More

  5 perechi de ochelari de soare care au scris istorie

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu care ne ajută să ne asortăm ținutele elegante, casual sau funky. În cele mai multe cazuri, alegem să îi purtăm pentru a ne proteja vederea de razele ultraviolete sau de lumina foarte puternică, în special primăvara și vara.

  Dar, cine spune că ochelarii de soare trebuie să fie purtați doar primăvara și vara? În curând veți merge din nou pe pârtie, iar o pereche de ochelari de soare pentru munte sunt un must-have deopotrivită pentru stil și pentru sănătate.

  Istoria ochelarilor de soare este de-a dreptul captivantă și merită fără doar și poate să aflați câte puțin despre fiecare tip de ochelari de soare pe care îi găsiți în prezent în ofertele producătorilor. Iată 5 perechi de ochelari de soare care au scris istorie:

  Ochelari de soare purtați de eschimoși

  Cei mai cunoscuți ”ochelari pentru zăpadă” au fost creați de eschimoși în regiunile artice ale Americii de Nord. Cunoscuți drept ”nigaugek” sau ”iguuag”, aceștia au fost produși în urmă cu 2000 de ani.

  Ochelarii erau creați din mai multe tipuri de materiale, inclusiv lemn, oase sau paie și prezentau mici orificii care limitau cantitatea de lumină de la soare care putea să ajungă la ochi. Acești ochelari aveau rolul de a preveni orbirea din cauza zăpezii, o stare dureroasă provocată de supraexpunerea la razele ultraviolete.

  Ochelari de soare din quartz fumuriu

  În urmă cu 900 de ani, chinezii foloseau lentile din quartz fumuriu pentru a-și îmbunătăți vederea. Aceștia erau cunoscuți drept ”Ai Tai”, care în traducere însemnau ”nori negri care acoperă soarele”.

  Acest tip de lentile au fost încorporate în rame pentru ochelari în jurul secolului al 15-lea și erau utilizați îndeosebi pentru scopuri terapeutice și în timpul ceremoniilor.

  Istoria spune că ochelarii de soare fumurii erau purtați de judecători pentru a le ascunde expresia facială în timpul proceselor.

  Ochelari de soare Goldoni

  Prima pereche de ochelari creați special pentru protecție împotriva soarelui au fost purtați în Veneția, Italia spre finalul secolului al 18-lea.

  Aceștia erau cunoscuți drept Ochelarii Goldoni, numiți după celebrul dramaturg Carlo Goldoni, care a făcut cunoscut lumii întregi acest stil.

  Ochelarii erau cel mai des purtați de gondolieri, care aveau nevoie să se protejeze în timpul în care lucrau pe canalele însorite ale Veneției.

  Ochelari de soare Aviator

  În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, organizațiile militare au început să producă ochelari pentru piloți, care aveau nevoie de o protecție care să le îmbunătățească vederea și să reducă orbirea la altitudini mari.

  Corpul aerian al armatei americane a cerut ajutorul producătorului de ochelari Bausch & Lomn, care a creat cunoscutul brand de ochelari de soare Ray-Ban Aviator în anul 1939. Printre ochelarii de soare de la vremea respectivă se numără și modelul din imaginea de mai jos.

  Ochelari de soare Polaroid

  Ochelarii Polaroid au fost inventați în anii 1930 în Massachusetts, Statele Unite ale Americii.

  Pentru a scăpa de efectul de orbire din cauza luminii de la soare și pentru a obține o vizibilitate sporită în timpul diferitelor activități, precum șofatul, mersul cu bicicleta sau schiatul, producătorul a aplicat un filtru special pe lentile.

  Totuși, ceea ce trebuie să știți în mod special despre ochelarii de soare Polaroid este că în unele cazuri, deși reușesc să îmbunătățească vederea, nu reușesc să blocheze lumina ultravioletă. De aceea, citiți cu atenție descrierile produselor și dacă nu sunteți 100% siguri că vă pot proteja de pericol, cereți mai multe informații de la retailer.

  Nu mai este o noutate că expunerea timp îndelungat la razele ultraviolete ale soarelui poate provoca boli ale ochilor precum cataractă sau și mai grav, pierderea vederii la un anumit moment din viață.

  Din anii ”70 până în prezent, tot mai multe țări, inclusiv cele din Europa, au adoptat standardele ochelarilor de soare pentru protecție UV, UVA și UVB. Așadar, atunci când căutați să cumpărați o nouă pereche de ochelari de soare, documentați-vă și optați pentru o pereche care să nu fie doar cochetă, ci să vă și protejeze vederea.

  Sursă: Science Museum

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.