More

  Cum ne ajută tehnologia în igiena orală – Irigatorul bucal și periuța electrică

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  La începutul anului vă povesteam câte ceva despre periuța electrică Oral-B Pro 2000 Cross Action pe care o utilizez pentru periajul dentar zilnic. Astăzi, cu ocazia împlinirii a 1 an de zile de când port aparat dentar, vreau să vă vorbesc despre irigatorul bucal și despre cât de important este acesta pentru igiena orală.

  Viața cu aparat dentar te învață lucruri noi cu privire la sănătatea dinților și la economisirea banilor prin soluții inteligente de igienă orală.

  Dar, nu trebuie neapărat să porți aparat dentar ca să îți dai seama că dinții tăi au ajuns într-o situație precară și trebuie să intre în procesul de recuperare și întreținere.

  Deși am mers la dentist pentru că, spuneam eu, aveam nevoie de 2 implanturi și atât, am constantat după evaluarea stomatologică lucruri mult mai complicate, care au necesitat până acum zeci de vizite în cabinetul medicului stomatolog și sume cheltuite de ordinul zecilor de mii de lei.

  Ultima vizită la medicul stomatolog înainte să îmi pun aparat dentar fusese cu 6 luni înainte, când îmi făcusem o carie pe interiorul unui dinte canin. Dar, pentru că stomatologul la care fusesem prefera să lucreze cu materiale ieftine, după metoda tradițională și învechită de tratament stomatologic, plomba de pe acel dinte a necesitat înlocuirea.

  Iar asta nu este tot, cu vechii stomatologi concluziile erau de fiecare dată că trebuie să ”scoatem” sau să ”plombăm”, dar niciodată nu am discutat despre prevenție și soluții prin care tratamentele să fie aplicate la un interval mult mai mare de timp.

  Ai grijă cum îți alegi periuța electrică potrivită

  Când am descoperit medicul stomatolog Meda Șerban, pe care o găsiți la Centrul de Stomatologie Sanadent de pe Avrig 8, în București și pe care o recomand cu toată căldură, am zis că prețurile practicate la cabinet sunt foarte mari. Ulterior, am înțeles și de ce.

  Dentistul meu m-a învățat cum să-mi îngrijesc dantura la 26 de ani. Știu, sună a reclamă de la TV, articolul ar putea să pară o reclamă în general, dar vă asigur că nu este decât parte din educație cu privire la igiena orală.

  Înainte, mă spălam pe dinți, dar se pare că nu făceam asta corespunzător. Periajul clasic, indiferent de periuța de dinți folosită, nu reușește să înlăture complet resturile de mâncare și placa bacteriană.

  Chiar dacă simțeam eu că am dinții ca de porțelan și respirația era una bună, la baza măselelor, din cauza unor spații care nu erau la vedere, am dezvoltat carii, care au dus în timp la infecții și alte complicații.

  Am început să folosesc periuța dentară electrică încă de acum un an de zile, dar am folosit inițial un produs achiziționat de la LIDL, care părea să fie accesibil ca preț și avea foarte multe capete de schimb, lucru ce mă ajuta să economisesc pe termen lung. Cu 80 lei, aveam periuța mea electrică și 12 capete de schimb de diferite culori și forme.

  Sfatul meu – nu faceți ca mine. Decât dacă alegeți o astfel de periuță electrică de back-up pentru una cu impulsuri mai multe și alte tehnologii care îmbunătățesc periajul dentar.

  Periuțele electrice mai ieftine sunt bune, dar doar din când în când, nu pentru o igienă orală zilnică.

  După 3 luni de zile, în urma discuțiilor cu dentistul meu, mi-am dat seama că o periuță electrică Oral-B Pro 2000 Cross Action ar fi mai bună. Atunci îmi apăruse deja prima carie la baza unei măsele, deși îmi curățam dantura și aparatul dentar după fiecare masă cu ața dentară și periuța clasică specială.

  Ceea ce gândeam eu a fi economie cu produsul de 80 lei m-a costat ulterior o carie de 260 lei, iar asta în doar 3 luni de zile.

  Nu mi-am cumpărat imediat o periuță electrică mai bună, am mai amânat. Atât eu, cât și Cristi. Iar după încă 3 luni de zile, Cristi experimenta o acumulare de tartru mult prea timpurie după detartraj. Așa am ajuns să decidem în cele din urmă să trecem la periuța electrică de la Oral-B.

  De atunci, au trecut 9 luni de zile, încă nu am depistat noi carii, iar Cristi nu mai are probleme la baza dinților, deși ultimul detartraj a fost efectuat acum mai bine de 6 luni de zile.

  De ce acum și un irigator bucal

  Pentru că la ultimele vizite lunare la cabinetul stomatologic Meda îmi tot spunea să încerc curățarea aparatului dentar și a spațiilor dintre dinți cu un irigator bucal, am zis să nu mai amân prea mult și să fac ce zice dentistul, pentru că în cele din urmă tot eu aș fi tras ponoasele.

  De o lună de zile, atât eu, cât și Cristi, folosim irigatorul bucal Oral-B cu 4 capete, redus în perioada aceasta la eMAG de la 550 lei la 351 lei.

  Am cumpărat un singur produs, pentru că poate fi folosit fără probleme de mai mulți membri ai familiei, pentru că, la fel ca la periuța de dinți electrică, capetele pot fi schimbate și au compartimente separate de depozitare.

  Folosesc irigatorul bucal după fiecare masă, înainte să efectuez periajul dentar cu pasta de dinți specializată, dar și după periaj, pentru a îndepărta dacă nu 100%, măcar 99% din ce ar putea fi pe dinți.

  Deși eram sceptică inițial cu privire la un astfel de produs și nu prea îi înțelegeam rostul, încă de la prima utilizare, când am văzut cât de multe resturi de mâncare pot să zacă de fapt între dinți, inclusiv după periajul dentar, am înțeles de unde apar cariile la baza dinților în doar 3 luni de zile.

  Irigatorul Oxyjet de la Oral-B folosește tehnologia cu microbule care atacă bacteriile ce pot cauza placa bacteriană. Acesta amestecă aer și apă în forma microbulelor și reduce semnificativ problemele cu gingiile, dar doar dacă utilizați în prealabil o pastă de dinți specializată și un periaj dentar corespunzător.

  Am testat ambele fluxuri de curățare, iar în final am observat că cel rotativ este potrivit pentru dinții mei.

  Irigatorul bucal nu este un aparat complex, dar prin tehnologiile sale simple și atât de utile, ții la distanță problemele dentare majore ce pot să apară de-a lungul timpului.

  Și nu este vorba doar de sănătatea bucală

  Din cauza problemelor pe care le putem dezvolta la nivelul dinților, poți ajunge să expeimentezi inclusiv boli ale ficatului. Organismul uman este imprevizibil, iar bolile pe care le putem dezvolta de-a lungul timpului pot să aibă la bază uneori cauze la care nici nu te-ai fi gândit vreodată.

  Periajul tradițional al dinților, din păcate, nu dă de fiecare randamentul pe care l-am fi așteptat. Dar cu puțină tehnologie, periuțele de dinți  și alte dispozitive de curățare bucală, cum sunt irigatoarele, ne pot ajuta să facem mult mai plăcute vizitele în cabinetul stomatologic.

  Recomand utilizarea periuțelor electrice și irigatoarelor bucale, indiferent de brand. La mine se întâmplă că am ales Oral-B și pot să vorbesc despre ele în urma unei experiențe de lungă durată, dar cu siguranță sunt și alte branduri pe care le-ați putea lua în calcul, precum Philips sau Panasonic.

  Investește acum, ca să nu cheltuiești mai târziu

  Oricum ar fi, costurile acestora le puteți optimiza, mai ales dacă aveți deja o familie de 3 sau 4 membri. În cazul periuțelor electrice puteți folosi o singură periuță, la care aveți nevoie doar de capete separate pentru fiecare (iar costul va fi între 250 – 350 lei), iar la irigator e suficient un set cum avem noi (care costă doar 350 lei).

  Astfel, împărțit la 4 persoane, costul / persoană pentru o igienă orală corectă și completă ajunge la 175 lei. O dată la 3 luni, este recomandat să schimbați capetele periuțelor electrice.

  Eu zic că este un cost mult prea mic, comparativ cu cât ar costa să reparați carii, să curățați canale ale măselelor afectate de-a lungul timpului, să faceți extracții dentare sau să vă puneți implant dentar. Îmi pare rău că nu am luat unele decizii mai devreme, iar acum plătesc pentru ele.

  Voi ce măsuri de prevenție dentară folosiți? Cum efectuați igiena orală zilnică, ce periuțe electrice și irigatoare bucale folosiți? Lăsați-ne recomandările în secțiunea de comentarii de mai jos!

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.