More

  De ce NU voi mai cumpăra niciodată un smartphone de la retailerii online

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Așa cum bine ne așteptam după Mobile World Congress 2017, retailerii online au început să anunțe când și la ce preț vor aduce anumite modele de telefoane mobile în România. Desigur, la prima vedere am putea spune că este senzațional să avem acces la anumite produse o dată cu utilizatorii din țara mamă și mult mai repede decât alți fani din România.

  Din acest articol nu vreau să se înțeleagă că sunt împotriva retailerilor online, ci că sunt împotriva retailerilor online care nu-și respectă clienții și încalcă legislația de comercializare a produselor electronice în această țară.

  Am tratat anul trecut subiectul LG G4 boot loop, doar unul dintre motivele pentru care am decis de mai bine de 10 luni de zile să nu mai achiziționez niciodată smartphone-uri de la retaileri online, ci prefer să aștept ceva mai mult și să le obțin de la operatorul de telefonie mobilă la care sunt abonată sau poate de la unul dintre competitorii săi.

  Săptămâna aceasta, cât timp ne-am aflat la Mobile World Congress 2017, alte două cazuri de clienți care au comandat smartphone-uri de la retailerii online, dar nu au fost respectatați de aceștia, ne-au fost aduse la cunoștință.

  Moto G4 comandat de la Cel.ro

  Primul este despre o clientă Cel.ro care a comandat de la retailerul online un Lenovo Moto G4 nou, dar a primit acasă un ”pachet format din resturi”. Mai exact, cutia originală a telefonului avea sigiliul rupt și acoperit cu bandă adezivă transparentă, semn că a mai fost umblat la ambalaj înainte, folia de pe ecranul telefonului era deteriorată, cu urme de utilizare, mizerie, zgârieturi, grăsime și amprentă, sub folia de pe ecran existau corpuri străine, praf, mizerie și bule de aer, semn că aceasta a fost dezlipită și relipită în trecut.

  Mai mult decât atât, spatele telefonului, în special zona camerei, prezenta urme de amprente și grăsime, rama telefonului prezenta urme de utilizare și abraziune, cablul încărcătorului nu era cel original (în loc de încărcător Moto, în cutie clientul a găsit unul Samsung), iar certificatul de garanție lipsea cu desăvârșire.

  Elefant.ro între campanii false, reclame mincinoase şi erori tehnice

  În momentul în care clienta a semnalat neregulile retailerului pe platforma online, răspunsul primit a fost: ”Bună ziua. În urma verificărilor efectuate, produsul nu face parte din categoria celor resigiliate. Nu putem da curs solicitării dumneavoastră. Dacă produsul este defect, vă rugăm să completați formularul de service: http://www.cel.ro/service. Vă mulțumim pentru înțelegere. Cu respect, Mara Burca.”. Deși conversația a avut loc în data de 9 februarie 2017, nici până în ziua de astăzi clienta nu a primit un certificat de garanție pentru produs, ca de altfel nici accesoriile originale ale produsului.

  Desigur, cei care s-au documentat ceva mai mult cu privire la comercializarea produselor pe piața gri, știu faptul că telefoane precum Moto G4 de la Cel.ro din cazul de mai sus sunt aduse din piețe din Asia, unde prețurile de achiziționare sunt mult mai accesibile, dar așa cum bine spune fiecare producător în parte ”smartphone-ul lansat pentru piața din Europa este diferit de cel lansat pentru piața din China sau Statele Unite”.

  Ei bine, cam despre același lucru este vorba și în cazul clientei de mai sus. Practic, Moto G4 achiziționat de la retailerul cu pricina, care nu este la prima astfel de abatere, este cel mai probabil adus dintr-o țară asiatică, este verificat de furnizor, respectiv retailer, să respecte termenii de funcționalitate, îi sunt schimbate accesoriile cu unele potrivite pentru piața din România, după care cutia originală este resigilată cu un sigiliu neautorizate de producător, la fel cum am văzut și în alte cazuri. În urma acestor tipuri de practici, deși s-ar părea că avantajele sunt mai mari pentru client, pentru că are acces la un smartphone mai ieftin, mult mai rapid, de fapt vorbim despre o mare țeapă la nivel de garanție.

  LG G4 comandat de la PCGarage.ro

  Nici PCGarage.ro nu este un retailer care greșește pentru prima dată, doar că de data aceasta problema reală este la furnizorul retailerului, QuickMobile. Al doilea caz care ne-a fost semnalat săptămâna aceasta este al unei cliente care a achiziționat un smartphone LG G4 pentru fiica sa, studentă în străinătate, pentru că era un ”telefon zis mai bun”. Când clienta a comandat dispozitivul de la retailer, nu a fost informată niciun moment că nu achiziționează un smartphone LG G4 destinat pieței europene, ci de fapt unul destinat unei țări asiatice, care nu este acoperit de garanția producătorului în România.

  Astfel, de când s-a instalat problema boot loop (problemă de fabricație LG G4), clienta nu a reușit să beneficieze de un drept stabilit prin lege. Pentru că PCGarage.ro a adus la vânzare respectivul LG G4 prin furnizorul QuickMobile, compania din Baia Mare avea obligația să se ocupe de reparația în garanție a telefonului. Dar, nu pentru prima dată, QuickMobile, prin service-ul său partener Service Return, a anulat garanția unui smartphone LG G4 pe motiv de ”șoc mecanic”, deși telefonul arată aproape impecabil și a fost utilizat cu simț de răspundere de fiica clientei.

  În imaginile video trimise de clienta PCGarage.ro vedem foarte clar cum se manifestă problema boot loop și că marginile telefonului nu prezintă urme de ”șoc mecanic”, așa cum se arată în nota de service transmisă de QuickMobile. Pentru că vorbim de două cliente persoane private, am preferat să le păstrăm anonime, dar la cererea părților implicate cu siguranță le vom pune la dispoziție. Nici în primul, nici în cel de-al doilea caz, retailerii se pare că nu sunt de vină. Dar, acest scenariu l-am mai văzut și sigur se va mai repeta în lunile ce urmează. Totuși, voi lăsa aici o listă cu motivele pentru care am ales să nu mai comand smartphone-uri de la retailerii online.

  De ce nu mai comand de la retaileri online smartphone-uri

  Voi enumera doar câteva dintre motivele care m-au determinat să fiu un client mai reticent și mai precaut când vine vorba de achiziționarea smartphone-urilor și nu numai:

  > Chiar dacă plătesc cu câțiva zeci de lei în plus pe telefon, vreau să beneficiez de garanția producătorului și să nu fac parte din zecile sau sutele de clienți afectați de diferite probleme de fabricație, cărora retailerii nu vor să le facă dreptate.
  > Nu vreau să risc să primesc acasă un smartphone cu sigiliul original rupt, chiar și când l-am prins la ofertă de Black Friday.
  > Accesoriile telefoanelor mobile pot fi principala cauză de supraîncălzire și explozie a bateriilor unor telefone. Nu îmi permit să îmi pun viața în pericol și cu atât mai puțin pe cea a apropiaților mei.
  > Când am o problemă cu telefonul și contactez service-ul, doresc să fiu tratată cu respect, în timp util, să nu fiu nevoită să mă ploconesc pentru ca cel care mi-a vândut produsul să își facă datoria față de mine.
  > Nu vreau să mi se spună ”de ce nu faci plângere la ANPC?”, cât timp faptele arată că vina este a celui care mi-a vândut produsul, nicidecum a mea.
  > ”Șoc mecanic” este termenul pe care vreau să îl văd scris pe fișa de service a smartphone-ului doar atunci când un tehnician autorizat mi-a verificat produsul și a stabilit acest diagnostic.

  Desigur, lista nu se încheie aici, iar voi puteți să scrieți în secțiunea de comentarii de mai jos motivele pentru care nu mai doriți să achiziționați smartphone-uri de la retailerii online. Iar pentru că există și clienți mulțumiți ai retailerilor online, ar fi interesant să pornim o discuție bazată pe argumente, să vedem dacă avantajele închină balanța în defavoarea dezavantajelor.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.