic.

  Mama nu ne-a forțat niciodată să mâncăm tot din farfurie. Dar pentru că mâncarea era excelentă, nu aveam cum să lăsăm ceva în urma noastră. Se spune că, bucătarul bun este acela care obține același gust și aceeași textură a mâncării, chiar și când are de pregătit 100 de porții la fel.

  De când ne-am mutat la casa noastră, acum 2 ani, am zis că trebuie să gătesc mai inteligent. Mi-am spus eu: sigur o să economisesc timp și nu o să mai murdăresc la fel bucătăria dacă am oale inteligente.

  Aș vrea să folosesc acest aparat de gătit fără ulei

  Așa se face că am acasă oală de gătit sub presiune de la Delimano. Am aparat de gătit fără ulei de la Panasonic. Mai am și mașina de făcut pâine de la Flanco, pe care am câștigat-o la Challenge Box. Am 3 tipuri de blendere și două aparate de cafea. Dar cât la sută din ele folosesc de fapt?

  Oala Delimano o foloseam destul de mult când mâncam carne. Dacă făceam o ciorbă de vită sau un preparat cu carne de porc, în 40 de minute carnea era fiartă. E o oală practică, merită să o cumperi dacă familia e numeroasă și nu vrei să stai peste 2 ore în bucătărie. Să spunem că își merită banii și se dovedește a fi utilă într-o familie carnivoră sau destul de numeroasă.

  Dacă sunteți doar două persoane active și vegetariene, cum suntem noi, cel mai probabil nu veți avea timp sau motiv să o folosiți.

  Dar cum rămâne cu aparatul de gătit fără ulei?

  Nu știu, că nu l-am folosit. L-am primit cadou de la nași în urmă cu 2 ani de zile. Mi-am propus de multe ori să îl pun la treabă. L-am scos chiar din dulap, să îl am la vedere și să fac primul pas. Dar, de fiecare dată s-a dovedit că metoda tradițională de gătit e mai la îndemână.

  Decât să murdăresc tot robotul să fierb două porții de orez, mai bine scot rapid o oală mică din dulap. Cred că e și o chestie legată de obiceiul de gătit. Altfel nu îmi explic cum pot să adopt tehnologia în orice, dar în bucătărie amân.

  Robotul de bucătărie mă chinui să îl folosesc de la Crăciun. Am atât de multe rețete preferate. Doar că, uit de fiecare dată să cumpăr drojdia. Aș mânca și acum o pâine proaspătă, aburindă. Aș savura-o și cu ochii. Mi-am cumpărat și cântar de bucătărie, să măsor cantitățile așa cum scrie la carte. Dar, nu am găsit momentul să-mi încep relația cu el.

  Cafea Nescafe Dolce Gusto am băut vreo 3 luni de zile. Am cumpărat aparatul la ofertă cu 12 cutii de capsule de cafea, cu 260 lei de la Mega Image. Pur și simplu nu m-am obișnuit cu gustul cafelei și la un moment dat am revenit la cafeaua la ibric. Chiar acum, când scriu, inhalez vaporii unei cafele proaspăt preparate de iubitul meu soț, la ibric. Mai am un al 2-lea aparat de cafea primit cadou, pe care nu l-am folosit niciodată.

  Cât despre blendere. Am vertical, am pentru o porție, am pentru mai multe, am de sfărâmat. Pe acestea le folosesc cel mai des. Pentru că ne plac smoothie-urile. Doar că, trebuie să avem grijă câte mâncăm, pentru că imediat se simte la cântar. E un mit că mănânci smoothie-uri și slăbești. Poate doar dacă ai 80% apă și 20% fruct, cum sunt sucurile din comerț.

  De ce nu pot să gătesc inteligent

  Concluzia! Îmi place să testez aparatură nouă de bucătărie. Le văd utilitatea roboților de bucătărie și oalelor inteligente. Știu sigur ce aș putea face cu ele, dacă aș avea timp. Momentan, nu simt că acestea mă ajută să economisesc timp la gătit și curățat.

  Mai repede îmi prepar o omletă cu legume într-o tigaie de la Tefal. Mult mai puțin îmi ia să fierb un orez cu legume într-o oală clasică. Dar, repet, se poate să fie din obișnuință. Când faci asta de la 12 ani, e greu să schimbi rutina.

  E ca și când i-ai cere unui fumător de la 16 ani (tata) să renunțe la țigări și să fumeze narghilea. La Cristi a funcționat asta, la tata nu prea. Cred că totul ține de dorința de schimbare.

  Voi ce roboți de bucătărie folosiți? De ce îi recomandați? Scrieți-mi în comentarii.

  Foto Ariv Kurniawan pe Unsplash

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.