More

  Primul transplant facial de succes din New York

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Tragedia de la Colectiv a lăsat în urma sa zeci de morţi, dar şi zeci de alte victime care se luptă pentru supravieţuire. Mulţi dintre cei internaţi în spitalele din capitală vor fi, cel mai probabil, nevoiţi să depindă de ajutorul membrilor familiei pentru o bună perioadă de timp.

  Mai mult decât atât, în urma arsurilor, este ştiut faptul că există riscul ca aceştia să nu mai aibă parte de o viaţă normală. Un exemplu care ne ajută să mai sperăm este un pompier din New York care în urma unei tragedii a rămas cu toată faţa arsă.

  Patrick Hardison s-a luptat cu flăcările într-o casă din Senatobia, Mississippi, în 2001, când a fost blocat în interior. Flăcările i-au topit masca de protecţie, iar până când l-au scos ceilalţi pompieri din clădire, faţa lui a ars în totalitate.

  Acesta a petrecut următoarele 2 luni în spital şi a suportat mai mult de 70 de intervenţii chirurgicale în următorii 10 ani, dar medicii nu au reuşit să îi reconstruiască pleoapele, urechile şi nu numai.

  Totul s-a schimbat în 2012, când Hardison l-a cunoscut pe Dr. Eduardo Rodriguez, un chirurg plastician care lucrează în prezent la Universitatea Langone Medical Centre din New York.

  Citeşte şi: Maşina fără şofer, de la Google, a fost oprită de poliţişti

  „În ciuda rănilor, acesta a încercat să se lupte, să fie un membru productiv al societăţii, să fie un tată bun pentru familia sa”, a declarat Rodriguez despre Hardison într-o conferiţă ce a avut loc lui. „A persistat!”

  Astfel, cei doi au decis să încerce un transplant facial complet pentru a-i oferi o viaţă normală din nou lui Hardison.

  Procedura ar fi extrem de riscantă: Transplantul ar avea şanse mari să fie respins din cauza sistemului imunitar care nu poate recunoaşte pielea şi o percepe ca pe un intrus. Au avut şanse de 50 – 50, potrivit lui Rodriguez.

  Găsirea unui donator a fost încă o luptă. A fost necesară aceeaşi mărime a feţei, aceeaşi grupă sanguină, aceeaşi înălţime şi greutate şi acelaşi ton de piele pe care în avea Hardison, dar mai ales ca anumite gene să se potrivească, a precizat Helen Irving, preşedinte şi CEO al LiveOnNY, o organizaţie non-profit care ajută la găsirea şi asigurarea donatorilor de organe, la conferinţa de presă.

  Citeşte şi: 12 predicţii din 1900, care sunt înfricoșător de precise

  În luna iulie, David Rodebaugh, care obişnuia să meargă la curse BMX profesioniste, a avut un accident în Brooklyn, fiind aruncat de pe bicicletă. Pe 12 august, doctorii au anunţat că acesta a intrat în moarte cerebrală şi că ar putea fi donatorul perfect pentru Hardison.

  david rodebaugh 2 - courtesy of liveonny

  „Am reuşit să îl sun pe Dr. Rodriguez şi să îi spun că avem nu doar un potenţial donator pentru Patrick, ci că familia a spus într-adevăr da”, a declarat Irving. „Donatorul lui Patrick a fost găsit.”

  Pe data de 14 august, chirurgii din NY Langone au efectuat transplantul de faţă şi pe data de 14 noiembrie au anuţat reporterii că procedura a fost un real succes.

  Operaţia a durat 26 de ore şi a necesitat ajutorul a peste 100 de persoane. Echipa a repetat intens procedura, care s-a sincronizat perfect. Spre exemplu, o echipă i-a îndepărtat complet scalpul lui Rodebaugh, ochii, venele, pielea de pe gât şi ţesutul de pe frunte, procedură ce a durat, potrivit lui Rodriguez, aproximativ 12 ore. Între timp, altă echipă a făcut acelaşi lucru în cazul lui Hardison, apoi au efectuat transplantul.

  Chirurgii au fost nevoiţi să desprindă toate venele şi toţi nervii care legat faţa lui Rodebaugh de corpul acestuia şi să o reconecteze de cea a lui Hardison. Cel mai important, potrivit lui Rodriguez, s-a reuşit şi transplantul de ochi, oferindu-i posibilitatea lui Hardison să clipească pentru prima dată după 10 ani.

  Citeşte şi: Samsung Galaxy S7 se lansează în ianuarie – Află în ce zi!

  Trecuseră 93 de zile, iar corpul lui Hardison nu a respins noua faţă, iar pompierul a reuşit să părăsească în cele din urmă spitalul, urmă spitalul, urmând o serie de tratamente care să ajute sistemul imunitar şi să prevină respingerea transplantului.

  patrick-hardison-before-and-after

  Procedura a fost cel mai complex transplant facial realizat vreodată şi a fost primul realizat în New York. „Această operaţie nu este pentru oricine”, spune Rodriguez. „Este pentru indivizii curajoşi, dar am demonstrat că ştiinţa este aici.”

  Un singur transplant complet de faţă a fost realizat înainte. Primul din lume, care a avut succes, a fost realizat în Polinia în anul 2013. Primul din SUA s-a încheiat anul trecut în Bringham & Woman’s Hospital.

  Rodriguez a precizat că transplantul de faţă a lui Hardison a costat între 850.000 şi un milion de dolari, incluse fiind şi cheltuielile de internare, medicamentaţia şi operaţia în sine.

  200_s

  Sursa

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.