More

  FTC dă în judecată Facebook în urma unor acuzații antitrust

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  FTC dă în judecată Facebook în urma unor acuzații antitrust. Un alt proces separat este inițiat în același timp de 48 de procurori generali.

  48 de procurori generali dau în judecată Facebook

  Miercuri, procurorul general din New York, Letitia James, a anunțat un proces antitrust masiv împotriva Facebook. Se pare că gigantul de tehnologie a prejudiciat concurența prin cumpărarea unor companii mai mici. Procurorii se referă la companii precum Instagram și WhatsApp. Astfel, Facebook a înlăturat amenințarea pe care o reprezintau cele două companii pentru afacerea sa. Alți patruzeci și șapte de procurori generali se alătură acestui procesului.

  Procesul se axează pe achizițiile Facebook, în special achiziția Instagram de 1 miliard de dolari în 2011. În plus, procurorii generali susțin că Facebook a folosit influența platformei sale pentru a limita interesul utilizatorilor în serviciile concurente.

  „Timp de aproape un deceniu, Facebook și-a folosit puterea de dominație și monopol pentru a zdrobi rivalii mai mici și a elimina concurența”, a spus James. „Facebook a folosit sume mari de bani pentru a achiziționa potențiali rivali înainte ca aceștia să poată amenința dominația companiei.”

  FTC dă în judecată Facebook

  Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a intentat un proces separat împotriva Facebook din motive similare. Cazul FTC merge mai departe decât cazul statului. FTC solicită în mod explicit instanței să dezvăluie detaliile achizițiilor Instagram și WhatsApp, ca entități independente.

  „Scopul nostru este de a preveni comportamentul anticoncurențial al Facebook și de a restabili concurența, astfel încât inovația și libera concurență să poată prospera”, a declarat Ian Conner, directorul Biroului de Concurență al FTC.

  Cazul FTC face, de asemenea, ecou afirmațiilor procurorilor cu privire la utilizarea anticoncurențială a influenței platformei. În special, se face referire la practica Facebook de a „întrerupe accesul API la amenințări concurențiale percepute direct”.

  Facebook a spus că ambele achiziții au fost validate de către agențiile de reglementare. De asemenea, spune că revenirea autorităților asupra acestora va crea un precedent periculos. „La câțiva ani după ce FTC a validat achizițiile noastre, guvernul dorește acum să revină asupra deciziei fără a ține cont de impactul pe care precedentul l-ar avea asupra comunității de afaceri sau asupra oamenilor care aleg produsele noastre în fiecare zi”, a spus compania.

  E-mail-urile lui Zuckerberg devin dovezi în dosar

  Subcomitetul antitrust al Camerei Reprezentanților a dezvăluit e-mailurile CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg. Acestea oferă o imagine a intențiilor din spatele achiziției. Zuckerberg a explicat decizia de a cumpăra Instagram în e-mailuri către David Ebersman, pe atunci directorul financiar al Facebook. Acesta a descris achiziția ca o modalitate de a neutraliza un concurent în timp ce îmbunătățește Facebook. Îmbunătățirea se referă la încorporarea caracteristicilor inventate de concurentul său. Astfel, prevenind ca orice alt competitor să aibă suficient timp pentru a ajunge din urmă și a reprezenta o amenințare similară.

  „O modalitate de a privi acest lucru este că ceea ce cumpărăm cu adevărat este timpul. Chiar dacă apar noi concurenți, cumpărarea Instagram, Path, Foursquare etc. ne va oferi un an sau mai mult pentru a integra dinamica înainte ca cineva să se apropie din nou de potențialul lor. În acest timp, dacă încorporăm mecanica socială pe care o foloseau, acele produse noi nu vor avea prea multă tracțiune, deoarece vom avea deja mecanica lor implementată”, a explicat Zuckerberg.

  Zuckerberg a trimis un răspuns ulterior: „Nu am vrut să spun că îi vom cumpăra pentru a îi împiedica să concureze cu noi în vreun fel”. Avocații antitrust au văzut asta ca o recunoaștere a vinovăției din partea lui Zuckerberg.

  FTC dă în judecată Facebook – Congresul aplaudă decizia

  Un alt pilon al procesului antitrust al procurorilor este acela că achiziționarea unei companii de către Facebook a afectat produsul din punct de vedere al beneficiilor consumatorilor. În special se referă la confidențialitate. Facebook a pretins multă vreme că resursele sale sunt responsabile pentru transformarea Instagram și WhatsApp în platforme gigantice. Însă, anchetatorii examinează modul în care, de exemplu, achiziționarea WhatsApp de către Facebook și decizia sa de a utiliza ulterior datele utilizatorilor ar fi putut afecta consumatorii și limita concurența.

  De notat este că fondatorii Instagram și WhatsApp au părăsit Facebook după vânzare. Co-fondatorul WhatsApp Brian Acton a fost extrem de vocal cu privire la ceea ce Facebook a făcut din compania sa în ceea ce privește confidențialitatea în general. Celălalt cofondator al WhatsApp, Jan Koum, a plecat la scurt timp după Acton, după un conflict cu Facebook asupra inițiativei sale de partajare a datelor. Cofondatorii Instagram, Kevin Systrom și Mike Krieger, au părăsit compania după ani de tensiuni în relația cu Facebook.

  Acțiunile atrag deja susținere în Congres. Reprezentantul David Cicilline, care a condus audierea antitrust în iulie, a aclamat procesele într-o declarație adresată presei. „Facebook este un monopol”, a spus el. „Facebook a încălcat legea. Trebuie dezmembrat. Aplaud FTC și procurorii generali care conduc astăzi acest efort ”.

  Reprezentantul Jerrold Nadler a făcut ecou comentariilor, urmărind în mod special achizițiile Instagram și WhatsApp. „În loc să concureze cu Instagram și WhatsApp, se pare că Facebook a cumpărat pur și simplu aceste firme pentru a-și extinde poziția dominantă”, a spus Nadler. „Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, iar asumarea răspunderii a întârziat”.

  Raspunsul Facebook nu a întârziat să apară

  Facebook a răspuns acestor acuzații într-o postare extinsă intitulată „Procesele depuse de FTC și Procurorii Generali sunt istorie revizionistă”, scrisă de avocatul general Jennifer Newstead.

  „Aceste tranzacții au avut scopul de a oferi produse mai bune persoanelor care le folosesc și, fără îndoială, au făcut-o”, susține Facebook. „FTC și statele au așteptat timp de ani de zile, în timp ce Facebook a investit miliarde de dolari și milioane de ore pentru a transforma Instagram și WhatsApp în aplicațiile de care utilizatorii se bucură astăzi.”

  „În general, nu suntem de acord cu acuzațiile guvernului și intenționăm să combatem acest lucru în instanță”, a spus Zuckerberg într-o postare către angajați, pe care reporterul New york Times Mike Isaac ne-o arată. „Realitatea este că noi concurăm cu multe alte servicii în tot ceea ce facem și concurăm corect.”

  Procesul marchează cel de-al doilea efort major de reglementare din partea guvernului SUA pentru a restrânge Big Tech. Primul process este al Departamentului Justiției împotriva Google în octombrie pentru presupusa monopolizare ilegală a piețelor de căutare și de publicitate online.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.