More

  Steve Jobs, fost CEO Apple, nu suporta operatorii telecom şi îi numea „tâmpiţi” sau „papagali”

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Se împlinesc 20 de ani de la momentul în care Steve Jobs a început să tatoneze ideea de a lucra cu „operatorii tâmpiţi”. Deşi acesta se gândea intens la un telefon, jura continuu că nu ar face niciodată afaceri cu „acei papagali”.

  Întrebat fiind de ce protestează atât de mult, când de fapt se gândeşte la posibilitatea de a colabora cu operatorii de telefonie mobilă „destul de mult”, Jobs a răspuns: „Da, într-adevăr, mă gândesc mult la rahaturile pe care le fac şi la faptul că singura noastră variantă, dacă vrem să intrăm în business-ul de telefoane, este să lucrăm cu unul dintre acei nenorociţi de operatori telecom”, se arată în cartea „Becoming Steve Jobs – Din aventurier în vizionar”, scrisă de Brent Schlender şi Rich Tetzeli.

  Steve Jobs a considerat mereu că operatorii îi tratau întotdeauna de sus pe producătorii de telefonie mobilă. Dar, din păcate, operatorii erau şi cei care deţineau cheile unei pieţe pe care el nu o putea ignora.

  Deşi au existat la un moment dat discuţii între Steve Jobs şi Sprint pentru a lansa un MVNO sub brandul Apple, Steve ştia că operarea propriei reţele era un business complex, care presupunea multe tranzacţii şi care era cu mult în afara ariei de expertiză a Apple.

  Într-un final, Steve Jobs a înghiţit în sec şi i-a cerut lui Eddy Cue să înceapă să bată la uşile operatorilor telecom. Astfel, Steve a reuşit să-i cucerească pe cei de la AT&T cu multiplele căi prin care iPhone-ul avea să determine explozia consumului de date wireless, pictând o perspectivă de la care operatorul nici nu a mai îndrăznit să dea un pas înapoi.

  A fost pentru prima dată în lume când un operator telecom a acceptat să îşi împartă încasările cu un fabricant de terminale, chiar dacă această strategie nu a durat mai mult de un an de zile. AT&T a fost operatorul care a permis Apple să fixeze preţul pentru noile telefoane, un preţ ce nu putea fi schimbat şi căruia nu îi puteau fi aplicate oferte.

  Astfel, gigantul din Cupertino a ajuns la un moment dat să primească 10% din veniturile din traficul de date pe care un utilizator îl genera în fiecare lună pe durata contractului de servicii cu clientul proprietar de iPhone.

  iPhone se bucură şi astăzi de un succes răsunător şi iată că decizia lui Jobs de a nu mai protesta împotriva operatorilor telecom a ajutat Apple să se plaseze astăzi în top 3 cei mai mari producători de smartphone-uri din lume, ocupând locul doi, după Samsung, sau fiind numită „aproape” compania de un trilion de dolari.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.